Ką skaito šiuolaikinis paauglys, domimasi ketvirtadienį prasidėjusioje 14-oje Vilniaus knygų mugėje.

„Kai diskutuojama, ar paaugliai skaito, aš visada sakau, kad jie skaito. Mūsų bibliotekoje vasarą yra eilės prie knygų. Priežastys, žinoma, gali būti dvi: arba blogas bibliotekų tinklas ir nėra literatūros, arba pasitvirtina mano tezė: paaugliai tikrai skaito“, – diskusijoje apie paauglių literatūrą sakė Vilniaus Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros sektoriaus vyriausioji bibliotekininkė Marta Rudytė.

M. Rudytė aptarnauja paauglius iki 11-os klasės ir kasmet aiškinasi, kokios knygos ir kurie autoriai populiariausi. Pernai biblioteka apklausė 384 įvairių Vilniaus mokyklų mokinius ir savus skaitytojus. Paaugliai anketose paminėjo 435 autorius ir 628 knygas.
Marta Rudytė

Populiariausių autorių dešimtukas:

Burgessas Melvinas
Joanne Rowling
Vytautas Račickas
Stephenie Meyer
Suzanne Collins
Lindgren Astrida
Christopheris Paolini
Phyllis Christine Cast
Kathryn Brooks
Žiulis Vernas.

Populiariausių knygų dešimtukas:

„Haris Poteris“, J. K. Rowling
„Heroinas“, M. Burgessas
„Bado žaidynės“, S. Collins
„Saulėlydis“, S. Meyer
„Eragonas“, Ch. Paolini
„Nakties namai“, P. C. Cast
„Tuneliai“, R. Gordon
„Zuika Padūkėlis“, V. Račickas
„Nevykėlio dienoraštis“, J. Kinney
„Dievų miškas“, B. Sruoga.

Knygas populiarina serialai

„Galima padaryti išvadas, kad dominuoja naujausia ir vadinama programinė literatūra“, – kalbėjo M. Rudytė. Jos teigimu, iš lietuvių autorių populiariausi Vytautas Račickas, Kristina Gudonytė, Balys Sruoga, Rūta Šepetys, Kazys Boruta, Daiva Vaitkevičiūtė, Vytautas V. Landsbergis.

„Nekalbant apie naujausias knygas, mes visada jaučiame antplūdį truputėlį pamirštų knygų. Šįmet neatsigynėme nuo „Hobito“ – ir suaugę, ir paaugliai ėjo prašyti šitos knygos. Žinoma, visos D. Vaitkevičiūtės knygos buvo paimtos. Tai dėl to, kad per televiziją rodė serialą“, – kalbėjo bibliotekininkė.

D. Vaitkevičiūtė – meilės romanų autorė, viena iš populiarių lietuviškų serialų „Nekviesta meilė“, „Nemylimi“, „Svetimi“, „Pasmerkti“ ir „Moterys meluoja geriau“ scenarijų kūrėjų.

M.Rudytės teigimu, jei tik kažkur pasirodo knygos ekranizacija, knyga iškart tampa populiari.

Bibliotekininkės nuomone, patys suaugusieji turi daugiau galvoti apie paauglius. „Man visada būna liūdna, kai neturime knygų ir jaunimas stovi eilėse“, – sakė M.Rudytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)