Pasipiktinusius savaitraščių vadovus palaiko Lietuvos žurnalistų sąjunga, situaciją aiškinsis žurnalistų etikos inspektorė. Pats R. Malinauskas problemos nemato.

Savaitraščių „Druskonis“ ir „Druskininkų naujienos“ vyriausieji redaktoriai Eugenijus Rutkauskas ir Romas Sadauskas kreipėsi į žurnalistų etikos inspektorę Zitą Zamžickienę. Jie skundžia savivaldybės veiksmus leidžiant ir platinant nemokamą periodinį informacinio pobūdžio leidinį „Mano Druskininkai“. Oficialūs dokumentai skelbia, kad leidinio tikslas – „visuomenės supažindinimas su Druskininkų savivaldybės aktualijomis“.

Kaip teigiama skunde, nuo 2011 m. gruodžio savivaldybė leidžia „Mano Druskininkus“. Oficialiai nurodomas šio leidinio leidėjas – savivaldybės biudžetinė įstaiga „Druskininkų švietimo centras“. Šiam leidiniui Druskininkų švietimo centre 2011 m. buvo įsteigti keturi etatai, kurie išlaikomi kurorto biudžeto lėšomis. Druskininkų švietimo centras turėtų rūpintis vietos suaugusiųjų mokymu ir kvalifikacijos kėlimu.

Pirmasis „Mano Druskininkų“ numeris pasirodė 2011 m. gruodžio 24 d. Jo pirmajame puslapyje buvo publikuota mero R. Malinausko nuotrauka. Iš pradžių „Mano Druskininkai“ buvo ketvirtinis periodinis nemokamai platinamas leidinys. Prieš praėjusius Seimo rinkimus leidinys pradėtas leisti kas dvi savaites. Nuo šių metų sausio „Mano Druskininkai“ leidžiami kiekvieną savaitę – ketvirtadieniais – ir nemokamai išplatinamas 8000 tūkst. egzempliorių tiražu.

Skundo autorių teigimu, sudėjus spausdinimo, platinimo, keturių darbuotojų darbo užmokesčio kaštus, „Mano Druskininkų“ leidyba kurorto biudžetui per mėnesį atsieina apie 50 tūkst. litų.

Kaip rašoma skunde, leidinys nemokamai platinamas miesto autobusuose, o į kaimiškas vietoves jį išvežioja Druskininkų švietimo centrui priklausantys mokykliniai geltonieji autobusiukai. Jų vairuotojai esą priversti dirbti paštininkais – palikti savaitraštį „Mano Druskininkai“ kaimo gyventojų pašto dėžutėse.

Savaitraščių redaktorių žiniomis, didžiąją dalį leidinio turinio sukuria dvi savivaldybės viešųjų ryšių specialistės, po publikacijomis pasirašančios savo pavardėmis. „Todėl galima teigti, jog iš vietos biudžeto išlaikomi ne tik keturi etatai, tiesiogiai sukurti biudžetinėje įstaigoje „Druskininkų švietimo centras“ šiam leidiniui leisti, bet ir dvi savivaldybės administracijos viešųjų ryšių specialistės, kurių funkcijos pagal pareigybių aprašą yra kitokios“, – teigiama skunde.

Skundžiasi ir informacijos blokavimu

Druskininkuose leidžiami du nepriklausomi privačioms bendrovėms priklausantys laikraščiai – penktadieniais išeinantys savaitraščiai „Druskonis“ ir „Druskininkų naujienos“. Iki šiol savivaldybė skelbimus, pranešimus ir visą kitą informaciją, susijusią su savivaldybės veikla, skelbdavo minėtuose nepriklausomuose laikraščiuose. Kadangi savivaldybės vadovai esą nuolat reikšdavo nepasitenkinimą straipsniais apie kritikuojamą valdžios veiklą, mero R. Malinausko iniciatyva 2011 m. buvo nuspręsta leisti savivaldybės leidinį „Mano Druskininkai“.

Skunde rašoma, kad savivaldybės leidinyje viešųjų ryšių specialistės, publikuodamos jų paruoštus interviu su Druskininkų vadovais, tūžminga kritika užsipuola vietos valdžios oponentus – savivaldybės tarybos opozicijos narius, kitus druskininkiečius, savaitraščiuose „Druskonis“ ir „Druskininkų naujienos“ reiškiančius savo kritinę nuomonę apie savivaldybės veiklą.

Savaitraščiai žurnalistų etikos inspektorei skundžiasi ir informacijos blokavimu. „Pavyzdžiui, prieš kelis mėnesius komentarus ir interviu noriai daliję savivaldybės tarnautojai šiandien to jau nebedaro ir siunčia pas savivaldybės viešųjų ryšių specialistes, kurios į žurnalistų užduotus klausimus specialiai atsakinėja po penkių dienų, formaliai remdamosi įstatymu, o žurnalistus dominančią temą aprašo ir išspausdina gerokai anksčiau savivaldybės leidinyje „Mano Druskininkai“, – teigiama skunde.

„Akivaizdu, jog savivaldybė, prisidengdama sau pavaldžiomis įstaigomis, nemokamai platindama gerokai didesnį tiražą – 8 tūkst. egzempliorių informacinį leidinį „Mano Druskininkai“, siekia Druskininkuose sunaikinti laisvą ir nepriklausomą spaudą. Pažeidžiant įstatymus, už biudžeto pinigus leisdama nemokamą informacinį leidinį „Mano Druskininkai“, Druskininkų savivaldybė sukūrė dirbtinę konkurenciją vietos spaudos rinkoje“, – tvirtinama skunde.

R.Malinauskas problemų nemato

Ričardas Malinauskas
R. Malinauską DELFI klausimas supykdė. Pasak jo, gyvename demokratinėje valstybėje, joje skundžia, kas nori ir ką nori, tad nėra jokios problemos. R. Malinauskas sakė „Mano Druskininkų“ leidime nematantis pažeidimų.

„Ar jūs teisėjas, kad nusprendėte, kad kažkas kažką pažeidė? Jeigu turite įtarimų, pasilikite juos sau. Kai teismas arba teisėjas pasakys, kad kažkas kažką pažeidė, tada bus sprendžiama kitaip. O kol jūs nesate teisėjas, nedarykite išvadų“, – numetė telefono ragelį R. Malinauskas.

Pagal Visuomenės informavimo įstatymą, valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos (išskyrus mokslo ir mokymo įstaigas), bankai, politinės partijos negali būti viešosios informacijos rengėjais ir (ar) jų dalyviais. Joms galima leisti tik neperiodinius informacinio pobūdžio leidinius, turėti informacinės visuomenės informavimo priemones, skirtas visuomenei informuoti apie savo veiklą.

D.Radzevičius: ne leidyba savivaldybei reikėtų užsiiminėti

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius džiaugėsi, kad žurnalistai ėmėsi priemonių ir apskundė savivaldybę. „Blogai vertinu. Iš tikrųjų valdžios institucijoms ne leidyba reikėtų užsiiminėti – tą draudžia Lietuvos įstatymai. Labai teigiamai vertinu tai, kad kolegos reagavo, reikia ir kituose regionuose skatinti reaguoti – ten ir valdžios įstaigos tiesiogiai ir netiesiogiai bando užsiimti leidybos veikla“, – kalbėjo D. Radzevičius.

LŽS pirmininkas tikisi, kad Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba gins viešąjį interesą. Pasak jo, ši situacija parodys, ar dabartinis mechanizmas, draudžiantis valdžios įstaigoms užsiimti leidyba, efektyvus. Jo teigimu, etikos inspektoriaus tarnyba arba prokuratūra turėtų kreiptis į teismą su prašymu sustabdyti arba uždrausti valstybinės įstaigos leidžiamo leidinio leidybą.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos patarėjas Devidas Velkas DELFI sakė, kad tarnyba gavo druskininkiečių skundą. „Situacija tokia, kokios Visuomenės informavimo įstatymas neleidžia. Įstatymas aiškiai kalba, kad periodinių leidinių platinimu nei savivaldybės, nei valstybės įstaiga, išskyrus mokslo ir mokymo, negali užsiimti. Manau, tyrimą dėl skundo atliksime“, – teigė D. Velkas.

Jis pastebėjo, kad nors įstatymas savivaldybei draudžia užsiimti leidyba, jokia atsakomybė už tai nenumatyta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (498)