Gyja skirtingai

Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus vedėjas Algirdas Šlepavičius bei Jūrininkų ligoninės Chirurgijos klinikos vadovas med.dr. Artūras Razbadauskas tikino, kad po operacijų visada lieka randai. Tačiau, priklausomai nuo to, kur daromas pjūvis, jie gali būti mažiau pastebimi. „Randas susidaro, kai po audinių sužalojimo vystosi nauja oda ir joje esantis baltymas kolagenas, kuris yra svarbiausias atsikuriant audiniui. Randas – natūralus regeneracijos padarinys. Pažeisti audiniai gyja tik per randą. Tačiau kadangi jis turi tik aštuoniasdešimt procentų buvusio audinių tvirtumo, dėl rando gali susidaryti pooperacinės pilvo sienelės išvaržos“, - pasakojo A.Razbadauskas.

Kad randai būtų mažiau pastebimi, medikai stengiasi pjūvį atlikti natūraliose odos klostėse, arba, jei įmanoma, ten, kur randą paslėptų drabužiai arba plaukai.

Rando ryškumas ir išvaizda priklauso nuo operuojamo žmogaus organizmo individualių savybių. „Neretai pacientai, ypač moterys, klausia, ar po operacijos liks didelis randas. Kiekvieno žmogaus organizmas individualiai formuoja randus. Jeigu po ankstesnių operacijų yra likę dideli randai, greičiausiai ir naujasis randas nebus mažas, nes organizme tokie linkę formuotis“, - aiškino A.Šlepavičius.

A.Razbadauskas pasakojo, kad nėra ištirta, kokios lyties atstovams dažniau formuojasi didžiuliai randai, tačiau operuodamas pastebėjo, kad dažniau polinkį jiems turi vyrai.

Lemia ligos

Kalbintieji chirurgai neigė, kad žmogus gali pasiruošti operacijai taip, jog po jos randas būtų kuo mažiau pastebimas. Anaiptol, jei žmogus yra išsekęs, pavyzdžiui, serga vėžiu, tuberkulioze ar kitomis infekcinėmis ligomis, žaizdos gyja blogiau, o randai formuojasi ryškesni. Vitaminų stoka taip pat gali lemti vienokių ar kitokių randų formavimąsi, todėl prieš planines operacijas patartina vartoti polivitaminus, ypač riebaluose tirpstančius A ir D.

Tobulėja operacijos

Kaip atrodys randai, priklauso ir nuo operacijos atlikimo technikos bei naudojamų skalpelių, chirurginių siūlų ir adatų, kuriomis susiuvamos žaizdos.

„Prieš dešimtmetį mes naudodavome Tarybų Sąjungoje ir NVS šalyse iš tam tikro avių žarnų sluoksnio pagamintus siūlus, kuriuos ligonių organizmas neretai bandydavo atmesti. Tokiais siūlais susiūtos žaizdos dažnai supūliuodavo, todėl susiformuodavo labai negražūs randai. Dabar naudojame žymiai kokybiškesnius, visame pasaulyje pripažintus siūlus, kuriuos organizmas atmeta itin retai. Todėl rečiau susiformuoja ir negražūs randai“, - pasakojo A.Šlepavičius.

Medikas sakė, kad mažesni randai susiformuoja ir tada, kai operacijos atliekamos naudojant ultragarso skalpelius. Jais audiniai pjaunami veikiant dažno ultragarso bangoms. Tokiu būdu audiniai mažiausiai pakenkiami. Sumažinti randus padeda ir elektriniai peiliai. Kol jų nebuvo, kiekvieną kraujagyslę tekdavo užrišti mazgu, kad ji nekraujuotų. Dabar kraujagyslės prideginamos elektriniu peiliu.

Mažėja pjūviai

Jau dvylika metų Klaipėdoje atliekamos minimaliai invazinės operacijos. Jų metu pro labai mažą vieno centimetro ilgio pjūvį įvedama vaizdo kamera, ir chirurgas, stebėdamas vaizdą ekrane, penkių milimetrų storio instrumentu pašalina organą arba atlieka kitas manipuliacijas. Po tokių operacijų labai sumažėja randas, be to, lengviau praeina pooperacinis laikotarpis.

„Tačiau tokias operacijas galima atlikti ne visada. Jos nedaromos, jeigu ligonis serga vėžiu, kuris yra peraugęs į kitus organus, jeigu uždegimas yra įsisenėjęs arba jei operuojamoje kūno vietoje yra daug po ankstesnių operacijų likusių randų. Tokiais atvejais esame priversti atlikti tradicines operacijas, o ne rizikuoti, kad dėl mažo pjūvio kiltų didelė komplikacija, galinti baigtis net ligonio mirtimi“, - aiškino A.Šlepavičius.

Pacientai deginasi

Medikai neneigia, kad rando išvaizda byloja ir apie chirurgo patirtį bei sugebėjimus susiūti žaizdą, tačiau neretai tai priklauso ir nuo to, kaip po operacijų randus prižiūri patys pacientai.

Kad randai būtų kuo mažiau pastebimi, medikai juos pataria tepti įvairiais tepalais, atlikti fizioterapines procedūras: šildymus, į randą daryti injekcijas, gydyti juos ultragarsiniais metodais. Tačiau kai kurie pacientai šių nurodymų nesilaiko.

„Žmonės nepaiso draudimų po operacijos eiti į pirtį, kaitintis saulėje, manydami, kad šiluma padeda geriau sugyti žaizdoms. Taip nėra. Mes netgi siūlome planines operacijas atlikti ne šiltuoju metų laiku ir, jei įmanoma, kuo mažiau kaitintis saulėje, nes ultravioletiniai spinduliai gali paskatinti rando suvešėjimą ir netgi išprovokuoti odos vėžį“, - aiškino A.Razbadauskas.

Operuoja randus

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Eglė Knėpienė pripažino, kad po traumų ir ligų likę randai – didelė problema. „Turiu pacientų, kurie prašo pašalinti randus plastinės chirurgijos pagalba. Deja, ne visiems galiu padėti. Ar pavyks sumažinti randą, priklauso ir nuo vietos, kurioje jis yra, ir nuo žmogaus organizmo individualių savybių. Plastinės operacijos padeda tik sumažinti randus, padaryti juos ne taip pastebimus, tačiau visiškai jų panaikinti neįmanoma“.

Paklausus, kodėl dažnai po plastinių operacijų nesimato randų, E.Knėpienė pasakojo, kad, atliekant plastines operacijas, iš karto planuojama, kur daryti pjūvį, kad randas būtų paslėptas mažiausiai matomoje vietoje. „Tik žinant, kur turi būti randas, galima jį pamatyti. Po kurio laiko plastinės operacijos metu padaryti randai tampa minkštesni ir vis mažiau pastebimi“, - aiškino chirurgė.