Nustatyta, kad mergaitė serga genetine liga.

„Tokių vaikų būklė visada labai sunki, nes pagrindinė liga – CNS pažeidimas. Dėl smegenų pažeidimų dauguma vaikų yra gulintys, visiškai negalintys pajudėti, nevalgantys, neryjantys, sunkiai kvėpuojantys. Tokių vaikų turime tikrai daug ir priežiūra reikalauja daug lėšų, pastangų ir žinių“, - sako Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos docentas Artūras Kilda.

Vos pradėjus taikyti gydymą mergaitės būklė ėmė sparčiai gerėti.

„Paskyrus patį primityviausią gydymą – lašelinės maitinimą – jos būklė per dvi dienas stebuklingai pagerėjo. Šiuo metu mergaitė yra sėdinti, bando vaikščioti, bendraujanti. Dėl pagrindinės ligos mergaitė negali kalbėti, bet garsus leidžia, kontaktas su personalu pilnas (...). Mergaitė pati pilnai valgo – ir nuryja, springimo nėra. Vaikas gali pradėti kovoti už save“, - sako docentas.

A. Kildą nustebino globos namų atstovų teiginiai, kad normalus šios mergaitės svoris yra 8 kg.

“Riebalų nėra, raumenų nėra. Aš manau, kad „atlašinus“ vaikas valgo pilnai ir svoris tikrai turėtų būti didesnis. Nėra tokios ligos, ar aš bent negirdėjau, kad vaikas svertų iki 8 kg. Pagal tai, kaip jos būklė pasikeitė per vieną savaitę, manau, kad tai tikrai ne pabaiga – ji galės augti ir svoris jos tikrai augs“, - įsitikinęs medikas.

A. Kilda teigia, kad sunkiai sergantys vaikai turi gauti atitinkamo lygio pagalbą. Mediko manymu, būtent dėl netinkamos priežiūros mergaitės būklė pasiekė kritinę ribą.

„Nemanau, kad tokia situacija susidarė dėl badavimo, dėl valgio nedavimo. Problema yra nepriežiūra. Šie vaikai reikalauja labai daug pastangų. Vienam tokiam vaikui prižiūrėti reikia bent dviejų etatų. Turi dirbti specialistai, kurie greitai galėtų atskirti, ar tai nepavalgymas, ar tai yra sudėtinga infekcija. Tuos vaikus prižiūrėti turi specialistai, kurie žino, kaip tą daryti“, - teigia A. Kilda.

DELFI primena, kad į Kauno klinikas patekusi mergaitė balansavo tarp gyvybės ir mirties. Globos namų darbuotojai tikino, kad mažametė nevalgo, todėl jai reikia įstatyti vamzdelius, per kuriuos būtų galima maitinti. Mergaitė gulėjo negalėdama pajudėti, vėmė, oda buvo išberta, o ant kūnelio atsiradusios pragulos.

Ventos socialinių globos namų direktorė Gražina Banienė kaltinimus mergaitės nepriežiūra griežtai neigė. Ji kaltino medikus abejingumu, mat kai dėl prastos mergaitės sveikatos iš pradžių jie kreipėsi į Šiaulių ligoninę, jai vietos ten esą neatsirado. Kitą dieną vėl pablogėjus sveikatai, mažylė nuvežta į Šiaulių Moters ir vaiko šeimos kliniką.

A.Pabedinskienė: situacija netoleruotina, bet neturime žinių, jog mergaitė buvo nemaitinama

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, atsakydama į prezidentės Dalios Grybauskaitės raginimus, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) turėtų prisiimti atsakomybę už incidentą, kai iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų į Kauno klinikų medikų rankas pakliuvo išsekusi septynmetė, sverianti vos 5 kg, patvirtino, kad dėl šio įvykio pradėtas tyrimas.
Algimanta Pabedinskienė

„Noriu labai aiškiai ir drąsiai pasakyti, kad į šį atvejį tikrai sureagavome, specialistai išvyko ir įvertino ten susiklosčiusią situaciją. Šiuo metu yra tik preliminarios išvados, toliau mes suformavome komisiją, kuri atliks globos namų auditą.

Taip pat kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją atlikti medicininį auditą. Kai turėsime visas šias išvadas, galėsime apie tai kalbėti viešai. Tačiau noriu paminėti vieną svarbų dalyką, kad visi globos namų auklėtiniai, kaip ir visi piliečiai, naudojasi sveikatos priežiūros institucijų veikla. Jie yra prirašyti prie kurios nors sveikatos priežiūros institucijos.

Šiuo atveju ažiotažas toks didelis galbūt todėl, kad nebuvo tarpinstitucinio susikalbėjimo. Mergaitė buvo prirašyta prieš Šiaulių ligoninės, į kurią pirmiausiai ir buvo kreiptasi. Turime preliminarias išvadas, kuriose chronologine tvarka atsekta, kada kreiptasi į medikus, kokios išvados pateiktos“, - teigė ministrė žurnalistams surengtoje spaudos konferencijoje.

Plačiau komentuoti situaciją A. Pabedinskienė atsisakė, tik patvirtino, kad globos namų ir medikų nuomonės bei parodymai skiriasi.

„Taip, nuomonės skiriasi. Tik noriu pakartoti, kad globos namų personalas tikrai jokių sprendimų dėl vaiko sveikatos priežiūros savarankiškai nepriima. Tam jie ir prirašyti prie poliklinikos“, - teigė ministrė.

Vis dėlto ji teigė šiuo metu negalinti tvirtinti, kad susidurta su galimu medikų aplaidumu. Tam esą reikia palaukti galutinių išvadų. Ministrės manymu, atsakomybę už įvykį turėtų bendru sutarimu prisiimti abi įstaigos – tiek globos namai, tiek gydymo įstaiga.

„Situacija tikrai netoleruotina, bet atsakyti, kas yra kaltas, kol kas negalima. Mes neturime informacijos, kad mergaitė buvo nemaitinama. Visi globos namų vaikai yra prižiūrimi. Vertinant ankstesnius laikotarpius, nebuvo nė vieno panašaus incidento. Tai pirmas toks atvejis“, - teigė A. Pabedinskienė.

Pirmines išvadas dėl šio incidento SADM žada pateikti iki kovo 1 d.

Šiaulių medikai: mergaitė į globos namus buvo grąžinta patenkinamos būklės

Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos l. e. direktorės pavaduotojos Vandos Liukpetrienės, mergaitė, turinti rimtą negalią, nevaikšto, nekalba ir pati nevalgo, todėl maitinama per gastrostomą.

„Ši gastrostoma jau yra seniai. Pas mus ji atvyko chirurgo konsultacijai dėl gastrostomos priežiūros ir mitybos sutrikimų. Buvo prašoma patikrinti, ar gastrostoma veikia. Mergaitė pas mus praleido savaitę – ji nekarščiavo, nors turi gretutinių ligų, jos nebuvo paūmėjusios, apie stomą buvę pašlapiavimai praėjo. Atlikus tyrimus, kurie nerodė rimtų mitybos sutrikimų, vasario 12 d. ji buvo išleista į globos namus“, - sakė medikė.

Jos teigimu, su tokia sunkia negalia ir tokiomis gretutinėmis ligomis vaikai niekada nesveria tiek pat, kiek svertų vaikai, neturintys tokių problemų. Visgi medikė pripažino, kad mergaitės svoris buvo didesnis nei tuomet, kai ji pateko į Kauno klinikas. Kas nutiko per tą savaitę, kai mergaitė buvo globos namuose, V. Liukpetrienė teigė neturinti jokios informacijos.

„Galbūt buvo kažkokių papildomų problemų, pavyzdžiui, mergaitė vėmė, nevalgė ir pan. Kai vaiko organizmas dehidratuotja (dėl vėmimo, viduriavimo, karščiavimo netenka skysčių – DELFI), svoris krenta labai greitai. Iš mūsų ji išleista patenkinamos būklės, o ir siuntime į mūsų stacionarą medikas buvo įrašęs, kad jos būklė vidutinio sunkumo“, - tvirtino Moters ir vaiko klinikos laikinoji vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (765)