Ankstų kovo 23 rytą 29 žmonių grupė išvyko Vokietijos link. Oras nieko gero nežadėjo. Bet daug gero žadėjo kelionių agentūra ,,Excursus“. Išreklamuota, išgirta, reprezentuota, kaip mokanti ir gebanti su vaikais dirbti. Interneto tinklalapiai mirga marga padėkomis.

Taigi, pirma diena – Lenkija. Nieko ypatingo. Degalinės, greito maisto kavinės ir vakare jau miegojome vokiškame viešbutuke. Švarus, tvarkingas, žodžiu, tikrai vokiškas. Ryte visi pailsėję, jau nebe ,,zombiai“ po išvargintos kelionės per Lenkiją, su nekantrumu išvykome link Serengečio parko.

Vaikai čiulba ulba apie žirafas, begemotus, dramblius. Gidė jiems pritarė, pasakoja ką pamatysime, moko, kaip elgtis, kaip saugotis laisvai vaikščiojančių po parką gyvūnų. Atvykome.

Kasos uždarytos.

Po kiek laiko pasirodo viena nustebusi kasininkė. Paaiškina, jog parkas nėra visiškai pasiruošęs dirbti. Dėl oro sąlygų. Todėl vietoj normalių bilietų gavome ,,paguodos“ bilietus – tik po 7 eurus. Taip parkas ( deja,vienintelis ) kompensavo mūsų drąsų apsilankymą neveikiančioje Afrikos žvėrių zonoje ir vieninteliame veikiančiame atrakcione – apžvalgos rate.

Autobusas pavežiojo po pustuštį parką – ožkas ir ponį pamaitinome. Žodžiu, Kauno zoologijos sodas žiemą. Tik toliau ir brangiau. Gidė linksmai pakvietė važiuoti toliau. ,,Bus tų atrakcionų rytoj ir poryt, daugiau ir geresnių“,- patikino ji.

Rytoj – Legolendas. Visų vaikų svajonė – kaladėlių šalis. Laukai snieguoti, šviečia saulė. Nedrąsiai gidės paklausiau, ar Legolendas dirbs. Su visa atsakomybe ir užtikrintai ji patikino ,, dirbs, nes agentūra negavo jokio pranešimo“. Kažkaip suabejojau, nes vakare internete Legolendo puslapiai mirgėjo pranešimais, kad vandens ir daug kitų atrakcionų dėl blogų oro sąlygų nedirba. Na, bet ko nesupranta ir nežino paprasti mirtingieji, žino ir supranta gidai! Prieš išlipant iš autobuso, gidė išdalino Legolendo žemėlapius. Ir vaikams paaiškino, kokius atrakcionus būtina aplankyti. Ir tas įdomus, ir tas, ir anas..! Vaikai klausėsi ištempę ausis, tampė tėčiams ir mamoms už rankovių ir mintyse jau šaudė iš piratų patrankų, gesino gaisrus, vairavo mašinas. Tik vairavo... tai beveik viskas, ką vaikai pamatė ar patys darė Legolende.

Atrakcionai nedirbo. Taigi visą laiką teko prasėdėti kavinėse. Išdidūs ir sušalę lietuviai sėdėjo šalia tokių pat išdidžių danų ir vokiečių ir kirto pietus už 100 litų vienam asmeniui, nes kitur pavalgydinti vaikų negalėjo. Lauke vos ne minusas , na gal +1 laipsnis Celsijaus. Pasišildyti galėjome tik lego parduotuvėse - ir taip šešias valandas.

Sušalę ir nusivylę sulipome į autobusą. Dabar jau drąsiau paklausėme gidės, ar verta važiuoti į Heidės parką. ,,Verta!“, - patikino ji drąsiai. Mat gidė skambino ir parkas atsakė, jog neveiks tik šeši didieji atrakcionai. Nežinau, kokia kalba buvo kalbama, ir ką suprato gidė. Bet mūsų akys pamatė visai kitą vaizdą – veikė TIK šeši atrakcionai.

Mažiems vaikams iš nevilties beliko vėl šildytis parko kavinėse ir parduotuvėse. Vienas tėtis įpykęs kreipėsi į Heidės parko administraciją. Jam paaiškino, kad parke atrakcionai pradeda dirbti tik esant +10 laipsnių C dešimt dienų. Ir visada taip. Ir ne kitaip. Vokiškas ir atsakingas požiūris. Ar tikrai agentūra nežinojo, kad parkai nedirbs, jei apie tai jau buvo skelbiama internetiniuose puslapiuose, o ką jau šnekėti apie besilaikančią 0c temperatūrą.

Taip ir grįžome: su verkiančiais vaikais, nieko nepamatę ir susimokėję agentūrai 2400 Lt. Kyla didelis klausimas: ar mes, turistai, nemokame skaityti parkų pateikiamos informacijos, nes patikime tokiomis agentūromis (...), ar, vis dėl to, ,,Excursus“ nusprendė, kaip Grinčas kalėdas, pavogti mūsų vaikų pavasario atostogas (...). O gal sulauksime vokiškos ar daniškos kompensacijos? Juk ne Lietuvos atrakcionuose (ne)supomės!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI įvykusią kelionę ir susiklosčiusias aplinkybes paprašė pakomentuoti „Excursus“ agentūros direktorės Daivos Strolienės:

„Mokinių pavasario atostogų metu, kovo 23 – 27 d., Excursus organizavo kelionę „Serengečio safario parkas – Legolendas – Heidės parkas“. Nors tai kovo pabaiga, bet, kaip žinote, visoje Europoje pavasariu dar net nekvepia – oras žiemiškas. Tai nebūtų buvusi didelė bėda, nes oro prognozes galima susižinoti iš anksto, galima šiltai apsirengti, pasiruošti ilgesniam buvimui lauke. Prieš kelionę parašėme visiems parkams, rezervuodami bilietus ir prašydami patvirtinti grupines kainas. Visi parkai patvirtino rezervacijas. Parkų internetinėse svetainėse nei prieš kelionę, nei kelionės metu, t.y. 03 23 – 27 d., jokios informacijos apie tai, jog gali neveikti dalis atrakcionų, nebuvo. Tačiau kuomet atvykome į parkus, pasirodė, kad visi minėti atrakcionų parkai dirbo tik dalinai.

Serengečio safario parke, kaip ir rašo Jūsų skaitytoja, tikrai nepavyko pamatyti egzotinių gyvūnų, nes esant minusinei temperatūrai, gyvūnų neišleido į lauką. Safario metu žmonės pamatė tik kelias rūšis antilopių, bizonus, kupranugarius, stručius, kulanus. Beždžionių šalyje, kuri visuomet vaikams ir suaugusiems suteikia daug emocijų, galėjo pamatyti tik dvi rūšis beždžionių. Turistai važiavo į Džiunglių safarį, veikė keletas atrakcionų, bet to išties buvo maža. Tiesa, parko administracija, atsižvelgdama į situaciją, bilietams pritaikė nuolaidą (vietoj 22 EUR reikėjo mokėti 7 EUR), bet tai negelbėjo: žmonės buvo pasiruošę sumokėti pilną grupinio bilieto kainą ir smagiai pabūti parke.

Legolende situacija buvo kiek švelnesnė, veikė daugiau atrakcionų, 4D kino teatras, vairavimo mokykla, Atlantis by SEA LIFE, tačiau didžioji dalis labai smagių ir šaunių atrakcionų dėl oro sąlygų neveikė. Parke buvo nemažai žmonių, trimečiai – keturmečiai mažyliai be kepurių, be šalikų, atlapotom apykalėm... Danams šaltas oras nė motais, atstumas iki Legolendo nedidelis, bilieto kaina jų taip pat negąsdina, o mūsų žmonėms šalta, iki Legolendo važiavome apie 1650 km, o ir bilietui nebuvo pritaikyta nuolaida. Kelionę lydėjusi vadovė jau po apsilankymo Serengečio parke informavo „Excursus“ vadovus apie situaciją. „Excursus“ direktorė oficialiai kreipėsi į Legolendo ir Heidės parko administraciją, prašydama pritaikyti turistų grupei nuolaidą, tačiau atsakymas buvo: „Parkas veikia. Jūs galite anuliuoti savo rezervaciją ir nesilankyti parke.“

Heidės parke ypač daug itin aštrių atrakcionų, skirtų ekstremalių pojūčių mėgėjams. Excursus direktorė jau prieš vykstant į parką paskambino Heidės parko administracijai ir jai buvo pranešta, kad visi „aštrūs“ atrakcionai dėl blogų oro sąlygų (kitaip – siekiant užtikrinti lankytojų saugumą) neveiks, tačiau daug kitų atrakcionų veikia. Deja, sukosi tik atrakcionai, skirti jauniausiems parko lankytojams. Parko administracija nesutiko pritaikyti nuolaidos parko bilietams. Visų parkų administracijai buvo pateiktas klausimas, kodėl apie tai mūsų neinformavo, kuomet tvirtino apsilankymo rezervacijas, kodėl apie tai nėra informacijos parkų internetinėse svetainėse. Atsakė, jog internetinėje svetainėje informaciją patalpins. Ir tiesa, tokią informaciją patalpino. Bet mes jau buvome grįžę iš kelionės.

Mums visiškai suprantamas Jums parašiusios skaitytojos ir kitų į kelionę vykusių žmonių nusivylimas, bet mes negalėjome numatyti ar nuspėti, jog tokia situacija susiklostys.

Visuomet būdavo taip: jei parkas negali veikti, jis nukelia atidarymo terminą. Taip būdavo visuomet, taip, atrodytų, turėjo būti ir šiemet (Serengečio safario parkas atidarymo terminą nukėlė iš 03 16 d. Į 03 23 d.). Jei parkas atveria vartus, visi atrakcionai veikia. Gali būti sustabdomi patys ekstremaliausi atrakcionai tik tuo atveju, jei ima smarkiai lyti. Šią informaciją mes žinome, tačiau mūsų apsilankymo metu nei lijo, nei snigo, tik temperatūra buvo minusinė.

Kiekvienais metais mokinių pavasario atostogų metu organizuojame keliones į Europos pramogų parkus ir niekuomet nieko panašaus nėra buvę (žinoma, ir tokio vėsaus oro nėra buvę). Kitos dvi mūsų turistų grupės tuo pat metu lankėsi Disneilende, oras buvo šaltas, vėjas žvarbus, bet visi atrakcionai veikė. Tiesa, šiųmetis pavasario oras – tikra anomalija, bet negalėjome nuspėti, kad parkai atsidarys, tačiau juose veiks tik maža dalis atrakcionų. Prieš kelionę ir klausimas toks kilti negalėjo, juk jei atsidaro picerija, neskambini ir neklausi, ar kepsite picas? Parašėme Legolendo ir Heidės parko administracijai oficialias pretenzijas, laukiame jų paaiškinimų, tikimės, kad jie bus išsamūs.Taip pat tikimės,kad parkai pasiūlys kompensacijas dėl nepilnai suteiktų paslaugų- juk su šiais parkais bendradarbiaujame jau 16 metų.

Mums patiems labai gaila ir apmaudu, kad žmonės nepatyrė to, ką galima išgyventi, pramogaujant šiuose tikrai geruose parkuose. Tuo labiau, kad turistų grupė buvo puiki: žmonės geranoriškai nusiteikę, susiklausę, vaikai išsilavinę, linksmi, aktyvūs. Viskas klojosi sklandžiai: laiku atvykome į viešbučius, žmonės apgyvendinimo sąlygom liko patenkinti, laiku atvykome į parkus, tik ką veikti parkuose, kai atrakcionai gražūs, bet neveikia?“