Vitaminų trūkumas

Kai trūksta vitaminų А ir Е, lūpos išsausėja ir pradeda pleiskanoti. Vėliau jos gali suskilinėti, atsiranda skausmo pojūtis. Jeigu įtrūkimai atsiranda lūpų kampučiuose, dažniausia to priežastis – vitamino B trūkumas.

Be lūpų problemų vitaminų trūkumas sukelia ir kitus simptomus. Būtent juos išanalizavus galima nuspręsti, kokio konkrečiai vitamino jums trūksta.

Taigi, vitamino A stygius organizme – padidėjusio nuovargio priežastis. Nuovargis gali būti objektyvus ir nepagrįstas – reikia tai atskirti. Jeigu jūs dirbote nuo ryto iki vėlaus vakaro, per pietų pertrauką prakaitavote sporto salėje, o po darbo dienos dar sutvarkėte butą, paruošėte šeimai vakarienę ir tada pajutote galvos svaigimą, neskubėkite dėti varnelės prie šio simptomo – tokiu atveju energijos trūkumas visiškai pagrįstas. Kai trūksta vitamino A, dažnai sergama peršalimo ir kvėpavimo takų ligomis.

Vitamino E stygius pasireiškia nereguliariu menstruacijų ciklu. Taip pat tai gali lemti svorio augimą ir nutukimą, mat minėtas vitaminas suaktyvina lipidų skilimo procesus.

Vitaminų perteklius

Vitaminų perteklius organizme kenkia ne mažiau nei jų trūkumas. Ir jeigu vitamino E atveju tai pasiekti sunku (mat jis organizme išsilaiko neilgai), tai vitamino A perteklius taip pat gali sukelti lūpų išsausėjimą ir pleiskanojimą.

Prie vitamino A pertekliaus simptomų galima priskirti odos niežėjimą, plaukų sausumą, atskirų odos plotų patamsėjimą, padidėjusį nervingumą ir prastą miegą.

Ką daryti? Pasistenkite subalansuoti vitaminų kiekį organizme. Lūpų grožis gali tiesiogiai priklausyti nuo to, ką valgote.

Dehidratacija

Dar viena priežastis, dėl ko išsausėja lūpos – bet kokia dehidratacijos forma. Pagrindinė dehidratacijos priežastis – skysčių organizme trūkumas. Tai labai paprasta ir suprantama – tiesiog gerkite daugiau vandens. Taip pat mažiau gerkite kavos ir arbatos, nes šie gėrimai skatina šlapimo išsiskyrimą.

Neretai lūpų sudirgimo priežastimi gali būti dažnas fluoro turinčių dantų pastų naudojimas. Fluoras išsausina odą. Kuo pastoje daugiau fluoro, tuo didesnė lūpų išsausėjimo tikimybė. Taip pat reikia žinoti, kad fluoras neretai iššaukia alergines reakcijas. Todėl vertėtų atlikti alergijos testus. Bet kokiu atveju pirkdami dantų pastą žiūrėkite jos sudėtį. Geriausiai rinkitės tas, kuriose nėra fluoro.

Dar viena lūpų išsausėjimo priežastis – atsparūs lūpų dažai (tie, kurie išsilaiko ilgiau nei tris valandas). Tokio tipo lūpdažiai įsigeria giliai, pašalina riebalus iš odos ir stimuliuoja greitą drėgmės garavimą nuo lūpų paviršiaus. Mes retai skaitome instrukcijas, tačiau visi save gerbiantys gamintojai visada nurodo, kad panašūs produktai nėra skirti kasdieniniam naudojimu. Tokie lūpdažiai skirti profesionaliam makiažui.

Arba vienkartiniam naudojimui (ruošiantis svarbiam renginiui ar šventei). Kai atsparų lūpdažį nusivalote, būtina lūpas sudrėkinti – tam naudokite specialų balzamą ir kaukę.

Nereikia pamiršti, kad, pavyzdžiui, žiemą lūpos labai kenčia nuo vėjo ir šalčio – tai dar viena galima dehidratacijos priežastis. Deja, orui įtakos daryti mes negalime, tačiau kasdien drėkinti lūpas galimybę tikrai turime. Šiandien yra daug lūpoms skirtų kremų ir balzamų, tačiau geriausios ir veiksmingiausios yra natūralios priemonės. Pavyzdžiui, vienas geriausių kovos už gražias lūpas metodų – šilti alyvuogių aliejaus kompresai.

Virškinimo sistema

Dar viena svarbi lūpų sausumo priežastis – virškinamojo trakto sutrikimai. Tai nustatyti visiškai nesunku – bet koks diskomfortas, susijęs su maisto valgymu bei virškinimu signalizuoja, kad virškinimo sistema neveikia idealiai. Šiuo atveju galima patarti tik vieną – kreipkitės į gastroenterologą.

Lūpų sausumą sukeliančių priežasčių yra ir daugiau. Nekreipti į tai dėmesio nederėtų, juk tai gali byloti apie kur kas rimtesnes problemas. Na, o jeigu visas rimtas problemas galite atmesti, tuomet drėkinkite savo lūpas, periodiškai dantų šepetėliu atlikite kruopštų lūpų odos šveitimą (tai sustiprins jų aprūpinimą krauju ir pagreitins ląstelių regeneravimą), niekada neaplaižykite lūpų šaltyje – visa tai garantuos jums gražias lūpas bet kokiu oru ir bet kokiu metų laiku!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)