Norėdami išsaugoti ne tik fizinę, bet ir psichinę sveikatą, smegenis turime nuolat treniruoti. Pagyvenę žmonės, kurie senatvėje nesiliauja skaitę knygų ir dirba protinį darbą, kur kas ilgiau išsaugo šviesų protą ir rečiau serga galvos smegenų ligomis. Dažniausia iš jų – Alzheimerio liga. Svetainė tata.ru siūlo 15 paprastų būdų, kaip pasirūpinti savo smegenimis ir vystyti protinius sugebėjimus.

Gerkite arbatą

Medžiagos, esančios arbatžolių lapeliuose, praplečia galvos smegenų kraujagysles, pagerina smegenų kraujotaką ir užkerta kelią neuronų pažeidimams. Naudingų medžiagų turi tiek juodoji, tiek žalioji arbata, tačiau pastarojoje antioksidantų yra tris – keturis daugiau negu juodojoje. Plikykite arbatą ne mažiau kaip 5 min. ir nepilkite į ją pieno – jis užmuša maždaug 25 proc. antioksidantų.

Gerkite obuolių sultis

Obuolių sultyse yra acetilcholino – nervų išskiriamos medžiagos, padedančios perduoti nervinius impulsus, ir kvercetino – flavonoido, pasižyminčio priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis. Kasdien išgeriant po dvi stiklines šviežiai spaustų obuolių sulčių, galima apsisaugoti nuo Alzheimerio ligos.

Nepamirškite pusryčių

Tai ne mitas: geri pusryčiai iš tikrųjų pagerina galvos smegenų darbingumą. Pusryčiai, sudaryti iš baltymų ir angliavandenių, gali tapti puikia dienos pradžia. Pavyzdžiui, šių medžiagų poreikį gali patenkinti kelios duonos riekės su žemės riešutų sviestu. Galite valgyti ir kiaušinius, kurie yra puikus baltymų šaltinis. Smegenų „maistu“ gali tapti ir riešutai, pienas bei švieži vaisiai.

Valgykite uogas

Antioksidantai, esantys uogose, apsaugo smegenų ląsteles nuo pažeidimų ir uždegimo.

Venkite omega-6 rūgščių

Kai kuriais mokslininkų duomenimis, omega-6 riebiosios rūgštys, turinčios virtinę naudingų savybių ir dažnai rekomenduojamos dietologų, gali didinti Alzheimerio ligos tikimybę.

Matuokite savo kraujospūdį

Daugeliui šiuolaikinių didmiesčių gyventojų dėl prastos ekologijos ir pasiutusio gyvenimo ritmo iškyla problemų, susijusių su arteriniu kraujo spaudimu. Stenkitės sekti savo kraujospūdį – tai padės laiku pastebėti galimas ligas ir imtis gydymo priemonių.

Skaitykite knygas

Knygų skaitymas skatina vaizduotę – taip vystosi mąstymas, prasiplečia smegenų veiklos galimybės.

Mokykitės užsienio kalbų

Daugelis žmonių tvirtina, kad užsienio kalbų mokymasis puikiai vysto protinius sugebėjimus. Žinoma, tai nėra paprasta užduotis, tačiau kuo ji sudėtingesnė, tuo aktyviau dirbs jūsų smegenys. Jūsų protinės galimybės yra kur kas platesnės, negu įsivaizduojate. Suteikite sau progą jas atskleisti.

Dirbkite su skaičiais

Matematinėms operacijoms pasitelkite galvą, o ne skaičiuotuvą. Šiais laikais žmonės yra tapę „protiškai tingūs“ ir užuot mąstę savarankiškai, iš karto griebiasi už juos „mąstančių“ aparatų. Skaičiavimas mintyse ir pastangos įsiminti skaičius yra puikus metodas vystyti protinius gabumus.

Ieškokite testų ir galvosūkių internete

Internete galima rasti specialių svetainių su testais ir galvosūkiais, kurie skatina mąstymą ir praplečia žinias. Be to, tokios proto treniruotės yra įdomus būdas praleisti laisvalaikį.

Leiskitės į prisiminimus

Pasklaidykite senus nuotraukų albumus. Fotografijos padės jums prisiminti tai, apie ką galvojote ir seniai pamiršote. Jeigu turite galimybę atmintį stimuliuoti kitais būdais – skaitydami senus laiškus ar žiūrėdami senas vaizdajuostes – pasitelkite ir juos.

Stenkitės išsimiegoti

Miego trūkumas gali pakenkti jūsų gebėjimams įsisavinti naują informaciją. Jsų smegenims riekia miego, kad jo galėtų dirbti visu pajėgumu. Naktį gerai išsimiegojus, visos užduotys atrodo kur kas aiškesnės ir lengvesnės.

Nepiktnaudžiaukite alkoholiu

Alkoholis sulėtina psichines funkcijas. Alkoholio įtaka žmogaus pažintiniams sugebėjimams yra gerai žinoma. Jeigu jūsų laukia įtemptas protinis darbas, susilaikykite nuo alkoholio. Be plačiai žinomo neigiamo poveikio, alkoholis taip pat trukdo gerai išsimiegoti ir sumenkina galimybes aiškiai mąstyti.

Išmokite groti muzikiniu instrumentu

Muzika yra gera mankšta protui. Tai puikus būdas pažadinti ir „užvesti“ smegenis. Grojant muzikos instrumentu, vieningai dirba skirtingos smegenų sritys, sukurdamos būtent tą melodiją, kurią norite išgauti. Jeigu jau esate muzikantas, išmokite groti nauju instrumentu ir taip įsisavinkite naujas detales.

Būkite gryname ore

Smegenų aprūpinimas deguonimi yra svarbus momentas, turintis įtakos protinės veiklos aktyvumui ir sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)