„Nepilnamečių vaikų tėvų dėmesį patraukė Kauno „Akropolyje“ esančioje parduotuvėje „Saldūs Majai“ parduodami saldainiai, ant kurių pakuočių juodu ant balto parašyta, kad šiuos saldainius galima vartoti tik suaugusiesiems arba jų priežiūroje („nerekomenduojama vaikams“ - DELFI). Vis dėlto pardavėjos rekomendacijas ignoruoja ir saldainius lengva ranka parduoda netgi vos už prekystalį aukštesniems vaikams.

Purškiamų saldumynų, supakuotų į flakonėlius ir konsistencija primenančių dezodorantus ar skutimosi putas, „Saldžiuose Majuose“ galima nusipirkti vos už kelis litus. Juose rikiuojasi priedai su raidėmis E. Pvz.: skysto purškiamojo saldainio etiketėje minimi priedai E330, E270, E296, E422, E202, E102, E133, E129...Yra žinoma, kad, pavyzdžiui, E102 – tartrazinas, jo būtina vengti, jis gali sukelti alergiją, astmą. E133 yra briliantinis mėlynasis FCF, E129 yra alura raudonasis AC – šie priedai pavojingi, nes taip pat gali sukelti alergiją.

Dažno panašaus „gardėsio“ etiketėje rašoma, kad vienas ar kitas dažiklis gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį. Ir išties, nepilnamečių vaikų tėvai neretai skundžiasi, kad vaikų neįmanoma suvaldyti, jie negali užmigti iki vidurnakčio ar ilgiau, o energija virsta agresija. Aišku ir tai, kad nesaikingas ir nekontroliuojamas saldainių, į kuriuos įeina įvairiausi kenksmingi priedai, vartojimas gali rimtai pakenkti sveikatai.

Vis dėlto didžiausią nerimą kelia neseniai atsiradusi naujovė – energetiniai saldainiai. Į energetinių gėrimų ir saldainių sudėtį įeina tonizuojančioji medžiaga – kofeinas. Šie saldumynai, mano nuomone, yra labai žalingi augančiam organizmui, nes kofeinas, kaip ir bet kuri stimuliuojanti medžiaga, sekina nervų sistemą, iš organizmo „išstumia“ kalcį ir geležį, kurie taip reikalingi augančiam žmogui. Taip pat yra tokių medžiagų kaip guarana bei taurinas, o ant įpakavimo rašoma –„nerekomenduojama vaikams“, tačiau pardavinėti ir pirkti teoriškai nedraudžiama.

Manau, kad nevaldoma prekyba tokiais saldumynais kelia problemų ne tik vaikų tėvams, bet ir socialiniams darbuotojams – prie pat Kauno „Akropolio“ esančio vaikų dienos centro darbuotojai neslepia, kad nebrangūs žirniukai nepilnamečiams pasiekiami lengvai, tačiau nuo jų prižiūrimi vaikai tampa praktiškai nesuvaldomi“, - piktinosi skaitytojas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI paprašė komentaro „Saldūs Majai“ parduotuvės darbuotojos.

Moters teigimu, saldainiai iš tiesų gali būti parduodami vaikams. „Taip, jie gali būti parduodami vaikams (...) - sakė ji, paaiškinusi, kad įstatymas, draudžiantis parduoti šią prekę vaikams Lietuvoje kol kas negalioja. - Tai lygiai taip pat, kaip mes turime teisę klientui neparduoti prekės?“.

Darbuotoja kalbėjo, kad vis tik stengiasi patarti pirkėjams ir saldainius parduodanti ne visiems. „Jeigu jis (vaikas – DELFI) mažas, tu neparduodi jam tų saldainių. Bet pagal įstatymus, mes neturime teisės neparduoti“.

„Jeigu ateina antrą trečią kartą per dieną, tai mes jau pažįstam tuos vaikus netgi iš matymo, tai žinokit neparduodam, sakom, kad šiandien daugiau neparduosim“, - kalbėjo ji.

Parduotuvės darbuotoja sakė, kad saldainiuose kaip ir energetiniuose gėrimuose yra taurino, tačiau prekės aprašymas pateiktas lietuviškai, dėl jų pardavimo priekaištų neturi ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba – ji neseniai lankėsi parduotuvėje ir dėl minėtų produktų pardavimo nieko nesakė.