„Filmuose dažniausiai vaidinu blogus vyrukus, bet niekada nebūčiau pagalvojęs, kad ir savo paties sūnaus filme vaidinsiu blogą vyruką. Laimei, Danilo filmas – juodo humoro komedija, todėl filmuotis ir dirbti su juo man labai patiko,“ – pasakojo „Kino pavasaryje“ viešintis garsus aktorius Rade Šerbedžija.

Vieno garsiausių Kroatijos aktorių Rade Šerbedžija, kuris taip pat vaidina festivalyje „Kino pavasaris“ rodomuose filmuose „Išganymo gatvė“ („Redemption Street“, rež. Miroslav Terzič) ir „Šun Li ir Poetas“ („Shun Li and the Poet“, rež. Andrea Sengre). Sūnaus Danilo filmą Kroatija 2012 metais pasiūlė „Oskaro“ premijai.

Plačiau apie filmą „Kino pavasario“ žiūrovams pasakojo režisierius Danilo Šerbedžija ir jo tėvas Rade Šerbedžija.

Filme šeimos nariai prižiūri savo senelę vien tam, kad gautų jos pensiją. Ar tokia situacija dažna jūsų šalyje?

Siužetas – tikras. Tarnavau armijoje kartu su vienu vaikinu iš Juodkalnijos. Kartą jo paklausiau, su kuo jis gyvena. Jis atsakė, kad gyvena su savo tėvu, dėde ir senele. Į klausimą, ką gyvenime veikia jo tėvas ir dėdė, jis atsakė: „nieko“. Vėliau paklausiau, iš ko jie gyvena ir tas vaikinas atsakė, kad jie tiesiog prižiūri senelę ir neleidžia jai mirti, nes ji gauna amerikietišką pensiją. Šią istoriją prisiminiau praėjus beveik penkiolikai metų. Pradėjau galvoti, kas atsitiktų, jeigu senelė mirtų, ir nusprendžiau parašyti scenarijų. Kai su filmu nuvykau į Juodkalniją, labai daug žmonių sakė, kad tai jų istorija, nes jie daro tą patį – prižiūri savo seneles ir gyvena iš jų pensijų.

Ar nuo pat pradžių nusprendėte, kad filme pagrindinį vaidmenį atliks jūsų tėvas?

Rašydamas scenarijų rinkausi tarp tėvo ir jo brolio. Tarp kitko, jo brolis – mano mėgstamiausias aktorius. Mano tėvas žino, kad galiu sukurti filmą be jo, bet ne be jo brolio. (Juokiasi.)

Kur vyko filmavimas?

Kroatijoje. Kaimelyje, kuriame vyksta visas filmo veiksmas, iš tikro gimė Rade mama, mano senelė. Norėjome filmuoti būtent ten, nes ta vieta – labai autentiška. Pats Kroatijos vidurys, kurį ypač stipriai palietė karas. Toje vietovėje žuvo labai daug žmonių, bet filme rodomi seni žmonės vis tiek ten liko. Įdomu tai, kad kraštą, kuriame įvyko tiek daug baisių dalykų, supa nepaprastai graži gamta.

Kaip filmą priėmė žiūrovai Balkanuose?

Iš tikrųjų kurdamas filmą net negalvojau, kaip žmonės priims jį. Filme yra nemažai humoro, kurį norint suprasti, reikia žinoti nemažai istorijos, todėl kitiems jis gali atrodyti nepriimtinas. Laimei, taip neatsitiko. Filmą matę žmonės viską suprato, todėl viską priėmė visiškai normaliai.

Filmo pavadinimas – „72 dienos“. Kokia jo prasmė?

Tai dainos, skambančios filmo pradžioje ir pabaigoje, pavadinimas. Tai sena kroatiška daina iš to šalies regiono. Iš pradžių filmo pavadinimas turėjo būti „Projektas“, bet filmuojant jis pasirodė kiek klaidinantis, todėl tiesiog pagalvojome, kodėl jo nepavadinus „72 dienos“.

Ar jūsų filmas Kroatijoje sulaukė daug dėmesio?

Paprastai žmonės Kroatijoje nelabai noriai eina į filmus, nes dauguma jų – prastos karinės juostos. Man pasisekė, nes tais metais, kai baigiau kurti filmą, pasirodė tik penki filmai, todėl apie 75 procentai žiūrovų atėjo pamatyti būtent mano darbą.

Kokie jūsų ateites planai? Galbūt planuojate ir toliau dirbti kartu su tėvu?

Taip, šiuo metu planuoju du filmus. Vieną iš jų režisuosime kartu. Tai bus senas teatro spektaklis iš buvusios Jugoslavijos. Tai bus filmas pagal seną spektaklį iš Makedonijos, o antrąjį filmą kursiu Kroatijoje.

Jūs, p.Rade, iš Holivudo grįžote į Balkanus ir vis dažniau pasirodote šio regiono filmuose. Galbūt planuojate čia ir likti?

Prieš du metus nusprendžiau su šeima grįžti atgal, nes pamačiau, kad laikui bėgant mano trys dukros po truputį tampa tikromis amerikietėmis. Man tai nebuvo priimtina, todėl grįžome į Makedoniją. Norėjau, kad jos susipažintų su mūsų šalies istorija, rastų giminės šaknis. Per tuos du metus nusifilmavau dviejuose Makedonijos filmuose ir man buvo nepaprastai smagu vėl kalbėti gimtąja kalba. Labai džiaugiuosi tuo, bet greitu metu turėčiau vėl grįžti į Los Andželą, kur filmuosiuosi antrame Kanados serialo „Raudonoji našlė“ („Red Widow“) sezone.

Viešnagės "Kino pavasaryje" akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją