Stuburas susideda iš keletos struktūrų: kaulų, raumenų, raiščių, tarpslankstelinių diskų, nervų, audinių, kurie išsidėstę palei stuburą. Nereikėtų užmiršti, kad tarp slankstelių yra ir tarpslanksteliniai sąnariai, kurie lygiai tokie pat sąnariai, kaip ir kelių ar klubų, jie turi tokias pat struktūras. Tad įprasta sakyti, kad skauda kelio sąnarį, tačiau net ir medikai kartais pamiršta, kad stuburas irgi juos turi, o sakyti, kad skauda stuburo sąnarį, kažkodėl neįprasta. Nors šių sąnariukų labai daug – jie išsidėstę tarp kiekvieno slankselio. Taigi viena iš stuburo skausmo priežasčių – tai tiesioginis stuburo skausmas, kurį sukelia kurių nors išvardintų struktūrų pažeidimas“, - sako G. Vaitkienė.

Anot jos, gali būti paprastas skausmas, o gali būti „mediciniškai vadinamos raudonos vėliavėlės, kai nugaros skausmą sukelia rimtas susirgimas, pavyzdžiui, onkologinis, stuburo smegenų suspaudimas, insultas.“

„Kartais žmogus galvoja, kad tiesiog maudžia stuburą, ieško problemos jame, tačiau nugaros skausmo priežastis gali būti ir kiti susirgimai, pavyzdžiui pilvo organų; krūtininės dalies organų, t.y., širdies problemos, už krūtinės ląstos esančių organų susirgimai. Jų vienas iš simptomas yra radijuojantis skausmas į nugaros sritį. Pavyzdžiui, plaučių uždegimo, ginekologinių susirgimų simptomas – skausmas, plintantis į juosmeninę dalį.

Visgi dažniausiai nugaros skausmas yra išvardintų anatominių struktūrų, susijusių su stuburu, pažeidimas“, - sako G. Vaitkienė.

Ar verta jaudintis, jei nugarą ima skaudėti po patirto fizinio krūvio?

Anot G. Vaitkienės, reikėtų išmokti pažinti savo kūną ir atskirti, kiek stiprus šis skausmas.

„Po kiekvieno didesnio fizinio krūvio mums skauda raumenis. Jei sunkau dirbote, gali skaudėti raumenis, esančius ir palei stuburą. Ir ypač tais atvejais, kai neteisingai juos apkrauname, pavyzdžiui, kai kažką darom pasilenkę (o kasdien tokių darbų yra ne vienas, užtenka prisiminti, kaip klojame lovą) - darbas pasilenkus 30, 40 ar 50 laipsnių kampu yra ypatingai traumuojantis juosmeninę stuburo dalį. Taigi bet koks darbas pasilenkus gali sukelti tiesiog banalų raumenų skausmą, nes raumuo bus pervargęs.

Tokiu atveju nugarą gali gelti kelias dienas, tačiau jei jaučiate stiprų skausmą, ypač keliant daiktus, ypač jei sulenkta nugara tiesiomis kojomis, jei atsirado skausmas ir kojoje, rankoje, jei galūnė/-s ima tirpti, tokiu atveju galima įtarti rimtesnę problemą – stuburo išvaržą.

Taip pat gali imti skaudėti sąnarius, aplink juos esančius raiščius. Apskritai yra gana sunku nustatyti tikslią priežastį, dėl to užsienyje vis dažniau nebesistengiama įvardinti aiškios priežasties, o diagnozė tapo aiški ir suprantama – arba tai apatinis juosmens skausmas, viršutinės nugaros dalies skausmas, ar kaklo srities skausmas“, - sako G. Vaitkienė.

Kaip stiprinti nugaros raumenis?

Anot gydytojos, viso stuburo stabilumas priklauso nuo raumenų būklės, o raumenų pusiausvyra labai svarbi – tiek dešinė ir kairė, tiek priekinė, tiek nugarinė pusė: „Tad jei turėsite stiprius pilvo preso ar tik juosmens raumenis, tai nereikš, kad stuburas atlaikys visos dienos krūvį. Mūsų stuburo biomechanika yra labai sudėtinga Pavyzdžiui, stuburas turi tam tikrus linkius, kurie veikia kaip amortizatoriai ir jei tie fiziologiniai linkiai per dideli ar per maži, tuomet sutrinka stuburo biomechanika ir jis tampa labiau pažeidžiamas“.

„Dažniausiai skausmas, dėl kurio žmogus kreipiasi į gydytoją ar vaistininką, – tai nugaros skausmas, tad įsivaizduokite, kokia tai didelė ir globali problema, ir nėra vieno sprendimo būdo ar pratimo, ar tabletės, kurią panaudojus būtų galima išspręsti problemą. Dėl to atsirado nugaros mokyklos, esmė kurių – išmokyti žmones teisingai elgtis su savo nugara: kaip taisyklingai stovėti, sėdėti, gulėti, kaip kelti daiktus nuo žemės, kaip dirbti kasdienius buities darbus, sėdimą darbą.

Pasaulyje net bendro lavinimo mokyklose to moko, ir netgi dar anksčiau. Pavyzdžiui, teko dalyvauti vienoje skandinavų programoje, kur vaikai jau darželyje mokomi teisingai sėdėti ir kelti daiktus – tai reikia daryti sulenktomis kojomis. Paprastai maži vaikai tai daro teisingai, tik vėliau susiformuoja blogi įpročiai ir mums jų atsikratyti be galo sunku.

Teoriškai galima pasakyti, kad yra keletas pratimų, kurie stiprina nugaros raumenis, bet praktiškai dirbdama pastebėjau, kad mokytis pratimų iš paveikslėlių nėra geriausias kelias. Profilaktiškai tai padeda, bet jei jau yra problema, reikėtų kreiptis į specialistą, kuris sudarys konkrečiai žmogui tinkančią programą. Pavyzdžiui, vieno žmogaus asmeninis stuburo linkis – lordozė – padidinta, o kito sumažinta – tai štai tiems žmonėms pratimai bus visai priešingi“, - sako G. Vaitkienė.

Ji rekomenduoja pradėti nuo paprastesnių pratimų ir pereiti prie sudėtingesnių: „Ir jokį pratimą darant neturi skaudėti nugaros - jei taip nutinka ir tai nėra paprastas raumenų skausmas po krūvio, reiškia, šis pratimas jums netinka. Dažnai žmonės manęs klausia, ar joga yra gerai. Atsakau - taip, joga yra puiku, tačiau jogoje galioja tos pačios taisyklės - pratimas neturi sukelti skausmo, čia netinka posakis: per kančias - į žvaigždes“.

Ar galima bėgioti ir žaisti krepšinį, kai skauda nugarą?

„Reikia bėgioti su ypatingai gera avalyne, specialiai tam pritaikyta ir jokiu būdu ne ant asfalto, o ant žvyro, žolytės ar specialios dangos. Bėgiojimas tinka žmogui, kuriam neskauda nugaros, tačiau jei skausmai nuolatiniai, tai nėra sporto šaka, kurią reikėtų propaguoti, - sako G. Vaitkienė. - O krepšinis - labai traumuojantis, kaip ir kitos sporto šakos, kur yra šuoliukų, kurie traumuoja stuburą.

Nugarai tinka plaukimas, tačiau reikėtų ne tik plaukti, bet ir atlikti specialius pratimus, kurių gali išmokyti specialistas.

„Aš mokau taip: 30 procentų laiko reikia daryti pratimus, po to 40 procentų plaukti kaip patinka – bet tai neturi sukelti sprando ar nugaros skausmo, - ir vėl 30 procentų laiko skirti pratimams“, - sako G. Vaitkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)