Tarp kviestinių svečių buvo ne tik Lietuvos kino pasaulio, muzikos, televizijos ir teatro, politikos žmonės, bet ir garbūs svečiai iš užsienio, tarp kurių ir aktoriai, režisieriai, pristatę savo filmus "Kino pavasario" žiūrovams.

Šiais metais „Kino pavasaris“ pristatė 20 programų, parodė 230 kino filmų, kuriuos išvydo daugiau nei 80 tūkst. žiūrovų.

„Dvi savaites už mus kalbėjo kinas. Girdėjau daug gražių žodžių apie šią mūsų kino šventę. Dar kartą perfrazuojant filmo pavadinimą „Rojus: meilė, tikėjimas ir viltis“, galiu pasidžiaugti, kad komandos žmonių meilė kinui ir savo darbui, mūsų rėmėjų ir partnerių tikėjimas ir pilnos salės žiūrovų suteikė viltį, kad galėsime tęsti „Kino pavasario“ festivalį ir kitais metais“, - per uždarymo ceremoniją kalbėjo festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Iškilmingos ceremonijos metu paskelbti net aštuoni "Kino pavasario" laimėtojai, tarp jų ir geriausios Metų aktorės titulą pelniusi aktorė. Dalis apdovanojimų buvo įteiktifestivalio uždarymo išvakarėse. Žiūroviškiausiu filmu išrinktajuosta „Plaukikė“. Kino kritiko žiuri prizas už studentišką juostą atiteko „Bombos“ kūrėjams.

Metų aktore, kurią išrinko „Kinopavasario“ žiūrovai, šiais metais tapo Valda Bičkutė. Jilaimėjo kelionę į Prancūzijos sotinę Paryžių. 

„Šį vakarą susimąsčiau apie šių metų „Kino pavasario“ šūkį: meilė, tikėjimas ir viltis. Jei daliniesi šiomis trimis vertybėmis su kitais, tuo pačiu praturtini ir save. Apie šias vertybes pagalvoju kaskart prieš kiekvieną spektaklį. Eidama į filmavimo aikštelę aš taip pat visada stengiuosi jomis vadovautis ir užkrėsti kitus. Manau, man visa tai grįžo atgal. Linkiu visiems tai daryti, nes tas gėris grįžta“, - kalbėjo V. Bičkutė.

Kino kritiko Sauliaus Macaičio apdovanojimą pelnė filmo „No“ kūrėjas Pablo Larrain. Apdovanojimą atsiėmė kino kūrėjo atstovas. Žiūrovų simpatijų prizas atiteko „Sugar Man“.

Iškilmingos uždarymo ceremonijos metu buvo paskelbtas ir konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmas nugalėtojai, kuriuos rinko kino kritikai bei kino žinovai, aktoriai, žurnalistai iš viso pasaulio.

Geriausią trumpo metro filmą paskelbė Oona Mekas. Šios kategorijos laimėtoju tapo trumpametražis lenkų filmas „Švilpukas“ (Gwizdek). Žiūroviškiausia trumpo metro juosta "Berniukai žaidžia buzkaši (Buzkashi Boys)".

Konkursinėje programoje apdovanojimą pelnė Gruzijos filmas „Nenustok šypsotis“ (Gaigimet). Prizą atsiėmusi viena iš juostos aktorių Olga Babluani pasakojo, kad šis filmas pelnė apdovanojimų įvairiuose festivaliuose.

„Tačiau Lietuvos įvertinimas mums labai svarbus, nes mūsų šalys turi bendrą istoriją. Vilnius išgyveno sunkų periodą Sovietų sąjungos periodu. Todėl mums labai svarbu, kad supratote šį filmą ir jis jus palietė“, - sakė juostos „Nenustok šypsotis“ aktorė.

Geriausiu aktoriumi paskelbtas juostos „Rokeris“ aktorius Dan Chiorean. Geriausiu režisieriumi pripažinta „Mano šuo Kileris“ (Moj pes Killer) kūrėja Mira Fornay.

Geriausiu „Kino pavasario“ konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ filmu pripažinta juosta „Myliu" (Milosc).

„Aš šokiruotas. Norėčiau padėkoti festivaliui už tai, kad mane pakvietė, žiuri, kad mane įvertino. Esu labai sujaudintas. Tai mano pirmas kartas Lietuvoje. Tai – nuostabus kraštas su nuostabiais žmonėmis“, - atsiimdamas apdovanojimą kalbėjo režisierius Slawomiras Fabickis. Geriausio festivalio filmo kūrėjams atiteko 7 tūkst. eurų piniginis prizas.

Vienas iš komisijos narių, aktorius Ali Suliman prisipažino, kad išrinkti nugalėtojus nebuvo sunku. „Nors mes daug diskutavome, tačiau dėl vieno dalyko sutarėme lengvai – dėl pagrindinio Geriausio festivalio filmo „Loving“, - pasakoji A. Suliman.

Tiek G. Ottone, tiek kiti komisijos nariai pripažino, kad „Kino pavasario“ filmų kokybė buvo labai aukšta. „Labai gaila, kad festivalyje nebuvo daugiau nominacijų“, - sakė Yesim Ustaoglu.

Festivalio uždarymui svečiams parodytas filmas simbolišku pavadinimu "Galutinis montažas: ponios ir ponai".

Iškilmingo "Kino pavasario" uždarymo akimirkos - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)