Priešiškumo įsivaizdavimas

Pavyzdžiui, žmogus reaguoja taip, lyg komentatorius būtų sąmoningai priešiškas jam. Šis priešiškumo jausmas kyla nesąmoningai, žmogus to nesuvokia. Tiesiog žmogus reaguoja į savo jausmą, kad yra neigiamai vertinamas, o tai nebūtinai yra teisybė.

Asmeniškumai

Pavyzdžiui, žmogus priima kritiką pernelyg asmeniškai. Jis mano, kad kritikuojama jo asmenybė, būdas, protiniai sugebėjimai ir pan.

Katastrofos įsivaizdavimas

Pavyzdžiui, žmogus supanikuoja dėl atsakomosios reakcijos. Jis mano, kad nebesugebės susidoroti ir pataisyti savo darbo. Mano, kad ši kritika turės katastrofiškų padarinių - atleis iš darbo ar tuomet jis nugrims į depresiją.

Kovok/pabėk/sustink

Kai žmonės į kritiką reaguoja gindamiesi, dažnai taip nutinka todėl, kad jie atsako kovok/pabėk/sustink būdu.

Tai tiek mums, tiek gyvūnijos pasauliui būdinga reakcija, atsiradusi kaip potencialiai teisingas automatinis atsakas susidūrus su plėšrūnu.

„Kovok“ pavyzdys: į kritiką atsakoma žodžių ataka.

„Sustink“ pavyzdys: nusisukimas, atsisakymas kalbėti, gynyba, verksmas.

„Pabėk“ pavyzdys: nuėjimas, išėjimas iš darbo.

Problema ta, kad kovok/pabėk/sustink sistema kartais reaguoja į klaidingus signalus - ji reaguoja ir tada, kai žmogui negresia joks pavojus, kai jis neatakuojamas.

Kaip sumažinti gynybinę reakciją?

Kritikai:

Turėtų išsakyti tiek apskritai pasitenkinimą visu darbu, tiek, prie to paties, savo konkrečius priekaištus. Tai padės sumažinti asmeniškumus ir katastrofos įsivaizdavimus. Taip gali sumažinti kovok/pabėk/sustink atsakus parengdami švelnesnę įžangą į kritiką.

Kritikuojamieji:

Gali susirasti žmogų, kurio nuomone pasitiki. Taip pat gali praktikuotis vėl ir vėl pateikdami savo darbus kritikai, taip ilgainiui vis mažiau asmeniškai į ją reaguos.

Tokie žmonės turėtų suvokti, kad jų galimybės yra kintančios ir gali būti tobulinamos.

Jie gali išmokti kelias frazes iš anksto, kurios padėtų bendrauti net tada, kai jie atsiduria kovok/pabėk/sustink situacijoje. Pavyzdžiui, „ačiū, kad pasakei apie šią problemą. Leisk man pagalvoti, kaip ją ištaisyti.“ Šias frazes reikia praktikuotis tarti ne ginantis, o specialiai atpalaiduojant kūną.

Jei patekote į kovok/pabėk/sustink būseną, pasinaudokite fiziniais būdais sumažinti savo stresą, pavyzdžiui, giliai įkvėpkite ir lėtai iškvėpkite.

Svarbiausia yra suvokti, kokios yra jūsų tipinės reakcijos ir tipiniai kovok/pabėk/sustink atsakai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)