Pagrindinę Metų premiją pelnė dailininkė Ramunė Januševičiūtė už Ramutės Rachlevičiūtės knygos "Andrius Puipa. Gyvenimo ir meno virtuozas" (Dailininkų sąjungos leidykla) apipavidalinimą.

Konkurso komisija taip pat nusprendė skirti penkias premijas kitų gražiausių knygų apipavidalintojams - Ievai Babilaitei, Sigutei Chlebinskaitei, Agnei Dautartaitei-Krutulei (už dvi knygas) ir Romui Orantui (po mirties). Dar dvylikos išvaizdžių knygų dailininkams ir leidėjams įteikti diplomai.

Savo premijas įteikė Vilniaus dailės akademija ir Lietuvos dailininkų sąjunga. Jomis pagerbtos dailininkės Aušra Lisauskienė ir Gražina Didelytė (po mirties).

Pasak konkurso komisijos pirmininkės menotyrininkės dr. Jolitos Liškevičienės, pati knygos forma, kokią mes šiandien turime, priklauso tobuliesiems pasaulio išradimams, tokiems kaip ratas.

"Šių dienų knygos dailininkams nebereikia tobulinti pačios knygos formos, bet tobulinti jos detales: knygos dydžius, spalvas, šriftus, proporcijas, santykius. Reikia pastebėti, kad šiandien gražia knyga yra laikomas tas rezultatas, kai knygos dailininkui tobulai pasiseka susikalbėti su knygos autoriumi, leidyklos valdžia, rasti dialogą su spaudėjais, knygrišiais. (...) Kai visos grandys paklūsta dailininko sumanymui, tada galima sakyti, kad knyga pavykus", - kalbėjo menotyrininkė.

Knygos meno konkurso nugalėtojų parodoje Knygų mugėje šįmet galima ne tik apžiūrėti, bet ir savo rankomis pavartyti gražiausias metų knygas, pasigėrėti puikia jų poligrafija.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)