Studentai iš užsienio lankėsi Radviliškyje

ESN Šiauliai university“ dalyvaujanti programoje „Erasmus Lietuvos mokykloms“ kovo mėnesį tęsia vizitus į mokyklas. Kovo 15 d. „Erasmus“ mainų programos studentai lankėsi Radviliškio rajono Pakalniškių pagrindinėje mokykloje.

Ankstų penktadienio rytą „Erasmus“ mainų programos studentus iš Gruzijos, Latvijos, Slovakijos ir Turkijos mokykloje pasitiko Asta Varkulevičienė, laikinai einanti direktoriaus pareigas. Studentai buvo supažindinti su mokyklos istorija, veikla, aprodytos mokyklos patalpos.

Vėliau, perėjus prie neformaliųjų užsiėmimų, Šiaulių universiteto ESN komanda mokinius supažindino su ESN Lietuva veikla, taip pat papasakojo apie tradicinius renginius ir užsiėmimus, organizuojamus studentams, atvykusiems iš užsienio. Kiekvienos šalies atstovai paruošė po savo šalies tradicijų, papročių ir kultūros pristatymą, studentai iš Gruzijos pašoko savo tautinį šokį.

Surengtose kalbų pamokėlėse dalyvavo 8-10 klasių moksleiviai. Jie noriai gilino anglų ir rusų kalbų žinias, mokėsi gruziško rašto subtilybių, studentai iš Turkijos mokė ne tik pasisveikinimo ir atsisveikinimo žodžiu, tačiau ir trumpo turkiško eilėraščio apie mokyklą.

Šis vizitas mokykloje nėra pirmasis Šiauliuose studijuojantiems užsienio studentams. Aplankyta Šiaulių „Jovaro“ progimnazija, kurioje studentai ir mentoriai dalyvavo kalbų dienoje, Juliaus Janonio gimnazijoje sužaistos draugiškos futbolo varžybos, kurios jau tapo tradicija.
Projektas „Erasmus Lietuvos mokykloms“ skatina skleisti žinią ne tik miestų mokykloms ir gimnazijoms, todėl „ESN Šiauliai University“ pirmenybę teikia mažesniųjų miestelių ir kaimų mokykloms.

„Erasmus“ idėjas skleidė ir LEU studentai

Kovo 13 dieną Lietuvos edukologijos universiteto studentai vyko į Prienų rajoną, Išlaužo miestelyje esančią mokyklą, pristatyti projekto „Erasmus Lietuvos mokykloms“. Studentų komanda parengė ypatingai šiltą programą su daugybe netikėtumų. Nors miestelyje spaudė nemenkas šaltukas, mokyklos administracija studentus pasitiko itin šiltai. Nuo pačios pirmos pažinties sekundės jie suprato, kad išlaužiečiai studentų labai laukė.

Programos pradžioje aktų salėje buvo sukelta nemenka sumaištis su moksleiviais pasisveikinant visiškai skirtingomis kalbomis. Mokinių sumišimą greitai pakeitė susidomėjimas, kadangi buvo parodytas pačių studentų sukurtas filmukas apie „Erasmus“ programos galimybes. Taip pristatytas universitetas, „Erasmus“ studijų galimybes svetur, skleistos Europos Sąjungos puoselėjamas vertybes.

Džiugu, kad apie savo patirtį moksleiviams pristatė fakultete pagal „Erasmus“ programą studijavę studentai. Viena iš jų - buvusi Lituanistikos fakulteto studentė Inès Della Patrona - Frouin. Šio vizito metu Inesė į vaikus kreipėsi lietuviškai. Dalindamasi savo patirtimi, ji drąsino vaikus nebijoti daryti, tai ko nori ir visada stengtis pasinaudoti gyvenimo suteiktomis progomis tobulėti, išbandyti save. Inesė ne tik pasidalino savo asmenine patirtimi, tačiau kartu su Lituanistikos fakulteto pirmojo kurso studente Edita Mikėnaite atliko prancūzišką dainą „Ala vollit“.

Šviežiais „Erasmus“ studijų įspūdžiais dalinosi ir Jenifer Fierla, pagal mainų programą atvykusi į Lietuvą iš Vokietijos, ir Kamil Szabłowski iš Lenkijos. Nors studentai savo patirtį dėstė anglų kalba, tačiau vaikai buvo labai susidomėję ir turėjo jiems nemažai klausimų.

Projekto „Erasmus Lietuvos mokykloms“ pristatymo metu studentai surengė viktoriną, kurioje moksleiviai turėjo galimybę pademonstruoti savo geografijos, istorijos, pilietinio ugdymo, lietuvių kalbos žinias. Teisingai atsakiusieji į klausimus buvo apdovanoti simbolinėmis Lietuvos edukologijos universiteto dovanėlėmis.

Erasmus mainų programos įspūdžiais pasidalino ir buvusi Lituanistikos fakulteto studentė Ainė Orieškaitė bei Istorijos fakulteto ketvirto kurso studentė Giedrė Kaunaitė. Ainė moksleivius užbūrė ne tik nuostabiu pasakojimu apie Paryžiaus gyvenimą, bet ir nepakartojamais, kvapą gniaužiančiais vaizdais iš pačio romantiškiausio miesto Europoje. Giedrė pasakojo apie studijų patirtį Vengrijoje, parodė daugybę nuotraukų iš asmeninio fotoalbumo ir paskatino moksleivius nebijoti keliauti, nes kelionės turtina ir brandina žmogų.

„Erasmus Lietuvos mokykloms“ projekto pristatymas buvo užbaigtas atliekant grupės ,,Tele Bim Bam“ dainą „Rytoj skrisim“. Prie nedidelio choro mielai prisidėjo ir visi moksleiviai. Daina jungia, vienija, leidžia pasijusti visumos dalimi. Baigiant pristatymą studentai jautėsi lyg Išlaužo mokyklos bendruomenės pilnateisiai nariai.