Pavojingi deriniai

Pateiksime labiausiai žinomą netinkamo maisto ir medikamentų derinimo pavyzdį. Pavyzdžiui, vartojant inhibitorių monoaminooksidazės grupės preparatus, skirtus gydyti depresijai, negalima valgyti avokado, bananų, šokolado, sūrio, sojų, rūkytų gaminių, gerti raudono vyno.

Išvardinti produktai turi tiramino, kuris jungiasi su monoaminooksidaze ir vaistai tampa nebeaktyvūs ir kaupiasi organizme. Dėl to gali padidėti kraujo spaudimas, pradėti skaudėti galvą. Kita nepageidautina kombinacija – pienas ir vitaminas D. Pieno produktai ir preparatai su vitaminu D kelia pavojų centrinei nervų sistemai.

Vartojant šlapimą varančius vaistus reikia turėti omeny, kad kai kurie iš jų iš organizmo išvaro kalį. Tai pavojinga širdžiai ir gali sukelti aritmiją. Vartojant šiuos preparatus reikėtų valgyti daugiau bananų, figų, abrikosų, nes jie turi daug kalio.

Jei gydytojas jums prirašė antikoaguliantų, saugančių nuo trombų susidarymo, stenkitės valgyti mažiau kopūstų, kepenų, sojos, graikiškų riešutų, cukinijos. Visi šie produktai turi daug vitamino K, kuris veikia priešingai ir tai gali sukelti kraujavimą.

Greipfrutas taip pat netinka su daugeliu vaistų. Tam tikri greipfruto komponentai blokuoja kai kuriuos fermentus, kurie dalyvauja įsisavinant daugelį vaistų. Tokiu atveju vaistų koncentracija kraujyje gali tapti pavojingai didelė. Netgi vienas greipfrutas gali padidinti antibiotikų toksiškumą, sustiprinti migdomųjų veikimą, vartojantiems antihipertenzinius vaistus gali pernelyg nukristi spaudimas.

Greipfrutų sulčių reikėtų vengti ir vartojant potenciją skatinančius vaistus, taip pat statinus – mažinančius cholesterolio kiekį preparatus. Tačiau nerikia nusiminti, jei labai mėgstate greipfrutus – viena sulčių stiklinė ar gabalėlis vaisiaus nepakenks, tačiau vartodami vaistus pasikonsultuokite su gydytoju.

Cheminiai vaistai ir žolelės

Valerijonų negalima vartoti kartu su kitais raminančiais vaistais ir antidepresantais, nes poveikis sustiprėja ir rezultatas gali būti neprognozuojamas.

Ženšenis skystina kraują, todėl jo nereikėtų vartoti geriant vaistus nuo diabeto, širdies ligų, mažinančius kraujo spaudimą.

Ežiuolė, pasižyminti antivirusiniu ir antibakteriniu poveikiu, netinka kartu su priešmikrobiniais preparatais, jų sąveika kenkia kepenims. Jos taip pat neturėtų vartoti žmonės, sergantys autoimuninėmis ligomis, tuberkulioze.

Saldymedis netiks tiems, kurie vartoja antidiabetinius ir kai kuriuos kardiologinius vaistus.

Jonažolių arbata ar kiti preparatai didina moteriškų hormonų estrogenų metabolizmą, todėl jų negalima naudoti kartu su preparatais, saugančiais nuo nėštumo.

Produktai, neutralizuojantys vaistų poveikį

Pieno produktų mėgėjai turėtų atminti, kad pienas absoliučiai nesuderinamas su daugeliu antibiotikų rūšių – penicilino, cefalosporinų, tetraciklino grupės antibiotikais. Šiems preparatams sąveikaujant su pieno baltymais susidaro sunkiai įsisavinami junginiai, gydymo efektyvumas sumažėja maždaug dvidešimčia procentų.
Vaistų veikliųjų medžiagų poveikį gali sumažinti ir riebus maistas. Vartojant antibakterinius preparatus reikėtų rinktis dietinį, neriebų maistą.

Vartojantiems kalcio papildus reikėtų žinoti, kad tuo metu negalima valgyti špinatų, rūgštynių, rabarbarų. Šie augalai turi daug rūgštynių rūgšties, kuri kartu su kalciu sudaro netirpius junginius.

Kas tinka vartojant vaistus

Vitaminai A,D ir E, priešmikrobiniai preparatai su metronidazolu, kai kurie antigrybeliniai vaistai organizmo įsisavinami tik kartu su riebalais. Taip pat daugiau riebalų turėtų vartoti žmonės, geriantys benzodiazepino grupės trankvilizatorius. Tai tinka ir vastojant kraują skystinančius preparatus.

Neatsisakykite angliavandenių jei jums gydytojas prirašė astmą gydančių teofilino grupės vaistų. Grūdinės kultūros, ankštiniai, medus, vaisiai padeda gerriau įsisavinti šiuos vaistus ir gydymą padaro efektyvesnį.

Vitaminas PP, dar žinomas kaip nikotino rūgštis, geriau įsisavinamas valgant varškę, mėsą, žuvį ir kiaušinius. Šie produktai turi amino rūgščių, apsaugančių kepenis nuo suriebėjimo.

Esant geležies deficito anemijai naudingi natūralūs vitamino C šaltiniai: apelsinai, braškės, serbentai, šaltalankio uogos, raudonosios ir žaliosios paprikos. Vitaminas C padeda įsisavinti geležį ir padeda padidinti hemoglobino kiekį kraujyje. Įdomu tai, kad panašiu poveikiu pasižymi ir mielinės tešlos gaminiai. Jie sumažina fitino, trukdančio įsisavinti geležį, kiekį.

Vaistai ir alkoholis

Geriant vaistus vartoti alkoholį labai pavojinga. Ypač tai svarbu, jei jums paskirti antibiotikai. Alkoholis ir antikoaguliantai, vaistai nuo trombų susidarymo, gali sukelti insultą. Paracetamolis ir net nedidelis alkoholio kiekis gali sukelti kepenų nepakankamumą.

Sąveikaudamas su diuretikais ir glikozidais alkoholis gali sutrikdyti širdies ritmą. Paprasčiausi vaistai nuo slogos kartu išgėrus alkoholio gali pakelti arterinį kraujo spaudimą.

Arbata ar kava?

Visiems žinoma, kad vaistus geriausia užsigerti vandeniu. Tačiau dauguma mūsų neįsivaizduoja savo gyvenimo be kavos ar arbatos. Kaip šie gėrimai veikia kartu su vaistais?

Gydantis bet kokiais preparatais arbatos geriau negerti, nes arbatoje esantys taninai su daugeliu vaistų sudaro netirpius junginius, mažina jų efektyvumą. Ypač tai aktualu vartojant azoto turinčius preparatus, taip pat širdies darbą gerinančius vaistus.
Kava skirtingai veikia vaistus – ji nerekomenduojama su raminamaisiais preparatais, nes gali sukelti nerimą ir nemigą. Kai kurie vaistai gali sustiprinti kavos poveikį organizmui.

Antibiotikai, antidepresantai ir kontraceptiniai vaistai blokuoja fermentus, atsakingus už kofeino įsisavinimą. Dėl to jis žymiai ilgiau išlieka organizme, tai kenkia nervų sistemai. Nereikėtų gerti stiprios kavos, jei jums prirašyti psichostimuliatoriai, nes ji gali pernelyg sustiprinti jų tonizuojantį poveikį.

Homeopatija

Homeopatinius vaistus reikia gerti pusvalandį prieš valgį arba ne anksčiau nei praėjus valandai po valgio. Be to, žirnelius šiek tiek reikia palaikyti po liežuviu. Kavą ir arbatą reikėtų riboti, nes šie gėrimai blokuoja homeopatinių vaistų veikimą. Prieskoniai, prieskoninės žolelės (petražolės, mėtos, kmynai, cinamonas, gvazdikėliai) taip pat vartotini atsargiai. Alkoholis ir homeopatiniai vaistai nesuderinami.

Labiausiai nederančių vaistų ir maisto produktų penketukas

Kai kurie antikoaguliantai (kraujo krešėjimą stabdantys vaistai – spanguolių sultys.

Cholesterolio kiekį mažinantys vaistai - greipfrutų sultys.
Paracetamolio turintys vaistai - alkoholis.
Vitaminas D - pienas ir pieno produktai.

Antidepresantai, monoaminoksidazės inhibitoriai – produktai, turintys tiramino (avokadas, šokoladas, bananai, raudonas vynas, sūris, soja ir rūkyti gaminiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)