Dabar valdžioje daug kalbama apie Visagino atominės elektrinės projekto ateitį, tarsi tai būtų visa Lietuvos ateitis. Bet juk šis projektas nėra visa Lietuvos ateitis! Tai tik maža dalis Lietuvos ateities, palyginus su žmonių problemomis, jų ateitimi, emigracija, verslo ateitimi ir pan. Valstybės skola dėl šio projekto irgi neišaugs tiek, kiek A. Kubiliaus Vyriausybė ją išaugino nieko, reikšmingo Lietuvai nepastatydama. Be to, bankų ir kreditų unijų nacionalizavimui ir gelbėjimui išleidome milijardus, kurių beveik užtektų Lietuvos dalies Visagino AE projekte finansuoti.

O kiek dar netenkame per viešuosius pirkimus ir vos ne atviras vagystes iš valstybės iždo? Kodėl švaistydami pinigus taip jų gailime VAE projektui, kuris beveik nebus tiesiogiai finansuojamas iš biudžeto (reikės suteikti garantijas paskoloms)?

Manau, atsakymą galima rasti priešiškų šiam projektui jėgų lobizme. Sutikime, kad Lietuvoje lobistinė veikla iš esmės yra nekontroliuojama ir paslėpta bei itin neskaidri. Todėl tokia juoda lobizmo padėtimi naudojasi ne tik vietinės monopolijos, energetiniai klanai, bet ir nenorinčios VAE užsienio valstybės. Be viso to, padėtį blogina ne tik tvirtumo, bet ir pakankamo noro nebuvimas pačiose valdžios viršūnėse. Pavyzdžiui, eidama į prezidentus D. Grybauskaitė neigiamai vertino atominius projektus, po to, matyt, susipažinusi su nauju konservatorių projektu, tapo stipri Visagino AE šalininkė (pasisakymai po referendumo tą geriausiai parodė), dabar vėl - tvirtumo ir ryžto nebuvimas.

Kita vertus, jeigu D. Grybauskaitė visada būtų buvusi labai palanki Lietuvos atominiams projektams, tai ne tik referendumo kartu su Seimo rinkimais (tokiu nevykusiu metu) būtų nebuvę, bet ir pats projektas iki šiol būtų ėjęs daug palankesne vaga bei daugelio dabar vykstančių nekonstruktyvių, propagandinių diskusijų nebūtų buvę.

Dabartiniame nusikalbėjime ir chaose dėl Visagino AE labiausiai kaltinti premjerą A. Butkevičių nevertėtų. Manau, kad čia labiausiai reikia prezidentės tvirto apsisprendimo, paramos ir , svarbiausia, jos išmintingų sprendimų, ryžtingo darbo dėl VAE projekto gražios ateities. Premjeras ir Vyriausybė turi žymiai daugiau darbų ir ne mažiau svarbių negu VAE projektas.

Tikrai nereikia paversti Seimą ir Vyriausybę diskusijų klubais, kurie tik kalba apie VAE projektą ir nemato kitų Lietuvos problemų. Jau nusibodo tos nesibaigiančios kalbos apie dujų terminalus, VAE, elektros jungtis, kai niekas dorai nedaro, kad šie projektai pasistūmėtų. Tuo pačiu pritariu D. Grybauskaitei, kad Vyriausybę sunku vertinti, kai nesimato atliktų darbų. Belieka tik tikėtis, kad prezidentės tvirtesnis raginimas padėtų Vyriausybei ir Seimui pereiti nuo nesibaigiančių tuščių kalbų prie taip laukiamų darbų Lietuvai ir jos žmonėms.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!