Nors pratimai su svoriais nesudegina tiek kalorijų, kaip kardio treniruotės, jie yra svarbūs dėl kelių priežasčių. Pirma, kuo daugiau raumenų turėsite, tuo spartesnė bus medžiagų apykaita, o tai reiškia, kad sudeginsite daugiau kalorijų net ilsėdamiesi.

Tiesa, papildomas kalorijų deginimas, kurį suteikia didesnė raumenų masė, yra gana mažas, palyginus su tomis kalorijomis, kurias galima sudeginti per vieną kardio treniruotės valandą.

Antroji priežastis svarbesnė. Kai tik mėginate sulieknėti, kartu su riebalais ištirpdote ir dalį raumenų. Jeigu nedarysite jėgos pratimų, ištirpę raumenys gali sudaryti iki 30 proc. viso jūsų numesto antsvorio. Tai nėra labai sveika.

Geras raumenų tonusas yra svarbus jūsų kūno funkcionavimui ir sveikatai. Jei metate svorį, raumenų tirpdinimą galite sustabdyti vidutinio stiprumo jėgos treniruotėmis. Pratimai su svarmenimis taip pat padeda išsaugoti kaulų tankį, pagerinti pusiausvyrą ir daug kitų svarbių kūno funkcijų.

Taigi treniruokite su svoriais kiekvieną raumenų grupę mažiausiai du kartus per savaitę. Tokios treniruotės užtrunka tik 30 – 45 minutes. Būtų dar geriau, jei pasirinktumėte kardio ir jėgos treniruočių derinį, kai tarp svarmenų kilnojimo pratimų nedaromos pertraukos. Šis būdas atitinka tiek kardio, tiek jėgos treniruočių reikalavimus, nes jūsų širdies ritmas lieka padidėjęs visos treniruotės metu, taip pat išauga per vieną treniruotę sudeginamų kalorijų kiekis.

Patenkinęs dviejų jėgos treniruočių per savaitę reikalavimą, susitelkite ties kardio treniruotėmis, jeigu turite tikslą numesti antsvorio. Kardio treniruočių reikia spartesniam kalorijų deginimui ir gerai širdies bei kraujagyslių būklei palaikyti.

Jėgos treniruotės paprastai susijusios su vienos raumenų grupės (pvz., bicepsų) treniravimu, tuo tarpu kardio treniruotės įtraukia daug raumenų grupių, kurios dirba kartu vienu metu. Pavyzdžiui, kai žmogus bėga, dirba tiek kojų, tiek rankų raumenys, taip pat pusiausvyros centras. Kadangi vienu metu dirba daugiau raumenų, todėl per kardio treniruotes sudeginama ir daugiau kalorijų.

Tačiau kalorijų deginimas priklauso ir nuo jėgos pratimo pobūdžio. Viso kūno jėgos judesiai (pvz., pritūpimai su viršun keliamais svarmenimis) sudegins daugiau kalorijų negu izoliuoti judesiai (pvz., svarmenų kilnojimas be pritūpimų). Nors per kardio treniruotes sunaudojama daugiau kalorijų negu per jėgos pratimus, idealiausiu variantu deginant kalorijas gali tapti tiek kardio, tiek jėgos treniruočių mišinys.