Tiesa, pats muzikantas pabrėžia, kad apdovanojimas yra skirtas ne už muzikinę, o visuomeninę veiklą. Žurnalistų paklaustas, ar toks įvertinimas nesuvaržys būsimų jo dainų tekstų, Svaras užtikrino: „Niekas nepasikeis.“

Svaro pilietinis aktyvumas – stebėtinai didelis. 2008-aisiais jis bendradarbiavo įgyvendinant programą „2008-ieji – skaitymo metai“ ir lig šiol nuolat prisideda prie skaitymo iniciatyvos „Skaityk ir dovanok“, 2009-aisiais keliavo į ekspediciją „Misiją Sibiras“, 2010-aisiais buvo paskirtas Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi Lietuvoje ambasadoriumi, taip pat dalyvavo „Maisto banko“ akcijose bei jaunimą dalyvauti rinkimuose skatinančioje pilietinėje iniciatyvoje „Man Ne Dzin“.

Be šių veiklų muzikantas nuolat prisideda prie projektų, skatinančių kovą su patyčiomis, smurtu, narkomanija.

Gavęs ordiną G. Liaudanskas susitiko su Prezidente neformaliame pokalbyje, kur teigė kalbėjęsis apie kasdienį gyvenimą, o ne valstybės reikalus.

Iškart po to davė išskirtinį interviu DELFI, kuriame trumpai pasidalino mintimis tiek apie ordiną, tiek apie hiphopo kultūrą Lietuvoje, tiek apie pačią Prezidentę:

- Pirmą kartą esate prezidentūroje?

- Ne, jau antrą. Pirmą kartą, 2010 m. irgi priėmiau apdovanojimą. Buvau apdovanotas kaip jaunimo organizacijų ambasadorius. Bet tada buvo tik įteikimas, labai trumpai. O taip, kad pasikalbėtume su Prezidente – taip, pirmas kartas.

Manau, kad kiekvieno žmogaus gyvenime praleisti 15 minučių neoficialiai su prezidentu yra didelis įspūdis. Sumeluos tas, kuris sakys, kad tai nieko nereiškia. Labai daug reiškia.

- Muzikantui išeiti už scenos ribų ir būti aktyviu visuomenės veikėju Lietuvoje nėra įprasta. Kas paskatino jus?

- Repas iš esmės yra socialinė muzika. Muzika apie žmones, jų santykius, pačius įvairiausius – nuo meilės, iki neapykantos.

Man visada buvo įdomūs žmonės: kodėl vienose ar kitose situacijose jie elgiasi vienaip ar kitaip. Nuo pat vaikystės esu stebėtojas, tą ir veikiu gyvenime, tą ir savo muzika išreiškiu.

Kai atsirado galimybė ir manyje pribrendo laikas ne vien kalbėti muzika, bet ir įvairiausia kita veikla prisiliesti prie žmogiškumo, tą ir pradėjau daryti. Ir darysiu toliau. Ne dėl medalių viskas vyksta.

- Nors šį apdovanojimą gavote ne kaip muzikantas, o kaip visuomenės veikėjas, vargu ar įmanoma atskirti jūsų asmenybę nuo hiphopo kultūros ir repo muzikos. Lietuvoje repas dar lig šiol dažnai yra vertinamas kaip žemos kultūros išraiška, siejamas su vandalizmu ir t.t. Dalis žmonių repo, kaip muzikos žanro apskritai nepripažįsta. Galbūt ordino įteikimas jums padės pakeisti visuomenės požiūrį?

- Niekas negali kitiems žmonėms nurodyti, ką jiems galvoti. Bet, taip, hiphopo atlikėjo apdovanojimas, nors ir ne už patį hiphopą, gali padėti žmonėms pabandyti paklausyti, įsigilinti į tą muziką. O tada jau jie patys bus įgalūs spręsti ar jiems tai patinka, ar ne.

Manau, kad didžioji dauguma žmonių, kurie nemėgsta hiphopo, niekada nėra normaliai jo girdėję. Ir aš esu save ne kartą pagavęs jaučiant nemėgimą vienam ar kitam dalykui. Bet įsigilinęs suprasdavau, kad tuo dalyku nesidomėjau ir gerai jo nežinojau.

Tas pats galioja ir repui. Mes Lietuvoje turime tikrai nemažai grupių ir atlikėjų su labai stipriais tekstais, labai geromis dainomis ir labai gilia prasme. Drįsiu teigti, kad hiphopo muzikoje socialinės žinutės, kuri ir turėtų būti meno varomoji idėja, tikrai yra daugiau nei bet kokioje kitoje populiariojoje muzikoje. Tikrasis hiphopas koncentruojasi į žinutes, ne į pramogas. Mes turime žmonių, kurie turi tas žinutes širdyje, geba jas ištransliuoti ir gyvena pagal tų žinučių principus.

- Bet apskritai hiphopo kultūra visada buvo opozicija valdžiai.

- Taip.

- Prezidentūra taip pat yra valdžios struktūra. Ar dėl to nesvarstėte ordino atsisakyti?

- Ne, tokia mintis nekilo. Nes šis apdovanojimas yra ne už muziką. Be to, mūsų prezidentė man niekada neatrodė kaip žmogus, kuris bandytų kažką papirkti ar pabandyti patraukti į savo pusę. D. Grybauskaitė yra ta prezidentė, kurią aš be galo gerbiu. Man labai patinka jos darbas. Tai yra prezidentė, kuria didžiuojuosi.

- Pereinant prie muzikos – šį savaitgalį įvyko alternatyvios muzikos apdovanojimai T.Ė.T.Ė. Tarp laimėtojų – ir du jauni repo vardai: „Tie geresni“ ir Lilas. Kaip juos vertinate?

- Pažįstu ir Lilą, ir „Tuos geresnius“. Labai juos sveikinu. Manau, kad jie yra įvertinti teisingai.

Žinote, Lietuvoje su repu yra viena bėda: anksčiau ar vėliau, dėl vienų ar kitų priežasčių, žmonės nustoja tai daryti. Šis apdovanojimas buvo laiku, vietoje, ir skirtas tiems, kam reikia. Labai tikiuosi, kad jis paskatins tiek Lilą, tiek „Tuos geresnius“, niekada to nemesti ir kurti toliau.

Nes jie yra labai svarbūs. Jie rimti, su labai geromis žinutėmis savo dainose ir labai geru mokėjimu jas išreikšti. Aš pats klausau jų muziką ir man ji patinka.

- O kaip sekasi „G&G Sindikatui“? Šiais metais surengėte naujai aranžuotos savo muzikos koncertą „Laikas keistis“, išleidote dainą tokiu pačiu pavadinimu. Laukia pokyčiai?

- Mes visiškai neseniai baigėme kasmetinį turą po D. Britaniją ir Airiją. Dabar ruošiamės vasaros festivaliams, į kurių keletą jau turime kvietimų. Bet pagrindinis darbas, apie kurį mes daug metų kalbame ir niekaip nepadarome, yra naujo albumo įrašymas.

Kol kas pabaigtų kūrinių dar nėra tiek daug, bet įpusėtų, pradėtų, ar dar esančių gimdymo stadijoje turime tikrai nemažai.

- Kada galime tikėtis albumo pasirodymo?

- Kai numatai tam tikrus laikus, juos paviešini ir paskui neįvykdai, galbūt ir nesijauti blogai dėl kitų, bet jautiesi blogai dėl savęs. Dėl to dabar mes nesakome, kada tai bus. Bet tai tikrai bus ir nemanau, kad reikės labai ilgai laukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)