Kaip nurodo centrinis bankas, Šiaulių bankui bus perduodami Ūkio banko įsipareigojimai klientams, neviršijantys Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme numatytos draudimo išmokos draudžiamojo įvykio atveju. Pagal patvirtintą preliminarų turto vertinimą, bendra į Šiaulių banką perkeliamų įsipareigojimų klientams suma sudaro 2,7 mlrd. Lt.

Trišalėje sutartyje taip pat numatyta, kad įsipareigojimus, turtą, sandorius ir teises perimantis Šiaulių bankas bankines operacijas Ūkio banko klientams privalo atnaujinti per įmanomai trumpiausią laiką.

Lietuvos bankas: finansinei sistemai tapo geriau

„Tai tikrai džiugi žinia visai bankinei sistemai, visų pirmą indėlininkams, na, tai pirmą kartą Lietuvos istorijoje tokiu būdu išspręsta bankinė krizė, tikrai mes džiaugiamės, kad į Lietuvą ateina tarptautinėje praktikoje žinome dalykai“, - Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas komentavo pasiektą susitarimą dėl Ūkio banko įsipareigojimų ir turto perkėlimo į Šiaulių banką.

Pasak jo, nuo to Lietuvos „bankinei sistemai tapo geriau“, o Lietuvos bankinė sistema tapo skaidresnė, švaresnė ir stipresnė, be to, joje padidėjo konkurencija.

V.Vasiliauskas patikslino, kad "Indėlių ir investicijų draudimo fondo" įnašas yra 800 mln. Lt, o sveikoji Ūkio banko dalis yra apie 1,9 mlrd. Lt.

Didžiausias Šiaulių banko akcininkas Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) sandoriui finansuoti suteikė 20 mln. eurų (69 mln. Lt) paskolą. Paskolos grąžinimo terminas - iki 10 metų

„Svarstyti klausimai buvo sudėtingi, todėl derybos vyko intensyviai ir buvo įtemptos. Artimiausiu metu svarbiausia mūsų užduotis – kaip įmanoma greičiau atnaujinti paslaugų teikimą buvusiems Ūkio banko klientams. Tam prireiks nemažai pastangų, tačiau esame pasirengę skirti tiek laiko ir pajėgumų, kiek reikės“, – sakė Šiaulių banko administracijos vadovas Audrius Žiugžda.

Tikisi finansines paslaugas atnaujinti kitos savaitės pabaigoje

„Ką tik pasirašėme sutartį dėl dalies Ūkio banko ir įsipareigojimų perėmimo, tą sumą jau žinote, t.y. 2,7 mlrd. litų, t.y. į banką pereina visi drausti klientų indėliai ir dalis turto, kuri yra gera, kuri yra Lietuvoje – sveika bankinio turto dalis“, - teigė A.Žiugžda.

Pasak A. Žiugždos, dabar pagrindinis Šiaulių banko uždavinys: kuo skubiau atstatyti buvusiems Ūkio banko klientams galimybę naudotis savo sąskaitomis ir kitomis finansinėmis paslaugomis.

„Klientų skaičius yra didelis, skaičiai dideli, keletą dienų užtruks suderinti visus įrašus, patikrinti visas sumas, dėsime visas pastangas kartu su administratoriumi, kad tai įvyktų kuo greičiau, be abejonės, tai tikrai užtruks, nes duomenų yra labai daug. Norėčiau nuraminti buvusius Ūkio banko klientus (kurie turėjo sumų iki 100 tūkst. EUR - DELFI), jiems nieko daryti nereikia, visos sutartys, kurios buvo Ūkio banke, jos pereina į Šiaulių banką, - sakė A. Žiugžda. - Aš labai tikiuosi, kad jau kitos savaitės pabaigoje klientai galės naudotis savo lėšomis.“

Pasak jo, į Šiaulių banką pareina gerasis Ūkio banko turtas, t.y. grynieji pinigai, vertybinių popierių portfelis, gerosios paskolos ir dalis nekilnojamojo turto objektų Lietuvoje.

„Bet mūsų nedomino ne bankinis turtas“, - dėstė A. Žiugžda. Jis patikslino, jog dalis antrinių įmonių taip pat perimta, pavyzdžiui, „Ūkio banko lizingas“.

Anot A.Žiugždos, iš viso po šio perėmimo Šiaulių bankas turės apie 200 tūkst. naujų klientų, jis tikisi, kad žmonės neskubės nutraukti su Ūkio banku sudarytų sutarčių, o visi likučiai bus automatiškai perkelti į Šiaulių banką ir žmonės gaus pagal sutartis numatytas palūkanas.

Į Šiaulių banką perkeliamo turto vertę nustatė audito įmonė „KPMG Baltics“, tačiau trišalėje sutartyje numatyta atlikti papildomą detalų turto vertinimą. Jis truks tris mėnesius. Pasak centrinio banko, patikslinus turto vertes, bus tikslinami ir sandoryje dalyvaujančių šalių įsipareigojimai.

Dalis Ūkio banko – į Šiaulių banką, likučiui - bankrotas

Blogajam bankui - bankrotas

Adomas Audickas
Ūkio banko laikinasis administratorius Adomas Audickas sakė, jog kai nuo Ūkio banko bus atskirta „geroji” turto dalis, „blogajam” bankui bus iškeltas bankrotas.

„Prasidės bankrotas (blogajam bankui – DELFI), bus paskirtas bankroto administratorius, bus sudarytas kreditorių komitetas, bus realizuojamas blogo banko turtas ir tada visi kreditoriai pagal eilę galės atgauti kažkokią dalį pinigų, bet dabar pasakyti, kurie kreditoriai atgaus pinigų, būtų sunku. Kaip žinote, didžiausias kreditorius bus Indėlių ir investicijų draudimas“, - dėstė A. Audickas.

Pasak jo, Šiaulių bankui Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankas šiam turto perėmimui suteiks reikalingą paskolą, o Šiaulių bankas yra pajėgus susitvarkyti su tokio turto perėmimu.

A.Audickas nenorėjo įvardinti, kokios vertės turto liks blogajame banke, tačiau preliminariai jis galėtų sudaryti 400-500 mln. litų.

„Kaip žinote, vienas pagrindinių Šiaulių banko akcininkų yra Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankas, jie turi tam tikrą politiką, taip pat ir vietiniai Šiaulių banko akcininkai turi tam tikrą politiką, ir į rizikingus turtus jie neinvestuoja. Dėl to labai rizikingas Ūkio banko turtas, vadinamas blogasis turtas, daugiausia jis yra ne Lietuvoje“, - paaiškino A. Audickas.

"Šis atvejis yra daug geresnis nei "Snoro", - džiaugėsi A.Audickas.

Jis pridūrė, jog Šiaulių bankas, pavyzdžiui, neperėmė turto Rusijoje, Škotijoje ir „nemažos dalies“ kito turto, kurį pagrindinis Ūkio banko akcininkas Vladimiras Romanovas bankui buvo įkeitęs pagal su Lietuvos banku sudarytą planą.

Ūkio banku domėjosi keturi bankai – be Šiaulių tai buvo SEB, DNB ir „Finasta”, tačiau derybas pradėjo tik Šiaulių bankas. Kiti bankai savo ketinimų atsisakė.

Vasario 12 d. Lietuvos bankas paskelbė Ūkio banko veiklos moratoriumą ir paskyrė laikiną administratorių. Priežastis – kapitalo pakankamumo normatyvo nevykdymas. Iš pradžių buvo nurodoma, kad yra 500 mln. Lt trūkumas, vėliau prakalbta apie beveik milijardą, kuris galėjo susidaryti dėl paskolų teikimo už pervertintą turtą. Generalinė prokuratūra dėl šių epizodų atlieka tyrimą.

Valstybė dengdama Ūkio banko įsipareigojimus praėjusį trečiadienį nusprendė skolintis iki 800 mln. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (458)