O esmė – tinkama augalų kaimynystė ir grožis, kurį teikia gana įvairiai atrodančios daržovės. Mūsų pasiūlytus variantus galite kūrybiškai pritaikyti savo dydžio lysvėse.

Daugiau estetikos

Mišri lysvė bus gražesnė, jeigu ją įdomiau įrėminsime. Šiferio „bangelės“ jau nemadingos. Dailiai atrodytų į žemę įkastų medžio ritinėlių arba pintų vytelių kraštai, gražiai nudažytos lentos. Plytų ar akmenų apvadas irgi gražu, bet ilgainiui juos gali „praryti“ žemė.

Takelis tarp lysvių gali būti sudėliotas iš akmenų, medžio lentelių, nuo statybos likusių trinkelių. Takeliai suteikia estetikos ir tvarkos pojūtį, be to, patogūs, kai drėgna.

Pačioje lysvėje tiks įvairios skulptūrėlės: stiklo, keramikos, medžio. Skulptūros ar žaismingi akcentai gali būti ir savos kūrybos rezultatas. Gyvumo gali teikti vėjo malūnėliai. O štai mažyčiai šiltnamiukai lepūnėliams ne tik gražu, bet ir naudinga.

Kairioji lysvaitė

Kairiosios lysvės viršuje auga saldžiųjų ir aitriųjų paprikų krūmeliai. Į atvirą gruntą šiuos augalus rekomenduojama sodinti ne anksčiau kaip birželio pradžioje, nes jie jautrūs šalnoms.

Prieš juos gali augti anksti pasėti ir pridengti žalieji žirneliai ar salotos, kurių derlių spėsime suvalgyti. Toliau galima sodinti porą eilučių porų arba visada ir visur tinkamų krapų.

Šalia jų – puiki vieta keliems kereliams žemaūgių pupelių. Jos į dirvą sėjamos gegužės viduryje. Iki tol jų vietoje galėjo augti anksti pasėtos salotos ir špinatai. Beje, augdamos pupelės labai papildo dirvą maisto medžiagomis, ypač azotu, todėl po jų kuo puikiausiai gali augti tos daržovės, kurios maisto medžiagoms yra labai reiklios. Tokie yra brokoliai, visos kitos kopūstinės daržovės.

Taigi kitais metais jiems visiems ir reikėtų rezervuoti pupelių vietą. Mūsų lysvės viduryje derlių brandins cukinijos. Tačiau bijant, kad joms gali patikti tiek kaimynai, tiek visos kitos sąlygos ir jos gerokai išsikeros, jas galime keisti agurkais.

Radome savo lysvėje vietos ir kaliaropėms. Padarėme tai specialiai, kad jos, būdamos tokios naudingos, papildytų mūsų maisto racioną. Nuėmus kaliaropių derlių, rudeniop jų vietoje bus galima pasėti salotų ar garbanotųjų trūkažolių rudeniniam derliui. Šalia kaliaropių galima pasėti salotų ir špinatų vasarai arba, pavyzdžiui, vaistinių šalavijų arbatai. Šalavijai labai draugiški visoms daržovėms.

Dešinioji lysvaitė

Dešiniąją lysvę pradeda eilutė pomidorų. Parinkime fitoftorai atsparias veisles ir sodinkime kaip ir paprikas – birželio viduryje. Prie pomidorų sėkime bazilikų eilutę. Jie apsaugos pomidorus nuo kenkėjų, o ir šiaip yra naudingi kaimynai. Po to – gana įdomi kompanija: rabarbaras, aplink jį – laiškiniai svogūnai, o toliau – lapiniai burokėliai (mangoldai), subrendę teikiantys lysvei itin gražių, intensyvių spalvų. Visos šios daržovės pradžiugins pačiu anstyviausiu derliumi.

Rabarbarais nepiktnaudžiaukime, bet saldi sriuba, kompotai ir vienas kitas pyragas su rabarbarų įdaru tiesiog privalomi lūkuriuojant vasaros. Lapinių burokėlių irgi ragaukime – troškiniai su jais tiesiog puikūs.

Prie jų sėkime kelias eilutes morkų, o šalia jų pasodinkime kelis serenčius, kurių kvapo irgi nemėgsta kenkėjai. Toliau vietos nusipelnė 2–3 eilutės ropinių svogūnų, kurie yra patys geriausi kaimynai morkoms.

Rinkimės mėgstamus pagal aštrumą, galime sodinti įvairių spalvų galvutėmis – salotos bus spalvingesnės. Eilutė ridikėlių pavasario salotoms irgi būtina, o kelios petražolės darže augti privalo, nes nežinai, kada prireiks jų dailių lapelių patiekalams papuošti. Tarp kitko, jos irgi saugo ridikėlius nuo kenkėjų. Abiejų lysvaičių galai „apkraštuoti“ remontantinėmis braškėmis, kurios dera visą vasarą, o juk nuskinti vieną kitą uogą visada smagu. Žinoma, jos teikia ir grožio, kuris mišriose lysvėse toks pats reikalingas, kaip ir geras derlius.

Daugiau saugumo

Yra daug augalų, kurių kvapo ar skonio nemėgsta kenkėjai, bet paminėsime tris pagrindinius, kurie labai nemėgstami, bet itin dera lysvėse praktiškai prie bet kurių daržovių.

Tai medetkos (jų žiedai gydo nuo moteriškų negalavimų ir kitų ligų), nasturtės (žiedai tinka patiekalams puošti ir yra gana malonaus skonio) ir serenčiai (pamerkti laikosi ilgiausiai iš visų gėlių). Bet kuriame darže jiems reikia rasti vietos ir pasisėti. Saugiau ir dar naudinga.