Suvažiavime A. Butkevičius pristatė ataskaitą už dvejus metus, mat šeštadienį socialdemokratai iš naujo rinks savo lyderį. Į pirmininkus iškeltas A. Butkevičius bei europarlamentaras Zigmantas Balčytis, tačiau mažai kas tikisi, jog būdami valdžioje socdemai keis partijos vedlį.

„Lietuvai, jos žmonėms teko patirti pasaulinės krizės, kurią sukėlė menkai prižiūrima socialinės atsakomybės stokojanti, rizikingais verslo modeliais pagrįsta globali finansų sistema. Tačiau mes, deja, susidūrėme ne tik su pačia krize, bet ir su skaudžiomis krizės suvaldymo pasekmėmis. Tokia buvo tuometinės valdančiosios koalicijos bei konservatorių vadovaujamos vyriausybės politika. Tai buvo sunkus laikotarpis Lietuvai ir nelengvas tarpsnis socialdemokratų partijoje – dirbome opozicijoje ir daugelis mūsų pasiūlymų buvo ignoruojami, atmetami nė nesvarstant, visokiais būdais formuojant nuomonę, kad opozicija, ypač pagrindinė jėga – socialdemokratai – yra destruktyvūs ir neturi idėjų“, - savo kalboje teigė A. Butkevičius.

Pasveikinti socdemų suvažiavimo atvyko koalicijos partneriai: partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas, Darbo partijos (leiboristų) vadovas Vytautas Gapšys, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius. Prie sveikintojų prisijungė ir Vilniaus meras Artūras Zuokas, kuris dirba koalicijoje su socdemais sostinės taryboje.

Pripažįsta, kad rinkėjų pasitikėjimas suteiktas avansu

Sakydamas savo kalbą suvažiavimo dalyviams A. Butkevičius pabrėžė, kad partija atlaikė išbandymą opozicija, o esą dabar reikia atlaikyti išbandymą valdžia. Šis sakinys suvažiavime buvo sutiktas plojimais.

Politikas savo partiečius perspėjo, kad šiuo metu koaliciją sudaro keturios partijos, todėl jeigu viskas klosis gerai, laurus dalysis visa koalicija, o jeigu blogai – atsakomybė teks socialdemokratams.

A. Butkevičius aiškino, esą socialdemokratams puikiai pavyko priešpastatyti savo programą „konservatorių vykdytai šalies alinimo politikai“: esą šaliai naudos visuomet daugiau duoda ekonomikos skatinimas, o ne mokesčių didinimas ar pensijų karpymas.

„Akivaizdu, kad po ketverių metų laukinio kapitalizmo siautėjimo Lietuva vėl atsigręžė į atsakingą socialdemokratiją. Tačiau negali nepripažinti, kad šis pasitikėjimas mūsų partijai iš dalies yra suteiktas avansu“, - teigė A. Butkevičius, pridūręs, esą atėjo laikas įrodyti, kad rinkėjai neapsiriko.

„Mes nesiūlome jokių revoliucinių pertvarkų, neplanavome ir neplanuojame imtis skubotų ir neplanuotų pertvarkų ir nelenktyniausime pateiktų įstatymo projektų gausa. Ne nuo kovingos retorikos pareiškimų realiai gerėja žmonių gyvenimas, sumažėja nedarbas, padidėja minimalus atlyginimas, traukiasi šešėlinė ekonomika“, - suvažiavime aiškino premjeras, pabrėždamas, kad sprendimai turi būti grįsti analize, ekonominiu tikslingumu, įvertinus socialines ir ekonomines pasekmes.

Tačiau esą norint ką nors pradėti daryti, pirmiausia reikia išanalizuoti ankstesnės valdžios palikimą. Tad A. Butkevičius ėmėsi analizuoti konservatorių sprendimus.

Socdemai – konstruktyvūs, konservatoriai – neatsakingi?

A. Butkevičius sako, kad per ketverius konservatorių valdymo metus valstybės finansų sistema buvo stabilizuota „mokant itin didelę kainą“, o didžiausią taupymo politikos naštą turėjo nešti Lietuvos žmonės.

„Skolinimasis aukštomis palūkanomis ir precedento neturinti skolos našta, mokesčių didėjimas kartu su chaosu mokesčių sistemoje, auganti infliacija, nedarbas ir emigracija, nemažėjanti šešėlinė ekonomika – tai tik keletas negatyvių dalykų, kuriuos paveldėjome iš ankstesnės valdžios“, - sakė A. Butkevičius.

Lietuva, anot jo, yra valstybė, kurioje jaunimo nedarbas vienas didžiausių, o sveikatos apsaugai skiriama mažiausia bendrojo vidaus produkto dalis.

A. Butkevičius aiškino, kad būdami opozicijoje socialdemokratai rengė „konstruktyvius“ siūlymus, tuo tarpu konservatoriai vykdė „neapgalvotus ir neatsakingus žingsnius“.

Pasak politiko, šie „neapgalvoti ir neatsakingi“ žingsniai vėliau socialdemokratų iniciatyva buvo tikrinami Konstituciniame Teisme.

„Čia galima prisiminti ankstesnės vyriausybės vykdymą mokslo ir studijų reformą. Kai kurias jos nuostatas Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančias pagrindiniam šalies įstatymui“, - teigė A. Butkevičius, pridurdamas, kad prie šio klausimo socialdemokratai dar grįš.

Socialdemokratai, anot A. Butkevičiaus, taip pat esą sustabdė „nevaldomą saulės elektrinių plėtrą, kuri verslininkams būtų nešusi didelius pelnus, o elektros vartotojams išaugusią kainą“.

„Ankstesnė vyriausybė sužlugdė svarbią pastatų renovacijos programą“, - toliau akmenis į konservatorių valdymą mėtė premjeras.

Konservatoriams kilovatvalandes skaičiavo poetai

A. Butkevičius, be kita ko, piktinosi, kad konservatoriai energetiką pavertė politikos tarnaite: esą energetinius projektus svarstė politikai, poetai, informatikai, bet tik ne energetikai.

„Aš manau, kad pats skaudžiausias neatsakingos konservatorių politikos palikimas yra tai, kad tuo laikotarpiu energetika buvo paversta politikos tarnaite. Energetikos klausimus sprendė diplomatai, informacinių technologijų specialistai. Kilovatvalandes skaičiavo partijų politinės tarybos ir poetai, o apie tiekiamo patikimumo užtikrinimą diskutavo prekybininkai ir statybininkai. Visi kas tik nori, išskyrus energetikus. To pasekmė – per ketverius metus niekur nepasistūmėta, sugriauta buvusi energetikos bazė, prarastas laikas ir supriešinta visuomenė“, - piktinosi A. Butkevičius.

Jis teigia, kad specialistai mano, jog Visagino atominės elektrinės (VAE) projektas gali būti tęsiamas tik įgyvendinus papildomas sąlygas: tai yra įteisinus regioninių partnerių dalyvavimą elektrinės projekte, užtikrinus išlaidų, atsakomybės ir rizikos pasidalijimą.

Tiesa, kritikuodamas konservatorius už tai, kad energetikos klausimus sprendė diplomatai ar poetai, A. Butkevičius neprisiminė, jog Gedimino Kirkilo vyriausybė atominę jėgainę buvo patikėjusi statyti prekybos centrus „Maxima“ valdančiai bendrovei.

Kaip žinoma, atominės elektrinės statybų idėja yra socialdemokratų produktas, kai koalicinei vyriayžusybei vadovavo G. Kirkilas. Anuomet nacionalinio investuotojo bendrovėje „Leo LT“ privatus akcininkas buvo VP grupei priklausiusi bendrovė „NDX Energija“.

VP grupė valdo prekybos tinklą „Maxima“, tad energetika nebuvo pagrindinė šios grupės veiklos sritis.

Nori euro

A. Butkevičius savo kalboje taip pat pabrėžė euro įvedimo svarbą. Pasak premjero, nors de facto eurą jau turime, tačiau visų euro privalumų nejaučiame.

Jo teigimu, Lietuvoje 70 proc. išduotų paskolų yra paskolos eurais, keisdami litus į eurus kasmet prarandame apie 100-120 mln. litų. Tuo tarpu įvedus eurą, anot A. Butkevičiaus, šios išlaidos išnyktų, žmonės ir valstybė galėtų skolintis mažesnėmis palūkanomis, gali suintensyvėti investicijos.

Kas sakė, kad didieji miestai turi balsuoti už dešiniuosius?

Kalbėdamas apie partiją, A. Butkevičius išvardino socialdemokratų laimėjimus per pastaruosius Seimo rinkimus, kurie suteikė galimybę socialdemokratams formuoti valdančiąją koaliciją. Tačiau jis priminė ir tai, kad partijos taryba buvo nepatenkinta rinkimų rezultatais didžiuosiuose miestuose, išskyrus Šiaulius, mat ten beveik viską nušlavė dešinieji.

„Čia ne tik užleidome pozicijas dešiniesiems, bet leidome ir mūsų elektoratą atimti konkurentams iš centro kairės. Kas pasakė, kad didieji miestai turi būti dešiniųjų? Dirbantieji, tarnautojai, pensininkai sudaro didžiumą miestų gyventojų – ir jų interesus mes atstovaujame geriausiai. Todėl artėjant savivaldybių rinkimams privalome atnaujinti savo didžiųjų miestų skyrių veiklą ir rasti temas, kurios būtų aktualios kiekvieno regiono gyventojams“, - sakė A. Butkevičius.

Veiklą socdemai žada suaktyvinti Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje.