Investuotojų asociacija kreipėsi į kapitalo rinkas prižiūrintį Lietuvos banką, prašydama ištirti, ar Ūkio banko akcijas prieš jo veiklos sustabdymą pardavinėję investuotojai neturėjo viešai neatskleistos informacijos.

„Beveik visą vasario mėnesį Ūkio banko akcijomis buvo prekiaujama aktyviau nei įprastai, o jų kaina – krito, kai kuriomis dienomis – itin smarkiai. Tai kelia įtarimų, ar akcijų pardavėjai neturėjo informacijos apie Lietuvos banko vykdyto patikrinimo Ūkio banke eigą bei planuojamus veiksmus“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Dominykas Vanhara.

Pasak jo, įtarimus sustiprina ir tai, kad didelės apyvartos pasiektos naudojantis paties Ūkio banko finansų maklerio paslaugomis.

Kaip nurodo investuotojai, vasario 1-12 dienomis, t.y. iki sustabdant banko veiklą, prekiaujant Ūkio banko akcijomis pasiekta 707,5 tūkst. eurų apyvarta, jų kaina per šį laikotarpį smuko 18,4 procento. Palyginimui, per visą sausio mėnesį Ūkio banko akcijų apyvarta siekė 294,2 tūkst. litų.

„Iš viešų pranešimų akivaizdu, kad sankcijoms prieš Ūkio banką buvo ruoštasi, o apie banko problemas žinojo ne vienas, nors viešų pranešimų apie tai nebuvo“, - sakė D. Vanhara.

Jau anksčiau Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigė, kad informacija apie Ūkio banką nenutekėjo.

„Aš (Ūkio banko akcijų – DELFI) nepardaviau, nes neturėjau, neturiu ir neturėsiu Lietuvos banko prižiūrimų finansų tarpininko akcijų. Kadangi "Lietuvos rytas" nieko neparašė apie būsimą moratoriumą Ūkio banko atžvilgiu, darau išvadą, kad šį kartą, skirtingai nuo „Snoro", informacija nenutekėjo“, - sakė V. Vasiliauskas.

Paklaustas, kaip vertino pastaruoju metu vykusius sandorius su Ūkio banko akcijomis, V. Vasiliauskas dėstė: „Nemanau, kad jūsų minimi akcijų pardavimai susiję su informacijos nutekėjimu. Ūkio banko akcijos visada pasižymėjo mobilumu, tai yra, jos vienos iš tų, kuriomis buvo intensyviai prekiaujama biržoje. Bet kuriuo atveju, mūsų vertybinių popierių rinką prižiūrintys specialistai nagrinėja situaciją ir ją išanalizavę priims sprendimus.“

Draudimas naudotis viešai neatskleista informacija prekiaujant akcijomis įtvirtintas Finansinių priemonių rinkų įstatyme.

Investuotojų asociacija yra didžiausia smulkiuosius investuotojus vienijanti organizacija Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)