Žinoma, nėra prasmės užsibrėžti sukurti gerus santykius. Tokios užduoties galite ir neįgyvendinti, kadangi santykių kokybė priklauso ne tik nuo jūsų, bet ir nuo kitų žmonių.

Todėl naudingiau būtų pažiūrėti, kuo galėtų jus praturtinti kiti žmonės. Tam reikia pagalvoti, kokių santykių patirties jūsų gyvenime dar nebuvo arba kokios patirties vengiate. Jei reguliariai konfliktuojate su kitais žmonėmis, veikiausiai naujas dalykas, kurio dar nebuvo jūsų santykiuose - tai jūsų pastanga eiti į kompromisą, nusileisti.

Galbūt jums verta kai kur nutylėti, pamėginti įsivaizduoti save kito žmogaus vietoje.

Jei tai jums pažįstama ir jums, priešingai, sunku apginti savo interesus, imkitės mokytis juos pareikšti. Išmokite pasakyti „taip“ ir „ne“, „man tai netinka“, „deja, ne“, „galbūt jums nemalonu, bet ir toliau tai darysiu“, „man tai svarbu“.

Jei jums sunku tai daryti, pamėginkite įsivaizduoti, kad jūs - aktorius, vaidinantis savimi pasitikintį žmogų, kuris nebijo konfliktų.

Galima padaryti ir taip.

Ant lapelio surašykite kolegų, su kuriais jūsų santykiai sudėtingi, vardus. Šalia užrašykite, su kuo tas žmogus asocijuojasi, o taip pat savybes, priklausančias tai asociacijai ir tam žmogui.

Dabar jums reikia pabūti kiekvienu iš tų personažų. Pabūkite, pavyzdžiui, kolegos, kuris gudrus kaip lapė ir visuomet išsisuka iš bet kokių situacijų, kailyje. Pabūkite visuomet nepatenkintu niurzga, kurį visi ir viskas erzina. Pabūkite kolega, kuriam visuomet pavyksta jus pastatyti į vietą.

Leiskite sau gauti naujos buvimo tokiu žmogumi patirties. Įsijauskite, kas tai - būti tokiu žmogumi? Kuo jis gyvena? Kodėl jam pavyksta tai, kas nepavyksta jums?

Kas leidžia jam nugalėti jus? Kiek jums būdinga ta savybė? Kaip ji jums padėtų gyvenime? Kaip galėtumėte panaudoti šią savybę?
Kaip, dabar žinodami silpnąsias ir stipriąsias šio žmogaus savybes, galėtumėte bendrauti su juo? O dabar patarkite patys sau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)