Kitoks. Būtent šis žodis pirmiausia šauna į galvą prisiminus itin išsamią knygą apie Warreną Buffettą, kurią autorė bei buvusi draudimo analitikė Alice Schroeder įžvalgiai pavadino „Sniego gniūžte“. Ir būtent tas Warreno Buffetto kitoniškumas taip patraukė Alice, jog ši paliko vykdančiosios direktorės pareigas „Morgan Stanley“ ir visą savo laiką ir energiją skyrė žmogui, kurio asmenybės šydą magėjo praskleisti daugeliui - Warrenui Buffettui.

Tai, kad iš W. Buffetto gali išeiti visai neblogas investuotojas buvo galima nuspėti dar vaikystėje, kai sulaukęs 11 metų jis pirmą kartą pirko akcijų. Kuriam vaikui šautų į galvą už saldainiams ar ledams išleidžiamus pinigus nusipirkti vertybinių popierių, kurių retas nei reikšmės nežino, nei veikimo nesupranta? Tik ne Warrenui. Nuo mažų dienų visus stebinęs analitiniu mąstymu bei išskirtiniais matematiniais sugebėjimais, W. Buffettas laisvalaikį leisdavo detaliai studijuodamas įvairiausių vertybinių popierių prospektus.

„Sniego gniūžtėje“ taip pat išsamiai aprašomi Warreno santykiai su žmonėmis: šeima, verslo partneriais, mokytojais. Tėvas - investuotojas, JAV atstovų rūmų narys bei rimtų psichikos sutrikimų turinti ir į savižudybę linkusi motina. Būtent ji ir buvo viena iš priežasčių, kodėl dar nesulaukęs pilnametystės W. Buffettas nusprendė pakloti pamatus kuo greitesniam atsiskyrimui nuo tėvų. Jo bilietu į sėkmę buvo ne tik beatodairiškas domėjimasis akcijų rinkomis, tačiau ir pažintis su analitinio investavimo pradininku Benjaminu Grahamu, padėjusi suprasti, jog geriausi rezultatai pasiekiami tada, kai šalia yra mokytojas, kuris veda į priekį.

Turbūt kiekvienam įdomu išgirsti bent keletą detalių iš šio investuotojo asmeninio gyvenimo. O jis buvo toks pat nenuspėjamas kaip ir akcijų rinka. Vaikystėje ir paauglystėje tikru moksliuku buvęs W. Buffettas, kaip ir reikėjo tikėtis, daug dailiosios lyties dėmesio nesulaukė. Galbūt dėl to, kad buvo kitoks ir mąstė kitaip, santykių su moterimis įsivaizdavimas taip pat kiek prasilenkia nuo tradicinės monogamijos. Nors beveik 50 metų buvo vedęs Susan Buffett, tačiau beveik visuomet mieliau laiką leisdavo tai vienos, tai kitos ilgametės draugės kompanijoje.

Tuos, kurie tikisi išgirsti Warreno Buffetto sėkmės paslaptį, teks nuvilti - kad ir kiek knygų būtų parašytą apie žymiąją investuotojo sistemą, kurią jis naudoja vertindamas įmones, kurias jo valdomas konglomeratas „Berkshire Hathaway“ rengiasi pirkti, tačiau be Warreno įžvalgos, aštraus proto bei ilgametės patirties šiuos patarimus paversti bent jau iš dalies sėkminga kopija gali būti tiek pat sudėtinga, kaip atkartoti fantastinio filmo scenarijų realybėje.

Ką turi W. Buffettas, ko neturime kiekvienas iš mūsų? Kaip į jo romanus su kitomis moterimis reaguodavo žmona? Kaip keitėsi investuotojo požiūris į pinigus, taupumą, aukojimą bei vaikų auklėjimą metams bėgant? Kokia buvo labiausiai nepavykusi investicija? Kodėl šis žmogus skeptiškai vertina investavimą į technologines kompanijas? Kokia žinia apie Warreno sveikatos būklę per savaitę sudavė stiprų smūgį jo įmonės akcijų vertei? Kuo tapo Warreno vaikai? Apie visa tai ir daug kitų dalykų iki smulkiausių detalių pasakojama Alice Schroeder parašytoje Warreno Buffetto biografijoje.

„Sniego gniūžtė“- išskirtinė fenomenalaus žmogaus istorija, kupina nuopuolių bei pakilimų. Be to, tai puikus žingeidumo, atkaklumo, nuoseklumo bei tikros ilgametės lyderystės pavyzdys. Ar esi pasirengęs įdėti gerokai daugiau pastangų, kad tavo svajonės virstų realybe? Ar esi pasiryžęs žengti dar vieną žingsnį, kai jau atrodo, jog nebegali? Ar padarysi tai, ko reikia tavo tikslui pasiekti, kad ir kaip tai nemalonu tuo metu atrodys? Jis ne tik linksėjo galva, kai gyvenimas jam uždavė šiuos klausimus, jis buvo pasirengęs paaukoti viską, ko tik reikės sunkumams įveikti. O ką pasirinksi tu, kai kitą kartą negandos užklups?

Įvertinimas: 7/10.