Kęstučio Kasparavičiaus knygoje „Sapnų katytė“ (Nieko rimto leidykla) pasakojama apie poetišką, skambančią ir kvepiančią Sapnų šalį, kurioje nereikia skubėti, apie katytę, tos šalies vaizdus atnešančią į tikroviškame pasaulyje gyvenančios mergaitės sapną.

Kristinos Gudonytės knyga „Ida iš šešėlių sodo“ (Tyto alba leidykla) vaizduoja šiuolaikinės šeimos, taip pat mokyklos pasaulį, tai knyga apie meilę ir atsakomybę, apie būtinybę suprasti ir dvasiškai palaikyti kitokį, atstumtąjį.

Alvydo Šlepiko romanas „Mano vardas – Marytė“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) jautriai ir su intriga pasakoja apie pokario Rytprūsių vokiečių vaikus, ieškojusius išgyvenimo Lietuvoje.

Rimvydo Stankevičiaus knyga „Ryšys su vadaviete“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) – tai baigiamoji trilogijos dalis, kurioje poetas gvildena esminį klausimą: kokiais būdais Anapusybė patenka į mūsų gyvenimus ir į poeziją?

Viena iš „Metų knygos“ rengėjų, Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro direktorė Aldona Augustaitienė pastebi, kad akcijoje vis aktyviau dalyvauja suaugę skaitytojai: „2006 metais šioje grupėje balsavo 612, o šiais metais suskaičiavome 3271. Jeigu bibliotekininkai daugiausia renginių ir dėmesio skiria vaikams ir paaugliams, tai suaugę skaitytojai pagirtinai imasi savo iniciatyvos: tarpusavyje keičiasi knygomis, kad ir po kelis renkasi pokalbiams bibliotekoje, pavienių žmonių iniciatyva namuose rengiami skaitymai ir pan.“

Pasak A. Augustaitienės, šių metų akcijos rezultatai paneigia mitą, jog paaugliai ir vaikai mažai skaito. „Paaugliai turėjo mažiausią pasirinkimą – tik dvi knygas, bet už jas balsavo 3144 skaitytojai. Mažieji skaitytojai pranoko visus – 7819 balsai“, – džiaugiasi Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro direktorė.

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 m. Akcijos, kuri prasideda rudenį ir tęsiasi iki Vilniaus knygų mugės, metu skaitytojai iš ekspertų pasiūlytų knygų balsuodami renka Metų knygas jau keturiose kategorijose. Šiemet pirmą kartą akcijoje dalyvauja ir poezijos knygos. Šį kartą skaitytojams buvo pasiūlyta aštuoniolika kūrinių. Akcijai pasiūlytos knygos parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių, išleistos nuo 2011 metų rugsėjo 1 iki 2012 metų rugpjūčio 31 dienos.

Balsuoti buvo galima Metų knygos rinkimų interneto svetainėje, siųsti laiškus elektroniniu bei paprastu paštu. Šiemet akcija sulaukė rekordinio skaitytojų susidomėjimo – už Metų knygą balsavo 15 899 skaitytojai.

Šių metų akciją užbaigs „Metų knygos rinkimai 2012“ laureatų apdovanojimas, kuris vyks vasario 24 dieną 14 valandą Vilniaus knygų mugėje, Forume. Renginyje dalyvaus visų akcijoje dalyvavusių knygų autoriai. Taip pat bus apdovanoti pirmą kartą vykusio recenzijų apie „Metų knygos rinkimų“ knygas konkurso nugalėtojai.

Akcijos „Metų knygos rinkimai“ tikslas – skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti visuomenėje skaitymo prestižą. Akcijos idėja – pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)