Kaip žinia, Biržų – Kupiškio apygardoje kandidatuoja tiek DP atstovas Ritas Vaiginas, tiek Tvarkos ir teisingumo Vytautas Galvonas. Derinant partijų jungtuves ne vienam biržiečiui uždavė politinį galvosūkį, už ką balsuoti? Ką pasirinkti. Na, kadangi partijos jungiasi lygiavertiškumo principu lyg ir neturėtų būti sudėtinga kam atiduoti savo balsą. Tačiau tik paviršutiniškai viskas yra gražu, lyg ir nepriekaištinga.

Kadangi aš dar studijuodamas Vilniaus universitete politologijos mokslus labai gerai žinau, kad tas tariamasis draugiškumas, gražios ir nušlifuotos populistinės kalbos slepia didelio masto kovas dėl dominavimo ir faktinės valdžios (o gal net ir piniginių išteklių) partijos viduje. Aišku, daug kas pasakys: gal aš klystu ir spėlioju, bet atkreipkime dėmesį į kai kuriuos iškiliųjų politikų pasisakymus.

Štai kelios citatos: „R. Ačas sako, kad partijų vadovų sprendimas susijungti įkaitais pavertė tūkstančius partijų narių“. Arba to pačio partiečio dar vienas išsireiškimas: „R. Paksas priėjo liepto galą“. Na, gerai, žvilgterėkime į kitos jungtuvėse dalyvaujamos partijos pusę. Citata: Artūras Paulauskas: „Galiu pasakyti iš mūsų patirties, kad jungiantis su Darbo partija visada bus dalis žmonių, kurie nenorės jungtis. [...] Gali būti nubyrėjimas, gali būti kažkoks kitoks dalykas“.

Mano manymu, šie simptomai byloja, kad toje partijų maišalynėje – vestuvėse iškils nauji lyderiai, tik klausimas kokie ir kieno jie pusę atstovaus? Tarkime, Biržuose laimi Vytautas Galvonas, o po kurio laiko išteisinamas Uspaskichas bei jo dešinioji ranka Vytautas Gapšys. Kadangi visi, mano manymu, puikiai žinome, kad V. Uspaskichas yra visa galva pranašesnis už R. Paksą, tai ims dominuoti jo pozicijos ir norai, o Pakso partijos norai bei idėjos bus nustumti į eilės galą. Tad ne išimtis ir V. Galvono idėjoms. Taigi, susiklostys tokia situacija, kad balsavote už Tvarkos ir teisingumo narį V. Galvoną, bet gavote karaliaujančią Darbo partiją ir jos primestą valią.

Aišku, daug kam kils kausimas: o jeigu laimėtų Ritas Vaiginas, gal tada būtų geriau? Juk jis - stipraus Viktoro partietis. Tokių atveju, atsakyčiau klausimu į klausimą: o kas būtų, jeigu bus nuteistas V. Uspaskichas ir Vytautas Gapšys? Čia mano nuomone būtų atsakymas vienintelis - partija tiesiog sugriūtų ir išsivaikščiotų. Bet kadangi ji bus prisijungusi prie Tvarkos ir teisingumo, tai R. Paksas ir jo pasekėjai ims įgyvendinti savo idėjas ir primes savo valią, o tuo tarpu R. Vaiginas ir jo planai ar norai bus nustumti toli toli ir taip savotiškai Biržų rinkėjai vėl bus apgauti, t.y. balsavo už darbietį, bet gavo tvarkietį.

Taigi, netrukus rinkimai, bet šios dvi partijos uždavė galvosūkį, kurį ne taip lengva bus išspręsti. Šiuo atveju tik laikas parodys, kas yra kas. Visų pirma reikia laukti, kaip pasibaigs V. Uspaskicho ir V. Gapšio teismas. Tik tada bus galima aiškiau suprasti, kas atstovaus tavo interesus ir už ką balsuoti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!