Labai dažnas atvejis, kai žmogus dirba tik dėl to, kad turėtų iš ko apmokėti sąskaitas, nusipirkti maisto ir tiesiog išgyventi dar vieną dieną. Tiems, kurie yra tokioje situacijoje, mintys apie kilimą karjeros laiptais gali prilygti naivumu dvelkiančiam tikėjimui Kalėdų seneliu. Tad už kurių durų yra tie laiptai į geresnį rytojų, meilę darbui ir visišką savęs realizavimą?

Populiariu posakiu „dirbu taip, kaip man moka“ maskuojamas protestas tikrai nepadės rasti širdžiai mielesnio darbo. Retas darbdavys rizikuos skirti didesnį užmokestį darbuotojui, kuris dar neįrodė savo tinkamumo siūlomoms pareigoms. Kita vertus, labai dažnai girdime, kad reikia rasti savo tikrąjį pašaukimą, o tada pinigai patys ateis. Arba tai, kad reiktų susirasti mėgstamą veiklą ir daugiau niekada nereikės dirbti.

Panašių lozungų yra tekę girdėti visiems, todėl šiandien pasidalinsiu tuo, ką pavyko suprasti nagrinėjant jau „Dešimtuke“ minėto buvusio ilgamečio „General Electric“ vadovo Jacko Welcho, keleto saviugdos tema rašančių autorių mintis bei remsiuosi savo asmenine patirtimi.

JAV gigantės „General Electric“ buvęs vadovas Jackas Welchas klausiantiems „kaip pakilti karjeros laiptais?“ duoda du patarimus:

„Demonstruokite gerokai lūkesčius viršijančius rezultatus bei kasdieniame darbe atlikite žymiai daugiau, nei iš jūsų tikimąsi. Nepridarykite bėdos savo viršininkui, kuris, norėdamas jus išsukti, turėtų pasinaudoti savo ryšiais ir padėtimi“.

Tiems, kurie dirba taip, kaip jiems moka, tokie teiginiai gali sukelti prieštaringą reakciją, mat jų atliekamo darbo „niekas nepastebi“, su jais „niekas nesiskaito“, jų „nuomonės nepaiso“, tad kam kažką daryti papildomai, juk vis tiek niekas nepasikeis, o, jei užsikrausi papildomos naštos, tai ilgainiui jos bus drebiama tiek, kad nebesugebėsi panešti, tiesa? Ir apskritai, viršininkas „privalo“ daryti viską dėl darbuotojų, nes juk jūs dirbate jam. Ironiška, tačiau būtent toks požiūris ir trukdo išsilaisvinti iš įgrisusios kasdienės rutinos ir išmokti mėgautis darbu. O kaip reiktų galvoti, kad tai neliktų tik dar vienas perskaitytas straipsnis?

7 patarimai norintiems pakilti karjeros laiptais:

1) Išsiugdykite pozityvų požiūrį. Rašydamas apie 5 geidžiamiausias vadybininkų savybes minėjau, jog energija ir entuziazmas yra dvi labai svarbios kiekvienam, kuris bendrauja su žmonėmis. Pozityvus požiūris itin svarbus ir netgi būtinas tiems, kurie nori pakilti karjeros laiptais, nes, žiūrint paprastai, tie, kurie kyla viršun, turi būti pavyzdys tiems, kurie lieka apačioje.

Koks tu gali būti pavyzdys kitiems, jei esi persismelkęs negatyvumu, nenoru atlikti tam tikrų užduočių, nes „tau nepriklauso“ ar tiesiog nesimėgauji tuo, ką darai? Net ir nebendraudami su žmonėmis iš šalies, vis tiek bendraujate su žmonėmis savo kolektyve, todėl tie, kurie šalia savo profesionalumo taip pat geba savo gera energija bei entuziazmu užkrėsti kitus, savo sėkmę pastveria sparčiau.

2) Savo darbą suvokite kaip nuosavą verslą. Vienas didžiausių sėkmės psichologijos šviesulių amerikietis autorius Brian Tracy teigia, jog norint pasiekti paaukštinimo, į save reikia žiūrėti kaip į individualią įmonę, o į savo darbdavį - kaip į geriausią savo klientą. Kaip elgsitės su tuo, kurį vertinate labiausiai? Kokios kokybės paslaugas teiksite? Ar pasistengsite viršyti jo lūkesčius ir užsitikrinti tvirtą ir ilgametę partnerystę?

3) Būkite pastebimas. Kuriamas naujas projektas, gimė nauja idėja, buriama komanda užduočiai įgyvendinti - drąsiai siūlykitės į pagalbą, nelaukite, kol kas įbes į jus pirštą. Jei pačiam kyla naujų idėjų, kurios gali palengvinti paties ar kolegų darbą - aptarkite jas su tiesioginiu vadovu. Iniciatyvumas yra viena iš pagrindinių bet kokio masto vadovo savybių, todėl kuo dažniau ją demonstruosite, tuo didesnė tikimybė, jog svarstant galimus kandidatus į aukštesnes pareigas būsite prisimintas būtent jūs.

4) Nuolat mokykitės ir tobulėkite. Žmogus, kuris neišmoksta naujų savo srities dalykų, kuris papildomai nesidomi savo sritimi ir neskaito specifinės literatūros nestovi vietoje - jis eina atgal, kadangi dabar, kai informacija juda šviesos greičiu, gebėjimas bei noras domėtis tuo, kuo užsiimi ir skiria profesionalus nuo mėgėjų. Be to, kartais atradimai, mintys ar idėjos, kurios gimsta skaitant profesinę literatūrą, gali atverti naujus tiek savirealizacijos, tiek pasitenkinimo darbu horizontus.

5) Gerbkite kompanijos vertybes ir taisykles. Kiekviena bendrovė turi savų taisyklių, kurių privalu laikytis. Tie, kurie maištauja ir įveda destrukciją ilgainiui netenka savo pozicijų, nes, kaip sako dauguma vadovų, geriau vieningai dirbanti komanda, nei puikius rezultatus demonstruojanti, tačiau darbinę atmosferą į šipulius sutrupinanti superžvaigždė. Dar viena taisyklė, kurios privalu laikytis - subordinacija. Jei knietės iškilusius klausimus spręsti ne su savo tiesioginiu vadovu, bet su dar aukštesnio rango vadovybe, galite būti tikras, jog toks elgesys anksčiau ar vėliau turės neigiamų pasekmių.

6) Nenuleiskite rankų susidūrę su sunkumais. Dažna pozicija šiais laikais - kupina iššūkių, įtampos, streso, o nuo šių savybių neatsiejamas veiklos rezultatų bangavimas. Kiekvienam pasitaiko pakilimų ir nuopuolių, tad labai svarbu neprarasti koncentracijos, neiškrypti iš ritmo, nepasiduoti momentinės nesėkmės efektui. Kaip teigia pardavimų ekspertas Darius Pietaris, tikras profesionalas visada padaro ne tik tai, ką geriausiai moka, bet ir tai, ko reikia. Gebėjimas atsistoti suklupus ir žengti į priekį tikrai neprasprūs pro sprendžiančiųjų dėl jūsų ateities akis.

7) Siekite karjeros aukštumų. Atrodytų savaime suprantama, tačiau tam, kad pakiltumėte karjeros laiptais, jūs visų pirma turite to norėti. Yra tekę matyti keletą pavyzdžių, kai žmonės, kurie jau, atrodytų, pasiekė viską savo darbe ir galėtų kilti karjeros laiptais, nes turi daugiau žinių net ir už tuos, kurie stovi aukščiau, tačiau jie mieliau renkasi ir toliau dirbti sau puikiai žinomą, įvaldytą ir, tikėtina, mėgstamą darbą, nei priimti iššūkį žengti pirmyn. Vis dėlto, vien ambicijų nepakaks. Jei nesilaikysite 6 aukščiau duotų patarimų, tai noras žengti pirmyn gali būti palaikytas arogantišku, o jums parodyta durų kryptin.

Mano patirtis: per savo karjerą yra tekę susidurti su visų 7 patarimų praktiniu pritaikymu. Tam tikri dalykai, mano nuomone, tiesiog yra įgimtos arba anksti išugdytos savybės: aktyvumas, noras tobulėti, mokytis, gebėjimas greitai priimti informaciją. Be abejo, šios savybės gali pridaryti ir bėdų, nes dėl pernelyg didelio aktyvumo ir tam tikrų organizacinių subtilybių nežinojimo yra tekę pažeisti subordinaciją, o tai vėliau kainavo gerus santykius su būsimu tiesioginiu vadovu.

Be to, kartais tenka balansuoti ant ribos, kai asmeninės ambicijos tam tikra dalimi ima viršų. Vis dėlto, kadangi nėra tobulo darbuotojo, tai kiekvienas vadovas renkasi tinkamiausių savybių derinį turintį kolegą iš tų, kurie tuo metu yra.

Gyvenimas kupinas pasirinkimų. 8 valandas darbe galima tiesiog atsėdėti, o galima išsikelti naujų iššūkių ir pasidžiaugti juos įveikus. Galima nuolat keiksnoti vadovą, aplinką, valstybę, o galima padaryti daugiau, nei tikimąsi ir sulaukti malonaus įvertinimo.

Mes kiekvieną akimirką renkamės, todėl, jei dienos pabaigoje galėsite teigiamai atsakyti į klausimą „ar tai, ką aš nuveikiau šiandien man padės tapti geresniu darbuotoju?“, netruksite būti pastebėti ir tik laiko klausimas, kada žengsite dar vieną žingsnį link to, ko siekiate.