Laukdama atvykstančio autobuso pasidomėjau, kas buvo iniciatoriai ir Knygų mugės sumanytojai. Visada įdomu, kieno galvelėje išsirutuliojo tokia puiki idėja. Tuo labiau, kad Vilniaus knygų mugė yra didžiausia Pabaltijo šalyse. Mugės iniciatyva priskiriama grupei žmonių, kurie save įvardija, kaip Lietuvos Leidėjų asociacija. Jie, pasiremdami kitų šalių patirtimi, išrutuliojo Vilniaus knygų mugės įvykį. Vilniaus knygų mugės projekto vairininkė yra Milda Gembickienė.

Šaltukas bučiavo į skruostą minus 3 – jų laipsnių šalčiu. Žiūrėjau baltai, pro išsisklaidantį snaigių gūsį, į artėjantį autobusą. Visas keturias mugės dienas lydekai paliepus, o mums tik panorėjus, būsime nuvežti į veiksmo vietą. Transporto priemonę visiems mugės lankytojams parūpino Vilniaus miesto savivaldybė. Į Vilniuje vykstančią mugę atvyksta daug lankytojų ir iš kitų miestų, norėtųsi, kad autobusas kursuotų nuo stoties ir pasitarnautų visiems atvykstantiems.

Autobuse rinkosi pirmieji mugės lankytojai, pirmieji Knygų mugės fanai. Beveik pilnas autobusas prigužėjo jaunimo. Pasidomėjau su kokiomis nuotaikomis važiuoja. Jaunimo atsakymas visada konkretus ir aiškus. Jų nuotaikos buvo normalios ir blogos. Normalios, nes važiuoja į mugę pramogauti. O blogos, nes vyrauja ekonominė krizė. Mokytoja buvo labai linksma, nes susirinko visi mokiniai. Ji važiavo pramogauti, susitikti su rašytojais ir susilaikyti nuo knygų pirkimo. Kodėl? Nes knygų mugė labai vilioja pirkti knygas, todėl įsigyjama daug nereikalingos literatūros.

Kitos keleivės teigė knygų mugėje išleidžiančios visada daugiau pinigų, nei tikėjosi. Į mugę važiuoja, nes patinka susitikimai su autoriais ir galimybė gauti autografus. Visi kalbintieji teigė, kad labai patinka kūrybinės dirbtuvės ir praleidžia mugėje apie 3 valandas.

Šiemet vyksta 14- oji Vilnius knygų mugė. Kaip jau minėjau, nuveža nemokamai, bet, išlipus prie „Litexpo“ rūmų, bilietą pirkti reikia. Visur bilietų pirkimo gudrybės vienodos. Perki iš anksto – perki pigiau. Iš anksto pirktas bilietas į mugę kainuoja tiek, kiek 2 baltos kavos puodeliai Vilniaus centre.

Ko reikia išsiruošiant į Vilniaus knygų mugę? Einančiam į mugę reikia turėti savo tikslus. Ką ten norėčiau pamatyti? Mugės organizatoriai išmaniųjų telefonų savininkams siūlo parsisiųsti programėlę ir susikurti savo renginių programą. Knygų mugės programėles galima gauti pačioje mugėje, programos nemokamai dalinamos knygynuose.

Mugės lankytojui patartina pasirūpinti patogiu apavu. Mane antrus metus „aptarnauja“ patogi lietuviška avalynė. Nes kai dėvėjau bato formos šalies batus, pradėjau griūti prie kiekvieno gražesnio vyro, o po to griuvau ir prie kiekvieno ledo gauburėlio. Pasijautė bato formos šalies batų temperamentas. Bijau „susidurninti“, nes knygų mugėje galima sutikti visą vietinių rašytojų elitą, o ką kalbėti apie atvykusius egzotiškų šalių rašytojus.

Jungiantis prie knygų erdvės pageidautina neatsijungti nuo kojų. Visas mugės veiksmo plotas apima 12 000 kvadratinių metrų. Vien renginių, anot organizatorių, bus apie 300. O atvykusių svečių - gerokai virš 200. Todėl kojoms tikrai bus darbo.

Užgavėnių persirengėliams nepavykus išvaryti žiemos, šaltą atmosferą visą savaitgalį kaitins vyksianti Vilniaus knygų mugė. Todėl braukime nuo galvos pažliugusias ir šaltas mintis ir ruoškimės į mugę. Mugėje kiekvienas gauname tiek, kiek sugebame pasiimti. Tad prieš kiekvieno lankytojo akis veriasi Vilniaus knygų mugės durys.

Taip pat lankeisi Vilniaus knygų mugėje? Pasidalinkite įspūdžiais su DELFI Piliečiu! Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt