- Jurga, ar seniai susidomėjote duonos kepimu?

Tai įvyko prieš kelerius metus, tačiau išmokti kepti duoną buvo sena mano svajonė. Tik, deja, vis nepavykdavo gauti raugo recepto, kuris yra reikalingas pirminiams duonos kepimo veiksmams atlikti. Raugo gavau visiškai atsitiktinai, būdama svečiuose pas draugus. Kai tik parsivežiau jo į namus, iš karto iškepiau duonos, kuriai neliko abejinga visa mano šeima.

- Namiškiai su malonumu valgo Jūsų keptą duoną?

Tikrai taip. Kai kepa duonelė, namuose tvyro itin malonus kvapas. Beje, pasiūliau ir Evelinai Amerikoje kepti lietuvišką juodą duoną. Mano dukrai labai patinka gaminti, todėl tuo galės džiaugtis tiek jos vyras, tiek naujoji šeima.

- Ar dažnai kepate duoną namuose?

Labai dažnai. Ją pagaminti man pavyksta labai greitai. Mėgstu pajuokauti, kad kol pasižiūriu reportažą apie Evelinutę, duona jau būna paruošta (juokiasi).

- Pradėjusi kepti duoną namuose, gal jau nebeperkate jos parduotuvėse?

Kartais būna taip, kad nespėju iškepti duonos, todėl tenka pirkti (šypsosi). Atvirai pasakius, duonos skonis labai skiriasi. Beje, man labai patinka duoną valgyti ne tik namuose, bet ir nusinešti į svečius.

- Kokią duoną kepate dažniausiai?

Dažniausiai kepu įprastą juodąją duoną, kurią su šeima labiausiai mėgstame. Kadangi duonos kepimo receptas yra labai paprastas, galima improvizuoti. Pakeitus produktų kiekius, galima iškepti ne tik juodąją, bet ir saldžią duonelę. Tiesiog tereikia pasirinkti mėgstamus priedus – sezamus, sėmenis, saulėgrąžas, džiovintus vaisius ar riešutus.

- Ar duonai kepti reikalinga speciali įranga?

Ne. Duoną kepu orkaitėje, nenaudoju konvekcinės krosnelės, todėl esu įsitikinusi, kad pagal mano receptą duoną galės iškepti kiekviena namų šeimininkė.

Naminė duona pagal Jurgą Anusauskienę

Jums reikės:

Po 3 stiklines ruginių ir kvietinių rupių miltų;
litro šilto vandens;
100 gramų cukraus;
3 arbatinių šaukštelių druskos;
duoną pagardinkite avižiniais dribsniais, sėmenimis, sezamu, saulėgrąžomis.

Išimkite raugą (pagamintą iš anksto) iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje 4-10 valandų. Į šiltą vandenį sudėkite raugą, likusius ingredientus ir išmaišykite.

Atidėkite raugo kitam kartui į neplautą stiklainį.

Kepimo formą patepkite aliejumi, pabarstykite miltais ir įdėkite duonos tešlą, kurią reikės palikti kildinti 4-6 valandas. Duoną apibarstykite kmynais, sėmenimis, saulėgrąžomis.

Duoną orkaitėje kepkite 1 val. 30 minučių, 200 laipsnių temperatūroje.

Daugiau skaitykite naujausiame nemokamo žurnalo „Mieste“ numeryje.