Pasak jų, pirma - mokestis už patikimumą nėra naujovė. Antra - jis teisingas: už didesnį patikimumą nuo šių metų moka tik tie verslininkai, kurie juo naudojasi. Anksčiau už jį mokėjo visi: ir verslas, ir gyventojai.

Iki šių metų į vieną elektros kainos sudedamąją dalį - skirstymo paslaugas - buvo įskaičiuojamas „Lesto“ skirstomojo tinklo nusidėvėjimo ir remonto išlaidos. Už jas mokėjo visi: buitiniai vartotojai ir trijų kategorijų verslo vartotojai, kai pirmos kategorijos vartotojams elektros tiekimas yra patikimiausias, antros – vidutiniškai patikimas, o trečios – standartinio patikimumo. Buitiniams vartotojams elektros tiekimo patikimumas yra trečios kategorijos.

Tačiau nuo šių metų pradžios išlaidos tinklo remontui ir nusidėvėjimui buvo perskaičiuotos: kas naudojasi didesniu patikimumu, turi papildomai mokėti. Dėl to daliai įmonių papildomai už elektros patikimumą per metus kartu teks sumokėti apie 19 mln. litų, o didesnį patikimumą gaunančioms įmonėms elektros kaina pramonės įmonėms padidėjo nuo 1 iki 3 proc. per metus.

Vidmantas Jankauskas
„Pasipiktino dėl to, kad atsirado dalis vartotojų, kuriems reikia mokėti už didesnį patikimumą“, - sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas energetikos klausimais Vidmantas Jankauskas.

Tačiau „Lesto“ duomenimis, papildomai turinčių mokėti įmonių dalis žemos įtampos tinkluose yra 3 proc., o vidutinės įtampos – 29 proc.

Pramonininkai pasipiktino, kad jie apie sprendimą perskaičiuoti mokesčius pagal tiekimo patikimumą nieko nežinojo, nes apie tai nebuvo skelbiama, o kai pokyčiai įsigaliojo, už sausį jie tiesiog gavo didesnes sąskaitas.

Su elektra - kaip su dešra

Virgilijus Žukauskas
„Lesto“ Elektros tinklo tarnybos direktorius Virgilijus Žukauskas sako, kad šis perskaičiavimas yra teisėtas ir teisingas: kodėl visi turi mokėti už tuos, kurie gauna aukštesnės kokybės elektros energiją.

„Lygiai tas pats kaip vytintą dešrą pirktumėme už daktariškos dešros kainą ir visi už vienodai, Tik vieni prieitų prie vytintos dešros, o kiti neprieitų, o mokėtų lygiai tiek pat. Na ir čia lygiai tas pats“, - sakė V. Žukauskas.

Nuo šių metų sausio visi, kurie naudojasi didesnio patikimo elektros energijos tiekimu už tai papildomai moka.

„Anksčiau, kai visi mokėjo vienodai, tokio mokesčio išskirti nereikėjo, sąnaudos buvo skirstymo tarife. Dabar tie, kas turi aukštesnį patikimumą, turi susimokėti, nes trečia kategorija yra standartas, įskaičiuotas į bazinę kainą“, - teigė „Lesto“ Visuomeninio tiekėjo tarnybos direktorius Ramūnas Kiaulėnas.

Dėl to, įmonių sąskaitos už elektrą per metus paaugs. Papildomos išlaidos per metus Kauno vandenims sudaro 250 tūkst. litų, Kauno energijai - 246,657 tūkst. litų, gamybos įmonei „Mechel Nemunui“ - 39,48 tūkst. litų, Kauno autobusams – 17,472 tūkst. litų, viešbučiui „Park Inn Kaunas” - 16 tūkst. litų, Palemono keramikai – 14,5 tūkst. litų.

„Lesto“ skelbia, jog vartotojai, nesinaudojantys aukštesne patikimumo kategorija, gali jos atsisakyti, o apie numatomą tarifo sudėtinę dalį – patikimumo kategorijos dedamąją – pirmiausia buvo paskelbta pernai lapkritį Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) internetinėje svetainėje, kuomet tarifai ir kainos buvo pateikti svarstymui. VKEKK šiuos tarifus patvirtino lapkričio 21 d., apie tai buvo paskelbta „Valstybės žiniose“, „Lesto“ internetinėje svetainėje ir žiniasklaidoje.
„Bendrai apie tarifų pasikeitimus verslo klientai informuoti ir elektroniniu paštu“, - skelbia bendrovė.

Patikimumo kategorijos dedamoji yra tarifo sudėtinė dalis, mokama už kliento kiekvieno objekto vieną leistinosios naudoti galios kilovatą (kW) vienam kalendoriniam mėnesiui, elektros energijos pirkimo-pardavimo ar persiuntimo paslaugos sutarties galiojimo laikotarpiu, nepriklausomai nuo nuo suvartotos elektros energijos kiekio ir elektros energijos persiuntimo, tiekimo ir (ar) vartojimo fakto, atsižvelgiant į konkrečiam objektui suteiktą patikimumo kategoriją.

Į už elektros energijos persiuntimo paslaugą mokamą kainą įtraukiama patikimumo dedamosios kaina, priklausanti nuo objektui suteiktos patikimumo kategorijos (pirma ir antra) ir įtampos (žemosios ar vidutinės) dydžio elektros tinklų nuosavybės riboje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)