Kaip tai atsitinka?

Kartais ginčo metu aistros liejasi per kraštus ir mes padarome ką nors, dėl ko mums vėliau būna gėda.

Skirtingi interesai, pinigai, asmeniniai santykiai (tarp savęs ir kitų žmonių), pavydas – tai patys “karščiausi” pretekstai kivirčui. Mažai kurioms, netgi pačioms laimingiausioms poroms, pavyksta apsieiti be trinties šiais klausimais.

Egzistuoja ir dar koks tūkstantis įvairių buitinių smulkmenų, su kuriomis mes susiduriame kiekvieną dieną. “Tu visur išmėtai daiktus”, “Kiek galima kalbėti telefonu?”, “Galų gale, atsitrauk nuo to prakeikto kompiuterio, kai aš su tavimi kalbu!”… ir taip toliau.

Ir ar iš viso vyras ir moteris – tokios skirtingos būtybės – gali vienas kitą suprasti?

Vyrus jaudina viskas: pradedant įvykiais Hondūre, baigiant mylimiausios sporto komandos pralaimėjimu. Jis susirūpinęs dolerio kurso kilimu ir auto detalių keitimu. Moteris gi tuo tarpu labiau jaudina tai, kaip jos atrodo ir kaip jaučiasi, visuotinės problemos jų nejaudina. Nagi, suraskite čia bendrus sąlyčio taškus. Išeina taip, kad mums tiesiog lemta ginčytis vieniems su kitais.

Įsimylėjėlius paprastai pirmasis kivirčas išgąsdina: kaip gi taip mes, tokie geri, tokie santūrūs, tokie protingi, ginčijamės kaip kažkokie… Kaip vienas kitam įkyrėję sutuoktiniai, kaip šiurkštūs, neišauklėti žmonės… Bendrai, kaip paprasti mirtingieji.

Nors žinoma, kad ir Olimpo dievai nuolat kivirčydavosi. Broliai ir seserys – vienos motinos vaikai, kartu gyvenantys nuo pat gimimo, - dažnai pykstasi ir netgi mušasi. O ką jau kalbėti apie žmones, išaugusius skirtingose šeimose, skirtingai auklėtus, turinčius skirtingą gyvenimišką patirtį, skonį, įpročius ir prioritetus…

Taigi, pirmasis kivirčas visiškai nėra pagrindas išsiskyrimui. Tai, kad jūs iš principo sugebate susipykti, dar nereiškia, kad jūs nesugebate kartu gyventi. Viskas priklauso nuo to, kaip jūs reaguosite į šį įvykį.

Jūs galite viską palikti savieigai, palaipsniui priprasdami prie kivirčų, nereaguodami į išpuolius ir dūrius arba pasimokyti iš skausmingos patirties. Pirma ir pagrindinė pamoka: pagal galimybes stengtis išvengti susidūrimų kakta kakton, jausti, kur karšta, mokėti laiku sustoti – “nes priešingu atveju susipyksime.”

Artilerija puola savaip

Kivirčas primena tikrą bokso mačą, o skirtumas tik tas, kad vietoj smūgių naudojami žiaurūs žodžiai.

Dar neseniai buvo priimtina manyti, kad yra būtina išsilieti, kad pats kenksmingiausias dalykas – slopinti emocijas, užspausti jas viduje, kaupti nuoskaudas. Šiandien jau įrodyta, kad ginčai ir kivirčai ne padeda išsilieti, o, priešingai, padeda iš žiežirbos sukelti gaisrą.

Pyktis ėda ne tik sielą, bet ir kūną. Jis priverčia širdį plakti dažniau, perpumpuojama tris kartus daugiau kraujo nei įprastoje būsenoje. Kai jūs stipriai įpykę, kraujas prisipildo streso hormonų kortizolio ir adrenalino. Jie priverčia riebalines ląsteles atiduoti savo turinį kraujotakai, iš kur jie patenka į kepenis ir pavirsta cholesterinu. Arterinis spaudimas pakyla, susilpnėja imunitetas.

Netgi trumpi pykčio protrūkiai sugriauna normalų organizmo darbo ritmą ir turi ilgalaikes pasekmes imuninei sistemai. Be to, vienodai kenčia abu kivirčo dalyviai, net jeigu jų emocijos ir skiriasi. Tarkime, kad viena pusė jaučia pyktį, o kita – baimę, bet vis tiek kenčia abiejų partnerių imuninės sistemos.

Tačiau užgniaužti pykti yra ne ką mažiau kenksminga nei jį išlieti. Žmonės, kurie yra savo vidumi labai santūrūs, tačiau linkę savo viduje palaikyti “tylaus virimo” būklę, patiria ne mažesnę streso porciją nei greitai užsidegantys rėksniai.

Amerikiečių medikų pora (žmona – psichologė, vyras – imunologas) paskyrė daugiau nei dešimtį savo gyvenimo metų kivirčų tyrinėjimui. Jie pastebėjo dėsningumą: kuo daugiau priešiškumo, šiurkštumo ir kandumo ginčų metu patirdavo poros, tuo aukščiau jų kraujyje pakildavo hormonų lygmuo ir tuo silpnesnė darėsi imuninė sistema. Taip pat buvo išsiaiškinta, kad moterys jautriau reaguoja į kivirčus ir jų imuninė sistema nukenčia labiausiai.

TIK MOTERIMS

5 frazės, kurių nevalia sakyti vyrams.

Be manęs tu visiškai bejėgis.
Lovoje – tu visiškas nulis!
Būtent taip elgdavosi mano buvęs…
Tau iš manęs reikia tik vieno!
Man atsibodo tau kartoti!

TIK VYRAMS

5 frazės, kurių nevalia sakyti moterims.

Kaip man visa tai nusibodo!
Tu – savo mamytės kopija.
Dabar tu man mažiausiai rūpi.
Kur padėjai mano pinigus?
Taip, aš permiegojau su geriausia tavo drauge.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją