Kaip sakoma, žinojimas yra jėga, o tai reiškia, vaikui naudingi ir patys paprasčiausi matematikos užsiėmimai.

Supažindinkite vaiką su pagrindinėmis matematikos sampratomis: skaičiais, forma, dydžiu.

Supratimą apie geometriją jis gali gauti žvelgdamas į aplinkos objektus. „Numesk mamai apvalų kamuolį“, „Ši knygutė kvadratinė“, „Suvalgykime trikampį picos gabaliuką“.

Rodykite į kūno dalis ir klauskite: „Kiek?“ Vaikas supras skaičių reikšmę. „Pažiūrėk į veidrodį. Kiek turi akių? Viena, dvi. O ausų? Viena, dvi. O rankų? Viena, dvi. Ir kojų dvi, bet pilvas tik vienas. Kiek pirštų ant vienos rankos? Penki.“

Skaičiuokite žinomus daiktus. Laukdami užsakymo restorane, atkreipkite vaiko dėmesį į cukraus gabalėlius, šaukštelius, servetėles, šiaudelius ar meniu paveikslėlius. „Kiek knygučių šiandien pasiėmėme? Vieną, dvi. O žaisliukų? Vieną, du, tris. Kaip įdomu skaičiuoti, kol laukiame!“

Gamindami maistą aiškinkite vaikui skirtumą tarp dalies ir visumos. Pavyzdžiui, tepdami sumuštinį, parodykite visą duonos riekę. Tuomet supjaustykite ją taip, kad gautumėte trikampėlius.

Kitą dieną paruoškite sumuštinį ir perpjaukite taip, kad gautumėte du stačiakampius. Dar kitą kartą supjaustykite kvadratėliais. Paskaičiuokite trikampius, iš kurių susidaro apvali pica. Jaunesni nei penkerių vaikai neįsimins visko iš karto, tačiau po kelių savaičių net patys mažiausi atpažins figūrėles ir tvirtai paaiškins: „Visumą sudaro dalys“.

Lygiai taip pat supažindinkite vaiką ir su „kiekio“ samprata.

Paprašykite jo įberti miltų į stiklinę, o paskui suberti juos į didelį dubenį. Įdėkite tris šaukštus cukraus, pusę stiklinės vandens ir panašiai. Įmuškite šešis kiaušinius.

Skaičiuokite supjaustytus vaisius ir daržoves salotoms.

„Kiek gabalėlių pomidorų reikia salotoms? Paskaičiuok agurkus. Tėtis turi tris pipirus: raudoną, geltoną ir žalią. Suskaičiuok brokolius ar morkas.“ Arba: „Paruoškime vaisių salotas iš šešių braškių, aštuonių meliono gabalėlių ir dešimties gervuogių. Ir nepamiršk vieno obuolio.“

Paprašykite vaiko atsistoti prie sienos ir išmatuokite jo ūgį, vėliau svorį. „Koks tavo ūgis? O kiek sveri?“ Tuomet išmatuokite save ir vyrą, kad sulygintumėte: mažas, didelis, didžiausias.

Atkreipkite dėmesį į laikrodžio skaičius. Nors vaikai nesupranta, kas yra laikas, jiems galima paaiškinti, kada reikia eiti į vonią ar miegoti.

Papasakokite apie sudėtį ir atimtį. Šį žaidimą galima žaisti laukiant pietų. Pavyzdžiui, paimkite keturis šaukštus. Atimkite vieną. „Kiek dabar liko?“ Paskaičiuokite: „Vienas, du, trys šaukštai“. Atimkite dar vieną. „O kiek dabar šaukštų?“ Vėliau pridėkite. Vaikui patiks žaisti, ir jis nei nepastebės, kaip įsimins matematikos pradmenis.

Pažvelkite į kalendorių su „dideliais“ skaičiais. Jei vaikas jau moka laikyti pieštuką rankose, jis gali nupaišyti kai kuriuos skaičius arba užpaišyti tarpus aplink juos. Įvardinkite kiekvieną skaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)