Valstybinės reikšmės keliai šalyje valomi ir barstomi nuo ankstaus ryto iki vakaro, tačiau jie prižiūrimi pagal skirtingą priežiūros lygį, atsižvelgiant į eismo intensyvumą ir reikšmę.

Žiemą kelių priežiūros darbai užtrunka ir yra atliekami tam tikru eiliškumu pagal kelių svarbą. Pirmiausia yra valomi ir (arba) barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai. Ši kelių priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą keliuose ir yra ekonomiškai efektyviausia.

Nustatyti reikalavimai priežiūros kokybei paprastai netaikomi esant sudėtingoms oro sąlygoms: kai sninga ir pusto ilgiau kaip 6 val.; kai su pertraukomis sninga ir pusto ilgiau nei parą; kai įšalęs kelias po lietaus apledėja, lijundra; kai per parą kelias apledėja daugiau kaip du kartus; kai oro temperatūra dieną nepakyla aukščiau nei iki –8 °C.

Magistralinis kelias A1 (Vilnius–Kaunas–Klaipėda nuo Vilniaus iki Sitkūnų sankryžos) su A8 keliu ir kelias „Via Baltica“ (Ryga–Panevėžys–Kėdainiai–Sitkūnai–Kaunas–Marijampolė–Suvalkai) kelių priežiūros tarnybų prižiūrimi visą parą. Kituose magistraliniuose keliuose tarnybos budi, valo sniegą ir juos barsto nuo 4 iki 22 val.

Krašto keliuose kelininkai dirba nuo 6 iki 19 val. Šie keliai valomi ir barstomi praėjus ne daugiau kaip 4 val. po to, kai nustoja snigti. Esant slidžiai kelio dangai, rytą pirmą kartą šie keliai barstomi iki 8 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val. Nuo 19 iki 6 val. šie keliai nevalomi ir nebarstomi. Juose gali būti suspausto sniego provėžų.

Rajoniniuose keliuose dirbama nuo 9 iki 18 val., jie valomi baigus tvarkyti magistralinius ir krašto kelius. Barstoma tik intensyvaus eismo rajoninių kelių pavojinguose ruožuose (stačiose įkalnėse, staigiuose posūkiuose) ir tik po stiprių lijundrų arba plikšalų. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 val.

Rajoniniuose keliuose, kuriuose eismo intensyvumas didesnis kaip 1 000 aut./ parą (apie tūkst. km), kelių priežiūros tarnybos budi, valo sniegą ir barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Šie keliai valomi ir barstomi praėjus ne daugiau kaip 5 val. po to, kai nustoja snigti. Esant slidžiai kelio dangai, pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 9 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 8 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją