Vaikų siekis išaiškinti, kas geresnis, stipresnis yra normalus, bet kai kuriems ir skausmingas, nes tokiose situacijose išaiškėja nesuprantami ir todėl nemalonūs vaikui klausimai. Pavyzdžiui, kodėl berniukai juokiasi iš jo tėvų, vadina juos močiute ir seneliu. Ypač skausmingas šis klausimas būna 10 - 15 metų amžiaus vaikams.

Santykių aiškinimosi procese sugalvojamos logiškai nepaaiškinamos pranašumo priežastys. Suaugusieji supranta, kad amžius - tai ne trūkumas, o priešingai, patirties požymis, todėl jie gali nekreipti dėmesio į griežtus pasisakymus ir į neobjektyvius vertinimus. Šis apsaugos mechanizmas formuojasi jaunuoliškame amžiuje, ir jiems sunku nepastebėti, kad bendraamžiai su kai kuriais tėvais bendrauja laisvai ir nevaržomai, o su jo - net nenori susitikti.

Kai sūnus (dukra) pirmą kartą susiduria su tokia problema, jiems tai savotiškas šokas. Kai kurie vaikai panašiose situacijose gėdijasi tėvų, į klausimus apie tėvus nutyli, kas bendraamžiams sukelia dar didesnę pajuoką.

Jeigu vaikas nenori patekti į akis bendraamžiams, kai einate kartu, jis pabėga arba atsilieka, būna šiurkštus, kartais išsako pretenzijas, kodėl taip vėlai jį pagimdė, neišsigąskite ir išlikite ramūs, jeigu tokioje situacijoje jam padėsite, viskas praeis.

Pasakysite - juk reikia ką nors daryti? Taip, be abejo. Galima pabandyti geruoju pakalbėti su pačiais vaikais. Pabandyti pakeisti kažką savo elgesyje. Tačiau tai nebūtina. Būtina yra pakalbėti su pačiu vaiku. Pasistenkite jam paaiškinti, kad neįsižeistų. Kai jis pats nustos nervintis ir skausmingai reaguoti, jie praras norą priekaištauti jam dėl tokių niekų.

Svarbiausia, nesinervuokite patys. Pasistenkite savęs nekaltinti viduje už tai, kad nutarėte tėvais tapti vėliau, nei tai priimta visuomenėje. Visame pasaulyje egzistuoja tendencija kurti šeimą ir gimdyti vaikus “sąmoningo amžiaus”. Tėvais tampama ir 35 metų, ir 40, ir vėliau.

Dabar praktiškai niekas nevartoja tokio įžeidžiančio termino, kaip “gimdanti senė”, nors anksčiau taip buvo vadinamos visos gimdyvės po 27 metų. Juk jei gyvenate aktyviai ir nekreipiate dėmesio į savo amžių, tuomet jūsų vaikas pamatys, kad kalbos, jog jo tėvai – “seniai”, visiška netiesa, jie net geresni už jaunus ir nepatyrusius.

Tėvystė - tai nauja kokybė ir 20- mečiams, ir 40- mečiams. Juk ne veltui sakoma, kad kuo draugiškiau ir laimingiau gyvena šeima, tuo geresni ir jaunesni jos nariai. Paprasčiausiai turėkite daugiau progų džiaugtis bendravimu su visais, mylėkite save, ir jūsų vaikai didžiuosis jumis bei mylės jus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją