Tai reiškia, jog kiekvienais metais krūties vėžiu suserga daugiau nei 10 tūkst. dailiosios lyties atstovių, skelbia „The Daily Mail“.

Mokslininkai sako, jog liga į jaunas moteris vis dažniau kėsinasi dėl šiuolaikinio gyvenimo būdo keliamų grėsmių. Besaikis alkoholio vartojimas, persivalgymas ir fizinio aktyvumo stoka – šie veiksniai ir skatina krūties vėžį.

Riziką didina ir moterų apsisprendimas vėlesniame amžiuje gimdyti vaikus, gimdyti jų mažiau ir nemaitinti krūtimi, teigia specialistai. Jungtinės Karalystės krūties vėžio fondo mokslininkai tvirtina, jog moterų sveikatai didelę žalą daro ir kontraceptinės tabletės.

Kiekvienais metais krūties vėžys pražudo 12 tūkst. moterų, tačiau, tačiau, sparčiai tobulėjant gydymui, vis daugiau moterų ir merginų sėkmingai įveikia šią klastingą ligą.

Per pastaruosius 20 metų skaičius nuo vėžio mirusių jaunesnių nei 50 metų amžiaus moterų sumažėjo per pusę.

„Breakthrough Breast Cancer“ centro vadovas Chrisas Askew sako: „Nors krūties vėžiu dažniau suserga vyresnės moterys, nerimą kelia faktas, jog ši liga diagnozuojama vis jaunesnėms pacientėms. Žinia, jog krūties vėžį išsigydo vis daugiau moterų, labai džiuginanti, tačiau vis daugiau jaunų moterų juo ir suserga, tad būtina investuoti ne tik į gydymą, bet ir į šios ligos prevenciją“.

Jungtinės Karalystės krūties vėžio fondo paskelbti statistiniai duomenys rodo, jog 1995 metais Jungtinėje Karalystėje krūties vėžys buvo diagnozuotas 7 tūkst. 700 jaunesnių nei 50 metų moterų, tačiau 2010 metais šis skaičius jau siekė 10 tūkst. 68.

Per tą patį laikotarpį bendras moterų sergamumas krūties vėžiu išaugo 18 proc. Kalbant apie jaunesnes moteris, šios ligos riziką padidina ir šeimos ligų istorija.

Specialistai nerimauja, jog jaunų moterų gyvenimo būdas (dauguma jų ryžtasi gimdyti vėliau ar vaikų neturėti iš viso) skatina ligą plisti.

Pastojusios iki 30 metų ir krūtimi savo vaiką maitinusios moterys sumažina menstruacinių ciklų skaičių, taip sumažinimas ir estrogeno – hormono, skatinančio krūties vėžio atsiradimą, kiekis.

Jau anksčiau mokslininkai nustatė, jog bent šešis mėnesius savo mažylį krūtimi maitinusios moterys 10 proc. sumažina mirties nuo krūties vėžio tikimybę.

Amžius išlieka svarbiausiu veiksniu, lemiančiu krūties vėžio atsiradimą – riziką sumažinti gali tik sveikas gyvenimo būdas.

Mokslininkai skaičiuoja, jog sveikas gyvenimo būdas gali padėti išvengti ligos net keturiais iš dešimties krūties vėžio atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)