Jaunėlis kruvinas slėpėsi kateryje

Bostono policija po daugiau nei 20 valandų trukusios operacijos galiausiai patvirtino, kad antrasis įtariamasis sugautas. Policija apie tai pranešė ir socialiniame tinkle "Twitter": "SULAIKYTAS!!! Medžioklė baigta. Paieškos baigėsi. Teroras baigėsi. Teisingumas laimėjo. Įtariamasis sulaikytas."

CNN praneša, kad įtariamasis slėpėsi valtyje Bostono priemiestyje Votertaune. Valties savininkas Davidas Henneberry pastebėjo kraują ir savo kateryje aptiko žmogų, tuomet jis iš karto pranešė policijai.

Skelbiama, kad įtariamasis buvo kruvinas, tačiau suimtas gyvas, bet sveikatos būklė pavojinga.

Įtariamojo gaudynių operacija truko 23 val. ir išvargino ne tik teisėsaugą, bet ir gyventojus. Votertauno gyventojai teisėsaugos operacijos baigtį palydėjo plojimais ir džiaugsmo šūksniais.

Džocharas Carnajevas paspruko, kai įvyko susišaudymas su policija, per kurį buvo nukautas kitas įtariamasis - jo brolis Tamerlanas. Jo paieškos paralyžiavo Bostono ir Kembridžo gyvenimą. Žmonėms buvo uždrausta palikti namus, vykti į darbą. Rajonus, kuriuose galėjo būti įtariamasis, šukavo policija.

Vyresnis brolis mirė ligoninėje

JAV policija penktadienį paryčiais sučiupo pirmąjį iš įtariamų Bostono maratono sprogdintojų, tačiau nuo sužeidimų jis mirė.

Tamerlanas Carnajevas buvo sučiuptas Masačusetso miestelyje Votertaune netoli Bostono po gaudynių, prasidėjusių, kai prestižiniame Masačusetso technologijų institute (MIT) buvo nušautas vienas policininkas, nurodė laikraštis.

JAV policijos per gaudynes sučiuptas įtariamas Bostono maratono sprogdintojas mirė ligoninėje, penktadienį paryčiais pranešė vietos televizijos.

Policija perspėjo Bostono priemiesčio Votertauno gyventojus likti namuose ir "laikytis atokiai nuo langų", pareigūnams persekiojant antrąjį įtariamąjį, ieškomą dėl išpuolio, per kurį žuvo trys žmonės, o dar apie 180 buvo sužeisti.

Džocharas Carnajevas

FTB išplatino Bostono sprogdinimais įtariamų vyrų nuotraukas

DELFI primena, kad Federalinių tyrimų biuro (FTB) pareigūnai išplatino Bostono sprogdinimais įtariamų vyrų nuotraukas, skelbia BBC.

Vaizdo kameros netoli sprogdinimų vietos užfiksavo du vyrus – vieną su tamsia, kitą su šviesia kepuraite.

Tris dienas policijos pareigūnai ir tyrėjai analizavo nuotraukas ir vaizdo iš medžiagą iš Bostono tragedijos vietos, kurią siuntė sprogdinimų liudininkai.

Tyrėjai ne kartą prašė visuomenės pagalbos bandant įvardyti du vyrus, kurie šiuo metu laikomi pagrindiniais Bostono sprogdinimų įtariamaisiais.

Vyrai buvo nufotografuoti pirmadienį, maratono dieną, einantys Boylstono gatve, vienas paskui kitą – visai netoli finišo.

Pirmasis įtariamasis vilkėjo šviesios spalvos marškinius be apykaklės, ant viršaus dėvėjo švarką, ant galvos buvo užsimaukšlinęs beisbolo kepuraitę.

Antrasis įtariamasis užfiksuotas vietoje, kur nugriaudėjo antrasis sprogimas, dedantis kuprinę – „sprogmuo buvo detonuotas po kelių minučių“. Per du sprogimus iš viso žuvo trys žmonės, dar beveik 180 buvo sužeisti, teigia specialusis agentas Rickas DesLauriersas, vadovaujantis FTB biurui Bostone. Antrasis įtariamasis vilkėjo šviesų džemperį, juodą švarką, galvą dengė balta beisbolo kepuraite, kurios snapelis buvo nusuktas nugaros pusėn.

R. DesLaurierso teigimu, ypatingos pagalbos buvo prašoma tragedijos liudininkų, buvusių priešais „Forum“ restoraną, greta kurio nugriaudėjo antrasis sprogimas.

„Atsirastų tokių, kurie minėtuosius asmenis laiko draugais, yra jų kaimynai, kolegos ar šeimos nariai. Kad ir kaip tai gali būti sunku, valstybė ir visi mes kliaujamės tais, kurie mums gali suteikti informacijos“, - sakė specialusis agentas.

Elgėsi kitaip

Skelbiama, kad įtariamieji elgėsi išskirtinai, į juos būtų buvę sunku neatkreipti jokio dėmesio. Kitame vaizdo įraše, kuris kol kas neviešinamas, anot pareigūnų, užfiksuota, kaip du įtariamieji iš karto nesitraukia iš tragedijos vietos ir stebi, kaip rutuliojasi veiksmas. Tokią informaciją CNN žurnalistei Susan Candiotti perdavė nenorėjęs prisistatyti pareigūnas, glaudžiai susijęs su sprogdinimų Bostone tyrimu.

„Bomboms sprogus, kai dauguma žmonių pradėjo blaškytis, o ant grindinio gulėjo aukos bei sužeistieji, du įtariamieji tarsi visai nieko nebūtų įvykę tiesiog pasišalino. Jie elgėsi kitaip nei visi kiti“, - apie neskelbiamą vaizdo įrašą kalbėjo pareigūnas.

Nors pareigūnai teigia turį vaizdo įrašą, kaip mažiausiai vienas įtariamasis deda sprogmenį, FTB nusprendė bent jau kol kas jo neviešinti, teigia pareigūnas. Viena iš priežasčių, kodėl pasirinkta būtent tokia taktika, yra faktas, jog žiniasklaidai pradėjus šią informaciją skelbti, gali atsirasti žmonių, kurie, netikėtai sutikę įtariamuosius, gali pasielgti neadekvačiai.

Tyrimo metu paaiškėjo, jog negalima atmesti ir galimybės, jog sprogmenys buvo detonuoti nuotoliniu būdu – nuotolinio valdymo pulteliu, ketvirtadienį komentuodamas tyrimo eigą sakė vienas teisėsaugos atstovas.

Pareigūnai susisiekė su baterijos, rastos sprogimo vietoje, gamintojais, patvirtino bendrovės „Tenergy Corporation“ viceprezidentas Benjaminas Mullas. Pranešama, kad tragedijos vietoje rasta viena iš bendrovės gaminamų baterijų, naudojamų nuotoliniu būdu valdomiems automobilių modeliams. Prie jos buvo pritvirtinti laidai ir plastiko detalės.

Tyrimo pradžioje pareigūnai CNN yra sakę, jog sprogmenys greičiausiai buvo detonuoti laikmačio. Anot FTB, detonavimo sistemos subtilybių išsiaiškinti kol kas nepavyko.

Nors naujausi įrodymai ir leido tyrimui pasistūmėti į priekį, vis dar neaišku, ar sprogdinimai tikrai buvo teroro išpuolis, o jeigu taip, kas jį organizavo.

B.Obama: mes jus surasime

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį buvo pažadėjęs, kad tyrėjai ras sprogdintojus, surengusius išpuolį Bostono maratone, ir privers juos „atsakyti“.

„Taip, mes rasime jus; taip, jūs stosite prieš teismą“, – pareiškė B.Obama per pamaldas, kurios surengtos įvairių konfesijų žmonėms Šventojo Kryžiaus katedroje Bostone, praėjus trims dienoms nuo sprogimų, nusinešusių tris gyvybes ir sužeidusių apie 180 žmonių.

„Mes surasime jus; mes privesime jus atsakyti“, – sakė jis savo kalboje specialiai atvykęs į Bostoną pareikšti visos tautos solidarumą su „vienu didžiausių pasaulio miestų“.

„Jeigu jie stengėsi išgąsdinti mus, terorizuoti mus, – kalbėjo B.Obama, – tai dabar visiškai akivaizdu, kad jie pasirinko ne tą miestą“.

B.Obamos kalbą kelis kartus audringais plojimais pertraukė du tūkstančiai Šventojo Kryžiaus katedros parapijiečių.

Pirmadienį per du sprogimus Bostone žuvo trys žmonės, daugiau kaip 170 sužeista.