Ukmergės miškų urėdijos urėdas Vygantas Kraujelis sako, kad šios akcijos metu tikimasi iškelti per 5 tūkst. inkilų.

- Kas ir kada iniciavo Paukščių dienos minėjimą mūsų krašte ir kaip ji buvo švenčiama?

- Šiemet sukanka 90 metų, kai pirmą kartą Tado Ivanausko iniciatyva Lietuvoje buvo surengta pirmoji Paukščių diena. Būtent šia proga Generalinė miškų urėdija ir visos respublikos urėdijos organizuoja visuotinę akciją – inkilų kėlimą kiekvienoje urėdijoje, kiekviename urėdijos miestelio parke ar šiaip dažnai lankomame miške. Tikimės, kad šios akcijos metu bus iškelta daugiau kaip 5 tūkst. inkilų. Inkilus šiai akcijai daugiausiai gamina jaunieji miško bičiuliai, mokyklų vaikai. Jų pagaminti inkilai papuoš Lietuvos miškus ir priims į juos grįžtančius paukštelius.

- Pone Kraujeli, kaip jūs Ukmergės miškų urėdijoje ruošėtės šiai šventei? Kaip palaikėte ryšį su mokyklomis, kokią pagalbą joms teikėte, kaip pamokėte vaikus gaminti inkilus?

- Čia yra 11 jaunųjų miško bičiulių būrelių. Mes jau vasario mėnesį į mokyklas nuvežėme lentų, pamokinome, kaip reikėtų įkelti inkilus, paaiškinome, kokių inkilų mes norėtume. Kartu inkilų kėlimo metu dalyvavo eigulys, girininkas ar girininko pavaduotojas. Tas darbas buvo ypač mielas ir džiugus vaikams. Tai yra naudinga tuo, kad žmogus, sukalęs pirmą inkiliuką, prisiliečia prie gamtos, ją pamilsta – jis niekada nespardys rasto lizdelio ir nedaužys inkiliukų.

- Patarkite mums kaip specialistas, ką reikėtų žinoti prieš ruošiantis gaminti inkilą vienam ar kitam paukščiui? Iš kokio medžio geriausia gaminti inkilą?

- Geras inkilas yra tas, kuriame paukštis išperi savo jauniklius saugiai ir niekas jo neužpuola. Tas inkilas yra pats geriausias. Mūsų šalyje yra įprasta inkilus gaminti iš lentų arba taip vadinamus uosinius inkilus, kai medyje yra pragręžiama skylė, pragręžiamas stogas. Tai dviejų tipų inkilai. O koks inkilas gaminamas, priklauso nuo to, kokiam paukščiui ruošiamas namelis. Dažniausiai įprasta gaminti prie sodybų, t.y. varnėnams.

Varnėnų inkilai turbūt yra patys paprasčiausi, 35 cm aukščio, landos skersmuo apie maždaug 4,5–5 cm. Labai svarbu vidaus ertmė – 14 cm. Būtent toks inkiliukas yra įprastas ir naudingas tuomet, kai teisingai pakabintas. Norėdami teisingai pakabinti inkilą, jo landą turėtume atsukti į šiaurės rytus arba šiaurės pietus. Tokiu būdu landą pasiekia saulės spinduliai. Dar labai svarbu ir tai, kad, esant aukštai temperatūrai, saulės spinduliai taip stipriai neįkaitina inkilo.

- Dažnai žmonės klausia, koks metų laikas geriausias inkilų kėlimui. Vieni sako, kad inkilus galima kelti ištisus metus, esą kada paukščiams reikės, tada jie susiras jiems tinkamą inkilą ir jame apsigyvens. Ką pasakytumėte jūs, kada geriausias metas kelti inkilus?

- Kai pagaminai inkilą, tada jį ir pakabink. Būtent tada jis prisitaikys prie gamtos, prie aplinkos, nebus toks baltas. Atskridęs paukštis iškart tame inkile neapsigyvena. Jis apsižvalgo, prisitaiko, apsižiūri aplinką, tik tada ten apsigyvena. Ir, jei inkilas pakabinamas pavasarį, nebūtinai ten paukštis tuoj pat ir įsikels. Mano patarimas: kai yra pagamintas inkilas, tada jį galima ir pakabinti.