Pasak medikų, sunkaus ligonio gyvybę iki ligoninės gali palaikyti tik specialiai reanimobiliuose įrengti aparatai ir kvalifikuoti medikai. Teisingumo ministras žada inicijuoti naujus tarnybinius patikrinimus Pravieniškėse.

Dėl ne nuo to stalo paimtos sriubos iki sąmonės netekimo sumuštas rumunas iš pradžių apie 6 val. leisgyvis gulėjo lovoje. Negana to, radę kalinį merdintį Pravieniškių pataisos namų prižiūrėtojai greitosios pagalbos nekvietė. kalinys į Kauno klinikas buvo vežamas be medikų priežiūros kaliniams vežti skirtu sunkvežimiu. pakeliui į ligoninę vyras mirė.

Pataisos namų valdybos viršininkas tikina, kad pacientų būklę iš pradžių visuomet įvertina medikas. Esą taip buvo ir šiuo atveju.

„Dažniausiai vežami mūsų konvojaus automobiliu, kadangi skiriama ginkluota pareigūnų apsauga ir iki Kauno mūsų pareigūnai nuvyksta gana greitai. Spendžiama visuomet atsižvelgiant į konkrečią nuteistojo būklę, jeigu kalbame apie nuteistuosius, apie jo galimai patirtą traumą, jeigu ji yra“, – kalbėjo pataisos namų valdybos viršininkas Darius Prokarenka.

Medikai stebisi, kad sunkios būklės kaliniai vežiojami sunkvežimiais. Pasak jų, labai svarbu, kad sunkiai sužalotų pacientų gyvybę dar iki ligoninės palaikytų aparatai ir kvalifikuoti specialistai. Tai esą įmanoma tik reanimobiliuose.

„Būklės sunkumą po sunkios traumos kartais lemia akimi nematomi pažeidimai, vidiniai kraujavimai, vidiniai organų pažeidimai. Tie sužeidimai gali progresuoti pirmą pusvalandį, pirmą valandą po traumos, todėl medikų priežiūroje saugiai transportuojamas pacientas yra sudėtinė traumą patyrusio paciento dalis. šiuolaikiniai reanimobiliai – tai kaip ligoninės priimamasis, visko ten yra: ir kvalifikuotas personalas, kuris garantuoja ligonio priežiūrą iki ligoninės durų“, – sakė Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas profesorius Saulius Vosylius.

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis žada naujus tarnybinius patikrinimus.

„Jeigu paaiškės teisme, kad kaltė yra dėl to, kad nebuvo laiku suteikta pagalba tam kaliniui, tai atnaujinsiu tarnybinį patikrinimą ir aiškinsiuosi, kas kaltas. Tas planas, kuris buvo, tebėra tęsiamas, ligoninė palaipsniui iš Lukiškių perkeliama į Pravieniškes ir ten po kelių bus galima suteikti visas gydymo paslaugas“, – sakė J. Bernatonis.

Tarptautiniuose teismuose nukentėjusiems atstovaujantis advokatas tikina, kad bylos dėl nežmoniškų kalinimo sąlygų dažnai baigiasi kalinių pergale.

„Šiuo atveju pareigūnai galėjo rasti kitokią išeitį, jeigu matėsi , kad žmogui reikalinga pagalba. O kas draudžia konvojuje ekskortuoti greitosios pagalbos automobilį? Tai čia svarstytina visaip, tačiau visų pirma problema spręsis ties dviem dalykais: pirma – įstatymo nustatytos pareigos pareigūnams, susijusios su asmens konvojavimu, o iš kitos pusės – žmogiškumo buvimas“, – kalbėjo advokatas Vytautas Sviderskis.

Prieš teismą dėl užsieniečio nužudymo stoję Ernestas Zarauskas ir Tomas Petkus kaltę pripažįsta iš dalies: esą jie daužė užsienietį pagaliu, tačiau neketino jo užmušti.