Tačiau naujas amerikiečių tyrimas rodo, kad tokia lygybė dirbant kasdienius darbus nėra pats geriausias būdas geriems poros santykiams užtikrinti. Anot tyrimo rezultatų, vyrai turėtų vadovautis dvejomis nuostatomis: buities darbus dirbti kartu su savo žmona ir kokybiškai leisti laiką su vaikais, rašo sciencedaily.com.

„Nustatėme, kad nesvarbu, kas kokius darbus atlieka. Svarbiausia, ar žmonės yra patenkinti darbų dalijimosi principu, - sakė Brighamo Youngo universiteto (BYU) profesorė Erin Holmes. – Paaiškėjo, kad moterys darbų pasidalijimu labiausiai būna patenkintos tuomet, kai buities darbus atlieka kartu su savo vyrais“.

E. Holmes su kolegomis iš Misūrio universiteto ir Jutos valstybinio universiteto šį tyrimą paskelbė žurnale „Journal of Family Issues“. Jie tyrė, kaip 160 porų dalijosi buities darbais ir vaikų priežiūros pareigomis. Šio tyrimo tikslas buvo pažiūrėti, kas daro didžiausią įtaką sutuoktinių santykių kokybei.

Paaiškėjo, kad pats reikšmingiausias faktorius buvo tėvo santykis su vaikais.

„Moterims geri tėčio santykiai su vaikais reiškė, kad ir jų pačių santykiai su vyru yra geresni“, - sakė E. Holmes.

Tyrimo metu tėvo vaidmuo bendraujant su vaikais buvo vertinamas įvairiais aspektais: ar jis žaidžia su vaikais, ar padeda jiems mokytis, ar skiria laiko bendriems pomėgiams ir pan.

„Pasirodo, kad tokie paprasti dalykai kaip knygos skaitymas vaikams ar pokalbis su jais apie praėjusią dieną gali duoti labai daug“, - sakė vienas iš tyrimo autorių, BYU absolventas Adamas Galovanas.

Daugumos tėvų amžius buvo nuo 25 iki 30 metų. Visos poros turėjo 5 metų arba jaunesnius vaikus.

„Šis gyvenimo periodas, kai poros turi mažus vaikus, sutuoktiniams kelia itin daug iššūkių“, - pažymėjo E. Holmes.

Ankstesni E. Holmes tyrimai rodė, kad susilaukus vaiko, sutuoktinius užgriūva didesnis buities darbų kiekis. Gimus pirmajam vaikui, vyrai paprastai atlieka du kartus daugiau darbų, o moterims namų ruošos darbai išauga net penkis kartus.

Nors meilėje ir buityje ne viskas yra sąžininga, E. Holmes statistinė analizė liudija, kad posakis „Laiminga žmona – laimingas gyvenimas“ turi daug tiesos.

„Kai moterys būna patenkintos darbų pasidalijimu, abu sutuoktiniai savo santuokos kokybę vertina aukštesniais balais“, - teigė E. Holmes.

Kad šios išvados būtų pritaikytos praktiškai, poroms reikėtų kartu atlikti kai kurias individualias užduotis, ar tai būtų indų plovimas, ar skalbimas, ar pasakų skaitymas prieš miegą. Tuo tarpu tėčiai turėtų įsiminti, kad užmezgus glaudesnius ryšius su vaikais, laimi kiekvienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)