Nugalėtojų paroda muziejuje vyks visą Dizaino savaitę – iki gegužės 12 dienos, o vėliau bus eksponuojama Kaune, Telšiuose ir Palangoje. Rudenį ekspozicija reprezentuos Lietuvos kultūrą Londono dizaino festivalyje ir Normandijos festivalyje Prancūzijoje, Havro mieste.

Eksponuojama 30 objektų: produkto, baldų, grafinio, pakuotės, kostiumo dizaino pavyzdžių. Daugelis jų jau gaminama ir parduodama Lietuvoje ir užsienyje.

Konkursas „Geras dizainas“ yra skirtas geriausiam dizainui – Lietuvos įmonių produkcijai ir Lietuvos dizainerių darbams – atrasti ir pažymėti.

Parodos „Geras dizainas“ eksponatai, D. Gumbrevičiaus nuotr.

„Siekiame išryškinti dvejų metų geriausio pramoninio dizaino pasiekimus, prizais ir viešinimu paskatinti dizainerių ir pramonės bendradarbiavimą, o projektų kategorijos apdovanojimais – ir dar nerealizuotus perspektyviausius dizaino projektus, - sako Marius Dirgėla, šio projekto vadovas. - Praėjusių metų nugalėtojų paroda aplankė keturias šalis, tarp jų – 2012-ųjų pasaulio dizaino sostinę Helsinkį, o šiemet akiratyje – Londono dizaino festivalis ir Normandijos festivalis Havre.

Be to, paroda bus eksponuojama Kaune, Telšiuose, o vasarai įsibėgėjus – ir Palangoje“.
Parodos „Geras dizainas“ eksponatai, D. Gumbrevičiaus nuotr.

Dalyviams nemokamo konkurso darbus vertina tarptautinė komisija.

Prizas „Geras dizainas“ (teisė naudoti konkurso nugalėtojo ženklą komunikacijoje bei dalyvauti nugalėtojų parodose Lietuvoje ir užsienyje) skiriamas už 12 geriausių dizaino objektų bei tris dar nerealizuotus dizaino projektus. Taip pat skiriama penkiolika diplomų. Vertinamas daiktų dizainas, įskaitant pakuotes, grafinis dizainas, drabužio dizainas, tekstilės dizainas, interjero dizainas, daugialypės terpės dizainas.

Konkursą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

NUGALĖTOJAI
Gaminio kategorija

Kilimas „Eccentric“
BOTEH kilimai / UAB „Fashion colours LT“
diz. Rūta Būtėnaitė
2013

Reljefinio paviršiaus kilimui panaudotos natūralios medžiagos – 100 % Naujosios Zelandijos vilna, pagrindas – 100 % linas. Taftinginė kilimų technologija. Kaina galutiniam vartotojui – 9000 Lt.

Darbo stalas su multifunkciniu šviestuvu
Vilniaus dailės akademija
diz. Viktorija Čegytė
2012

Darbo erdvę organizuojantis stalas su multifunkciniu šviestuvu. Stalo korpuse įrengtos dvi spintelės, viena jų skirta elektros instaliacijai, laidams ir smulkiems įrenginiams saugiai laikyti, o kita – kanceliarinėms ar kitoms darbo priemonėms. Įrengta ir papildoma plokštuma po stalviršiu dokumentams ar nešiojamajam kompiuteriui. Šviestuvas papildomai veikia kaip darbo priemonių laikiklis, gali būti konfigūruotas tiek dešiniarankiams, tiek kairiarankiams.

Mini ausinės „Jungle“
UAB „ACME Europe“
diz. Moses Kang (UAB „ACME Europe“) ir Julius Bučelis
2012

„Jungle“ ausinės iš naujosios „Urban harmony“ gaminių serijos. Pagrindinė ausinių ypatybė – specialus laido tvarkytuvas. Ausinių konstrukcija itin paprasta ir lengva, medžiagos – elastingos. Spalvos: dūmų juodumo, pieno baltumo, dumblo mėlynumo ir koralo raudonumo.
Atkuriamas dažnis – 20 Hz - 20 kHz; varža – 6 ohm ± 15 % X; jautrumas (esant 1 kHz) 95 dB ± 3 dB.

Minkštieji baldai „Light“
UAB „Ergolain projektai“
diz. Arūnas Sukarevičius ir Inesa Malafej
2012-2013

Tarpusavyje derinamos skirtingos medžiagos (natūralus medis, dažytas MDF, audinys) suteikia galimybę baldus pritaikyti įvairiuose interjeruose. Aukšta nugarėlė atlieka ir optinio patalpos atskyrimo funkciją.

Modulinė rūbų kabykla „Vijoklis“
Vilniaus dailės akademija
diz. Audronė Drungilaitė
2013

Modulinė nerūdijančio plieno kabykla „Vijoklis“ yra lengvai transportuojama ir surenkama, nes jos segmentinės dalys susijungia sriegio principu. Tvirtinama prie lubų, taip išsprendžiant balanso problemą. Gali būti naudojma įvairiose erdvėse interjere ir lauke. Rūbus galima kabinti tiek su pakaba, tiek be jos.

Kėdė Nr. 004
AB „Venta LT“
diz. Nauris Kalinauskas
2013

Minimalistinio dizaino kėdės yra skirtos daugiausia viešosioms erdvėms – kavinėms, viešbučiams, biurams. Gaminamos iš uosio arba beržo masyvo, su minkšta, gobelenu arba dirbtine oda aptraukta sėdyne. Pastambinti kampiniai mazgai padėjo išspręsti medienos masyvo jungimo problemas. Kėdė išlaikė kontraktiniams baldams keliamus atsparumo bandymus. Kaina 445 Lt.

Tadam! Keraminiai papuošalai, aksesuarai
Tadam!
Diz. Deimantė Litvinaitė
2012

Papuošalai Tadam! atrodo lyg ką tik iškepti skanėstai, nes yra realaus dydžio ir „skanios“ faktūros – kaip riestainis, šokolado gabalėlis, kokosinis saldainis... Lipdomi iš balto arba juodo molio, degami krosnyje. Atvėsę dengiami įvairiomis glazūromis ir vėl degami. Trečią kartą degami tie papuošalai, kurie dekoruojami tikro aukso arba platinos liustru. Oktaedro formos pakuotėje slepiasi subtili staigmena saldumynų mėgėjui – deserto kvapas. Kaina nuo 170 iki 250 Lt.

Knyga „Architektūrinė kompozicija“/
“Architectural composition”
Prof. M. Šaliamoras
diz. Aušra Lisauskienė
2012

Knygos tekstas lietuvių ir anglų kalbomis yra komponuojamas kairėje ir dešinėje pusėse. Iliustracijos, paaiškinančios tekstą, komponuojamos laisvai atvarte. Knygą sudaro devyni skyriai, kurie yra skiriami atvartais. Skyrių atvartuose yra architektoniškai įkomponuoti skaičiai nuo 1 iki 9. Knyga atspausdinta ant Munken Polar 150 g/kv. m popieriaus PF Square Sans Pro šriftu, dvispalve ofsetine spauda. Viršelyje panaudota popieriaus įspaudo technologija. Knygos kaina – 40 Lt.

Supamasis krėslas
Vilniaus dailės akademija
diz. Aleksandr Dubickij
2012

Supamasis krėslas yra ekonominės klasės baldas, surenkamas kaiščiais ir konfirmatais. Iš vieno standartinio 21 mm storio faneros lakšto CNC staklėmis galima išpjauti trims krėslams reikalingas detales. Krėslas sėkmingai atlaikė supamųjų krėslų standartizacijos reikalavimų testą. Kaina – 190 Lt.

„Lithuanian Vodka“ Originali degtinė
AB „Stumbras“
diz. UAB „Adell reklama“, kūrybos vadovai: T. Karpavičius, D. Žilėnas, vyr. meno vadovas – Gytis Giniotis. Dizaineriai – Daniele Gulla, Aurimas Šandaris
2013

Butelio dizainą, sukurtą specialiai Velykoms, įkvėpė senovinė margučių dažymo technika ir novatoriškas požiūris į lietuviškas tradicijas.

Lentyna „Foldin“
UAB EMKO
diz. Inesa Malafej, Arūnas Sukarevičius
2012

Įvairioms gyvenamojo būsto erdvėms skirtos modulinės lentynos susideda iš rėmo ir sulankstomų lentynų, pagamintų iš sutvirtintų veltiniu trijų klijuotos beržo faneros lentučių. Rėmas – iš beržo
masyvo, nuo vienos iki dvylikos sekcijų. Lentynos įdedamos ir išimamos be įrankių, sulankstomos transportavimui. Viena gali išlaikyti iki 25 kg svorį, be to, tuščios erdvės gali būti panaudotos kaip kabykla – prikabinant ant rėmo papildomus kabliukus.

Lentyna „Audžiu“
Vilniaus dailės akademija
diz. Rapolas Gražys
2012

Tai modulinė pastatoma lentyna iš kaiščiais sutvirtintos faneros, sukurta remiantis lietuvių liaudies tekstilės ornamentika. Pagal poreikį galima lengvai „išausti“ įvairias segmentų kombinacijas. Funkcionalus yra ir vienas atskiras segmentas. Vieno segmento kaina galutiniam vartotojui – 250-300 Lt.

NUGALĖTOJAI
Projekto kategorija

„Varnas“
Vilniaus dailės akademija
diz. Vilius Dringelis
2013

Daiktų susidėjimo objektas „Varnas“ gali būti integruotas tiek prieškambaryje, tiek kitose erdvėse. Prie atviros lentynėlės pritvirtinti iš šonų du krepšiai, kuriuos lengvai nuėmus nuo pakabų galima transportuoti į kitą erdvę su norimais daiktais. Lengvos konstrukcijos baldas susirenka iš kelių detalių: lentynėlės su pakabomis, dviejų krepšių ir kojų su jungiamosiomis dalimis.

Sulankstomas miesto dviratis
UAB „Miromax“
diz. Asta Sadauskaitė
2012

Šio dviračio sulankstymo schema skiriasi nuo kitų esančių rinkoje: pagrindinė lenkimo ašis sutampa su dviračio sėdynės ašimi. Panaudoti 16 colių ratai, „Stringdrive“ diržinė pavara, reguliuojama sėdynė. Šis dviračio dizainas pelnė pirmąją vietą UAB „Miromax“ ir Vilniaus dalės akademijos surengtame konkurse „Ateities EKO transporto priemonė“.

Surenkamas stalas
Vilniaus dailės akademija
diz. Aušrinė Augustinaitė
2013

Surenkamas darbo stalas iš penkių detalių – keturių kojų ir plokštumos. Pritaikytas kompaktiškam transportavimui: kojos susideda į stalviršyje išfrezuotas išdrožas, todėl bendras supakuoto stalo storis yra tik 6 cm. Naudojamos medžiagos – klijuota fanera ir plienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)