Mokslininkai nustatė, kad rūkančioms, daug alkoholio vartojančioms ir antsvorio turinčioms moterims egzistuoja didesnė grėsmė patirti nemalonius menopauzės simptomus, tačiau jie pirmą kartą konkrečius gyvenimo būdo faktorius susiejo su konkrečiu menopauzės simptomu, rašo dailymail.co.uk.

Menopauzė paprastai prasideda sulaukus 50 metų amžiaus, bet pasitaiko atvejų, kai ji pasireiškia ir gerokai anksčiau.

Dažniausi menopauzės simptomai – karščio bangos, prakaitavimas naktimis, sumažėjęs lytinis potraukis, nuotaikų kaita ir nemiga.

Karščio bangos – tai staigus karščio pojūtis viršutinėje kūno dalyje. Jis gali kilti veide ar krūtinėje ir plisti toliau. Veidas, kaklas ir krūtinė gali išprakaituoti ir parausti.

Taip pat gali pakisti širdies ritmas. Jis gali tapti labai greitas, neritmingas ar stipresnis negu paprastai.

Naktinis prakaitavimas yra tos pačios karščio bangos, varginančios naktį ir trunkančios tik kelias minutes. Dažniausiai jis vargina pirmuosius metus po paskutinių menstruacijų.

Kvinslando universiteto Gyventojų sveikatos mokykla išanalizavo daugiau kai 10 tūkst. Australijos moterų nuo 45 iki 50 metų sveikatos duomenis ir aiškinosi jų socialinę, gyvenimo būdo bei reprodukcinę istoriją.

Mokslininkai nustatė, kad išsilavinusias moteris rečiau kankina karščio bangos ir naktinis prakaitavimas.

Tačiau tos moterys, kurios turėjo antsvorio, vartojo alkoholinius gėrimus, daug rūkė ar buvo patyrusios reprodukcinių sunkumų, menopauzės simptomus jusdavo stipriau.

„Vienas iš įdomesnių atradimų buvo tas, kad rūkalės ar diabetu sirgusios moterys naktimis daugiau prakaituodavo, tačiau karščio bangų grėsmė joms nebuvo padidėjusi“, - sakė daktarė Gerrie - Cor Herber – Gast.

Ji pažymėjo, kad nors iki galo nėra aišku, kodėl tam tikri faktoriai turi įtakos konkretiems simptomams, ši studija nutiesė kelią tolesniems tyrimams, kaip rūkymas ir antsvoris skatina naktinį prakaitavimą.

„Gali būti, kad rūkančios ir diabetu sergančios moterys skirtingai suvokia naktinio prakaitavimo intensyvumą. Diabetu sergančias moteris didesnis prakaitavimas naktimis gali varginti dėl žemesnio gliukozės lygio naktį“, - pridūrė ji.

Ankstesni tyrimai rodė, jog tam tikri gyvenimo būdo įpročiai didina menopauzės simptomų riziką apskritai, bet konkrečių gyvenimo būdo faktorių įtaka atskirai kiekvienam simptomui nebuvo tyrinėta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)