Kita kategorija, kurią išskiria trenerė Jurga Mikelionienė - tai žmonės, neturintys pasirinkimo ir privalantys nuolatos sportuoti.

Kalbama apie tuos, kurie jaučia nugaros skausmus. Skaudanti nugara aiškiai duoda suprasti, kad kūno raumenys neatlieka tinkamai savo darbo, nes yra per silpni, arba pažeistas jų tonuso balansas: vieni per daug „įsitempę“, kiti – per mažai. Todėl, žmogui judant, stuburui tenka dirbti „už du“: atlikti savo atraminę – judėjimo funkciją ir perimti nusilpusių raumenų krūvį.

Įsivaizduokite, kad darbe kasdien dirbate už save ir už šalia sėdintį kolegą, kuris tuo tarpu nuolatos tinginiauja. Neabejojame, kad net labai norėdami palaikyti gerus kolegiškus santykius, neilgai trukus pradėsite kelti tokią nelygybę viešumon. Tai kodėl stuburas panašiomis aplinkybėmis turėtų „tylėti“?

Kai sportuodami geriname pilvo preso, nugaros raumenų tonusą, stuburą „apjuosiame“ natūraliu raumeniniu „korsetu“. Tvirti, tinkamai suformuoti raumenys stabilizuoja stuburą, nuima dalį judesių teikiamo krūvio ir „visi dirba lygiomis dalimis“.

Nugaros skausmai signalizuoja, kad stuburo slanksteliuose ar tarpslanksteliniuose tarpuose galimi pakitimai. Reguliari mankšta labai pagerina gyvenimo kokybę, nes daugumoje atvejų sumažina arba panaikina nugaros skausmus. Tai sakydama remiuosi savo daugiau nei dešimties metų darbo patirtimi ir kalbintų medicinos specialistų komentarais. Bet prieš pradedant mankštintis, labai svarbu žinoti keletą dalykų. Juos norėčiau išvardinti.

Trenerės teigimu, skausmas skausmui nelygu. Privalu sužinoti nugaros skausmų priežastį, todėl būtina atlikti medicininį tyrimą. TAI LABAI SVARBU. Tik žinant, ar yra stubure pakitimų ir kokio lygio jie yra, galima sudaryti tinkamą individualų pratimų kompleksą ar pritaikyti sau kurio nors trenerio siūlomą standartinę programą.

Jei bandysite sportuoti nežinodami savo stuburo būklės, galite sau netgi pakenkti. Pvz.: stuburo tarpslankstelinių tarpų susiaurėjimų, kurie sąlygoja stiprius skausmus, būna tiek vidinėje, tiek išorinėje stuburo pusėse, gali būti viename slankstelio šone. Nuo to priklauso, ar mankštinantis reikia lenktis pirmyn, ar loštis atgal, ar lenktis tik kairėn, o dešinėn – nesilenkti. Netinkamas judesys tik padidins nugaros skausmus.

Jei einate į grupinius užsiėmimus, būtinai aptarkite savo situaciją su treneriu. Rodydamas bendrą programą, specialistas perspės jus, kurį pratimą geriau praleisti ar pakeis jums tinkamu.

Jei žinote, kad turite stuburo pakitimų ar jau patyrėte stuburo operaciją ir planuojate mankštintis savarankiškai, rekomenduoju pratimų kompleksą parodyti treneriui, kineziterapeutui, papasakoti apie tai gydytojui ir paprašyti komentaro. Turite būti tikri, kad mankšta tikrai jums tinka. Neeksperimentuokite, juk žinote, koks „nesaldus“ tas skausmas.

Viršsvoris – nereikalingas papildomas krūvis stuburui ir raumenims. Sureguliavę kūno svorį, atsisveikiname su nugaros skausmais arba žymiai juos sumažiname.

Mūsų emocijos taip pat daro įtaką stuburo sveikatai. Nuolatinė įtampa, patirtas stresas dažnai tampa nugaros skausmų priežastimi. Išeitis – atsipalaiduojame ir nepamirštame džiaugtis gyvenimu! O nugaros raumenis „išlaisviname“ atlikdami tempimo pratimus. Nuėmus fizinę įtampą, dažnai ir emocinė įtampa sumažėja. Juk viskas tarpusavyje susiję.

Ir pabaigai – pagrindinė taisyklė – motyvacija: NURAŠYTŲ ŽMONIŲ NĖRA - tikina trenerė J.Mikelionienė ir kviečia visus atlikti šią „Judam kartu“ mankštą, skirtą jaučiantiems nugaros skausmus.