Liudininkų teigimu, danguje virš Čeliabinsko, Jekaterinburgo ir Tiumenės buvo užfiksuoti sprogimai.

"9 val. 20 min. Uralo (5 val. 20 min. Lietuvos) laiku danguje virš Čeliabinsko buvo pastebėtas objektas, kuris skriejo dideliu greičiu ir paliko pėdsaką. Po dviejų minučių pasigirdo trys trinktelėjimai. Sprogimo banga išdaužė langus Čeliabinske, Kopeiske, Korkine ir keliuose kituose miestuose šios srities pietinėje ir centrinėje dalyje", - sakė ministerijos skyriaus Čeliabinske vadovo pareigas einantis Jurijus Burenka.

Kaip pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerijos Vyriausioji valdyba, Sverdlovsko, Čeliabinsko ir Tiumenės apskrityse buvo pastebėti iš dangaus krintantys degantys objektai. Nepaprastųjų situacijų ministerijos tinklalapyje pranešama, kad pirminiais duomenimis, to priežastimi galėtų būti meteoritų lietus. Įvykio liudininkai spėja, kad danguje galėjo sprogti lėktuvas arba raketa.

Informaciją apie sprogimą patvirtino ir Jekaterinburgo oro uostas „Kolcovo“. Oro uosto spaudos tarnybos duomenimis, buvo užfiksuotas „kažkokio judančio objekto, panašaus į meteoritą ar kometą, sprogimas“. Įvykis oro uosto darbo režimui įtakos neturėjo.

Kaip remiantis regioninėmis specialiosiomis tarnybomis pranešė „ČelNovosti.ru“, Urale visi lėktuvai skrenda įprastu režimu ir pagal tvarkaraštį.

Leidinio „Čeliabinsk-Times“ duomenimis, Nepaprastųjų situacijų ministerijos Vyriausioji valdyba kaimyninėje Čeliabinskui Sverdlovsko srityje pirmuosius sprogimus užfiksavo dar išvakarėse.

Už pusšimčio kilometrų nuo Čeliabinsko esančio Emanžilinsko miesto gyventojai pranešė, kad matė objektą, kuris pradėjo sproginėti danguje ir toliau sproginėjo krisdamas. Anot jų, virš miesto tvyro juodas debesis.

Rusijos Čeliabinske nukrito meteoritas
Čeliabinsko gyventojai liudija, kad mieste tvyro parako kvapas. „Interfax“ paskelbė, kad mieste pradingo mobilus ryšys. „Čeliabinsk-Times“ duomenimis, mobilus ir miesto telefono ryšys Čeliabinske veikia su trukdžiais.

Miesto valdžios oficialiame tinklalapyje išplatintame skubiame pranešime gyventojai raginami paimti vaikus iš mokyklų ir pagal galimybes grįžti į namus.

Miesto administracijos duomenimis, sprogimo banga išdaužė langus daugelyje pastatų. „Interfax“ pranešė, kad Čeliabinsko elektronikos gamykloje darbuotojus sužeidė dūžtantys langai. Be to, ceche įgriuvo lubos.

Rusijos vidaus reikalų ministerija skelbia, kad Čeliabinsko srityje medicininės pagalbos kreipėsi daugiau nei 100 žmonių. Išankstiniais duomenimis, rimtų trauma nėra – daugiausiai tai yra paviršinės dūžtančių stiklų padarytos žaizdos, sumušimai ir kitos smulkios traumos. Tiesa, Rusijos ypatingų situacijų ministerija skelbia kiek kitokius skaičius – pasak jų, sužeistųjų yra kur kas mažiau, apie 50 žmonių.

Svetainei uralpolit.ru Kourovkos observatorijos direktorė Polina Zacharova aiškino, jog tai tebuvo pavienis meteoras – tiesa, tai yra pakankamai retas reiškinys. Specialistės teigimu, šis meteoras nepriklauso jokiam didesniam dangaus kūnų srautui, jis tiesiog klajojo po kosminę erdvę ir dabar nukrito. Rytinis meteoras Žemės paviršiaus nepasiekė, jis sprogo ore, todėl jį matė ne tik Čeliabinsko, bet ir Jekaterinburgo gyventojai. Ekspertė teigia, kad vietos gyventojams pasisekė, jog meteoro sprogimas įvyko ore.

P. Zacharovos teigimu, šis meteoritas jokio pavojaus nekelia, „bet štai vakare bus kur kas baisiau, laukiame prie Žemės 28 tūkst. km atstumu priartėjant stambaus asteroido“.

Tuo tarpu Čeliabinsko gyventojams ir šis virš jų galvos sprogęs kosmoso klajūnas įvarė pakankamai baimės. „Mano širdis tikriausiai baladojasi 200 dūžių per minutę dažniu!.. Pati mačiau tą siaubingą raudonai oranžinį blyksnį! Iki šiol akis skauda... Kaimyniniuose namuose sprogimo banga langus išmušė! Aš išjungiau visas šviesas, vaikus ant lovos susodinau ir laukiau... dieve mano... jau maniau viskas – karas prasidėjo“, - savo įspūdžiais viename iš vietinių forumų dalijosi Čeliabinsko gyventoja.

Tuo tarpu vyrai nebuvo tokie emocingi, tačiau teiginius apie ryškų žybsnį patvirtina: „Pėdsakas danguje iki šiol liko kaip nuo praskridusio lėktuvo, o žybtelėjo ryškiau nei Saulė“; „Ryškiai švietė. Iškart prieš akis stojo vaizdelis iš „Pasaulių karo“, - forumuose rašė vyrai.


Primename, kad meteoritas – dangaus kūnas, nukritęs ant Žemės paviršiaus.

Per visą Žemės istoriją meteoritai nuolatos krito ant žemės paviršiaus. Kai kurie šių kritimų buvo katastrofiški. Žuvo beveik visi gyvi organizmai. Kai kurie meteoritų kritimai nepadaro jokios žalos, nes didžioji jų masės dalis sudega atmosferoje. Tik dideli meteoritai palieka susidūrimo žymes – kraterius (astroblemas).

Didžiausias kada nors rastas meteoritas svėrė 60 tonų. Šis meteoritas yra Namibijoje, Grootfonteino miesto pakraštyje, pavadintas Hoba fermos, kurioje buvo rastas, vardu (Hobos meteoritas).

Penktadienį 21:24 Vilniaus laiku taip pat laukiama paties didžiausio ir labiausiai prie Žemės priartėjusio kosminio kūno, kurio orbita žinoma iš anksto. Tai nuo Žemės tik 14 min. atstumu skriesiantis asteroidas 2012 DA14.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1452)