Kodėl man staiga ėmė augti ūsiukai?

Greičiausiai dėl to, jog pagausėjo vyriškų lytinių hormonų gamyba. Moterų plaukuotumas – pirmas hormonų pusiausvyros sutrikimo požymis. Plaukai pradeda augti ant veido, ant krūtinės, pilvo apačioje ir ant klubų.

Ūsai gali pradėti augti ir besilaukiančioms moterims dėl pasikeitusio hormonų balanso. Brunetės dažnai būna didesnio plaukuotumo. Tada androgenų pertekliaus nėra, vadinasi, nėra poreikio gydyti. Bet jei plaukai ėmė augti ten, kur anksčiau neaugo, reikia skubiai kreiptis į gydytoją.

Aš – eilinė moteris, pagimdžiau dvi dukteris. Neseniai medikai ištyrė, kad mano organizme per didelis moteriškų hormonų kiekis. Iš kur jų galėjo padaugėti ir kuo tai gali baigtis?

Šiaip moterų organizme daugiau moteriškų lytinių hormonų – estrogenų. Tiesa, moterų organizme yra ir vyriškų hormonų, nors jų žymiai mažiau, jie irgi reikalingi, ypač tada, kai lytiškai subręstama. Suaugusių moterų organizme padaugėja vyriškų hormonų, jei sutrikusi antinksčių, kiaušidžių ir smegenų veikla. Tada kartais sutrinka menstruacijų ciklas – menstruacijos pasidaro retos, negausios. Oda išskiria daug riebalų, todėl beria. Sunkiausiais atvejais – nevaisingumas.

Mano 20 m. dukteriai auga plaukai ant veido. Į kokius gydytojus jai kreiptis?

Visų pirma - į ginekologą. Gali būti, kad sutrikusi kiaušidžių veikla. Tai viena iš dažniausių plaukuotumo priežasčių. Gydytoja paims tepinėlių, pamatuos rektalinę temperatūrą ir diagnozuos priežastį. Sunkesniais atvejais gali prireikti rentgeno tyrimo, tyrimo ultragarsu, endoskopijos ir kompiuterinės tomografijos.

Padidėjusį vyriškų hormonų lygį rodo ir kraujo bei šlapimo tyrimai. Jei aptinkama cista, kiaušidžių, antinksčių ar hipofizės auglys, nedelsiant reikia operuoti. Po operacijos įprastai pasveikstama, nebereikia vartoti hormoninių preparatų. Daugelis moterų skausmingai išgyvena padidėjusį plaukuotumą, kartais net suserga depresija. Nevertėtų laukti ir kankintis, geriau kreiptis į psichoterapeutą.

Draugės sako, kad vienintelė priemonė nuo plaukų – skustuvas. Nejau negalima nieko padaryti?

Daugeliu atvejų galima sumažinti vyriškų hormonų kiekį. Dažniausiai medikai skiria moterims hormoninių preparatų. Tik turėkite omenyje, kad gydymas hormonais ilgas – trunka mėnesius, metus. Tad kol nepasiektas norimas rezultatas, plaukelius šalinkite įprastomis priemonėmis. Geriausia – atlikti depiliaciją, o ne skusti.

Gydytoja man skyrė vyriškų hormonų. Ar jie nepakenks organizmui?

Dažnai gydytojai skiria moterims vyriškų lytinių hormonų nuo gimdos kraujavimo, mastopatijos, krūties vėžio ir endokrinologių ligų – akromegalijos, Adisono ligos. Androgenų yra hormoninėse kontraceptinėse piliulėse. Jei gydytojai skyrė tokių preparatų, vadinasi, žala organizmui bus mažesnė, nei stingant tam tikrų hormonų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)