Šiandien Beatai gali pavydėti daugelis. Ji – Anglijos sostinėje įsikūrusio grožio salono „Beautiful“ savininkė. Tačiau kol pasiekė savo svajonę, Londone kartu su buvusiu mylimuoju ilgai dirbo juodą darbą.

„Pradžia nebuvo lengva, aišku, mes dirbome tuos juodus darbelius: aš – viešbuty, jis – statybose. Po to įsidarbino restorane. Tikrai buvo labai sunku psichologiškai, nes jei nemoki kalbos, galvoja, kad tu išvis esi kažkoks nenormalus, nieko nesupranti. Bet nieko – iškentėjom.“

Beatai ir jos mylimajam labai norėjosi gyventi gražiai, tad nepaisydama kainos, pora išsinuomojo kambarį prabangiame rajone. Už nuomą moteris atidavė visą savo pirmąjį atlygį, o maistui pinigų teko skolintis.

Po kelių metų grįžo į Lietuvą, bet netrukus emigravo vėl

Beata Balčiūnaitė
Nors Londone gyvena Beatos sesuo su vyru ir nemažai draugų, tačiau po pustrečių metų tėvynės ilgesys ją įveikė. Grįžus į Lietuvą poros keliai išsiskyrė.

Išsiskyrimo skausmas privertė Beatą vėl prisiminti Londoną. Tiesa, moteris sako bėgusi ne tik nuo nelaimingos meilės. Pabandžiusi dirbti vienoje Vilniaus kirpykloje, ji suprato, kad čia iš savo svajonių profesijos neprasigyvens.

„Aš labai stengiausi įsikurti. Dirbau tokioje nedidelėje kirpykloje Vilniuje ir nesijaučiau gerai, nes Šiauliuose dirbdama aš galvojau: Vilnius – sostinė, kurioje žmonės uždirba ir gyvena gerai, todėl kirpėjui, atrodo, turi sektis, bet, kaip aš sakau, Lietuva manęs nepriėmė“, - kodėl antrą kartą paliko Lietuvą, pasakoja emigrantė.

Kai dar mokėsi kirpimo meno Lietuvoje, Beata nė nesvajojo, kad gyvens svetur. Norėjo ištekėti ir dirbti mėgstamą darbą tėvynėje. Tačiau šiandien jos namai – Londonas.

„Mano vieta šiandien tikrai yra čia. Aš labai myliu Lietuvą, myliu savo šeimą, bet šiandien savęs ten nematau“, - pasakoja ji.

Apgavo 75-erių italas

Vėl grįžusi į Londoną, lietuvė įsidarbino viešbutyje, tačiau jau mokėdama angliškai greit suprato, kad tai nėra svajonių darbas.

Kai pagaliau įsidarbino vyrų kirpykloje, kuriai vadovavo italas, Beata jautėsi labai laiminga. Nors kirpykloje tebuvo du darbuotojai – Beata ir 75-erių savininkas, ji kurį laiką tikėjo pažadais. Ypač apsidžiaugė, kai italas pasiūlė perimti jo verslą ir iškėlė vienintelę sąlygą – susirasti partnerę, su kuria Beata dirbs.

Tačiau atsivežusi kolegę moteris suprato, kad gudrus italas ją visą laiką vedžiojo už nosies. Jis įdarbino Beatos surastąją merginą, o ją pačią atleido.

Tapusi verslininke susidūrė su begale sunkumų

Vis dėlto kartais spyris į užpakalį tampa paskata judėti į priekį. Beata iki šiol atsimena dieną, kai įžengė į nepilnai įrengtą grožio saloną, kuris tuomet jis vadinosi „Damų rojus“.

Jame dirbti pradėjusi moteris po kelių metų sužinojo, kad savininkai nusprendė verslą parduoti. Beata labai norėjo jį nusipirkti, bet neturėjo pakankamai pinigų. Jos svajonių salonas atiteko turtingo vyro žmonai, kuri, pasak Beatos, visiškai neišmanė, ką su šiuo verslu daryti.

Netrukus lietuvė antrą kartą sulaukė pasiūlymo pirkti grožio saloną. Beata nusprendė nebepraleisti savo šanso. Ji suderėjo kainą ir nuėjo į banką, kuriame laikė santaupas. Tačiau čia jos laukė dar vienas smūgis – nesėkmingai investuoti pinigai ne tik nedavė pelno, bet ir „sudegė“.

Todėl emigrantė dar ir šiandien dėkinga draugui, kuris jai paskolino pinigų.

Sumokėjusi ir investavusi per 40 tūkst. svarų, Beata pagaliau tapo grožio salono savininke. Tuomet, anot jos, pasipylė bėdos – kasdien kas nors įvykdavo. Lietuvė prisimena, kad sunkiausia jai buvo susikalbėti su kolektyvu, kuris buvo prieš ją nusistatęs.

Beata Balčiūnaitė
Vis dėlto verslininkei pakankamai greitai teko atleisti buvusias koleges ir rasti gerai dirbančių kirpėjų, manikiūrininkę bei masažistę. Atsisakius buvusio kolektyvo paslaugų, kelis kartus buvo išdaužti „Damų rojaus“ langai.

„Langai dužo tuo pačiu metu, kai išėjo visas kolektyvas. O antrą kartą, tai buvo babajus, kaip mes vadinam, - azijietis. Jis išdaužė langą ir įlindo. Jis norėjo surinkti produktus, bet nerado maišo. Jis išėjo namo pasiimti maišo. O kai atėjo vidun, policija jį sugavo“, - sunkią verslo pradžią prisimena lietuvė.

Grožio saloną užplūdo meilės ištroškę azijiečiai

Varvantis stogas, pro kiaurus langus švilpiantys vėjai, išdaužti langai ir bemiegės naktys – visa tai jau praeityje.

Nors Rytų Londone grožio salonų netrūksta, anot Beatos, konkuruoti su kitataučiais darbštiems lietuviams nėra sunku.

Pakeitusi grožio salono pavadinimą į anglišką – „Beautiful“, Beata sako sulaukianti gerokai daugiau klientų. Vis dėlto pusę jų sudaro lietuviai, kurie, palyginus su anglais, yra įnoringesni.

„Lietuviai gal reiklesni. Labiau gal madą supranta. Užsieniečiams paprasčiau. Azijiečiai, kad būtų pigiau, gali ir galvos neplauti. Mes tada sakom, kad taip nekerpam. Jie tada arba pasilieka, arba išeina“, - klientus lygino grožio salono savininkė.

Moteris prasitarė už kirpimą prašanti nuo 20 iki 25 svarų, o už progines šukuosenas – 20-60 svarų.

Koks gi verslas be kurioziškų situacijų! Vieną dieną į grožio saloną netikėtai ėmė plūsti kūniškos meilės ištroškę vyrai. Beata iki šiol spėlioja, kas ir kodėl į vieną interneto svetainę įdėjo jos salono telefoną – neva čia teikiamos erotinės paslaugos.

„Kai atsirado masažo kabinetas, tai buvo kuriozų kiekvieną dieną. Azijiečiai prašydavo visokių masažų... Erotinių – kokių tik nori. Jie angliškai man sakydavo ir aš nesuprasdavau, ką tai reiškia. Po to su vienu savo klientu išsiaiškinau, kad azijiečių tinklalapyje buvo įdėtas skelbimas, jog siūlomos merginos. Buvo skambinama ištisai“, - juokingą istoriją prisimena lietuvė.

Laida "Emigrantai" – kiekvieną antradienį per LRT televiziją 21.15 val., iš karto po "Panoramos".

Jei turite įdomių asmeninių istorijų apie emigraciją, siųskite jas delfi@delfi.lt