Algio Rukšėno „Gėdos diena“ nėra paprasta istorinė knyga. Parašyta praėjus trims metams nuo nesėkmingo Simo Kudirkos bandymo pabėgti iš sovietų laivo į JAV pakrantės sargybos katerį netoli Keip Kodo, ji sukėlė tarptautinį susidomėjimą ir svariai prisidėjo prie lietuvių jūrininko išlaisvinimo iš priverstinio darbo stovyklos.

Dokumentinė apybraiža nagrinėja įvykį įvairiais aspektais ir laikoma pačia išsamiausia knyga šia tema. Ne veltui ji pelnė aukščiausią JAV apdovanojimą už negrožinę literatūrą, o JAV pakrantės sargybos akademijoje „Gėdos diena“ iki šiol privaloma perskaityti kiekvienam kursantui.

Lietuviškas knygos leidimas papildytas 2012 metais Algio Rukšėno parašytu epilogu, kuriame nupasakojama, kaip įvairios lietuvių bendruomenės rūpinosi Simo Kudirkos išlaisvinimu ir kokiomis priemonėmis galiausiai pavyko tai pasiekti. Taip pat trumpai papasakojamas tolimesnis buvusio jūrininko likimas jam jau persikėlus gyventi į JAV ir kaip šis incidentas pakeitė migracijos įstatymus.

Knygos autorius Algis Rukšėnas gimė Kaune 1943 m. Būdamas vos šešerių su šeima emigravo į JAV, ten baigė mokslus. 1970-aisiais jis dirbo reporteriu „United Press International“ žinių agentūroje. Po knygos „Gėdos diena“ pasirodymo tuometinis žurnalistas buvo pakviestas dirbti Klivlando miesto administracijoje, pabėgėlių reikalų srityje. Nuo 1988 m. jis vadovavo agentūrai, kuri padėjo įvairių kraštų pabėgėliams apsigyventi Amerikoje. Dabar autorius rūpinasi savo įsteigtos leidyklos veikla ir rašo romanus.

Knygos „Gėdos diena“ pristatymas ir susitikimas su rašytoju Algiu Rukšėnu vyks Vilniaus knygų mugėje vasario 23 d. (šeštadienį), 14 valandą, konferencijų salėje 5.3. Su jūreivio Simo Kudirkos istorija susipažinti padės Marijonas Mikutavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)