Laidos „BBC Breakfast“ atlikta apklausa parodė, kad daugiau negu pusė Didžiosios Britanijos darbuotojų per pietų pertrauką dirba. Toks modelis paplitęs daugumoje Vakarų šalių.

Išplitus darboholiškumo kultūrai, įprasta vienos valandos pietų pertrauka vis labiau tampa svajone. Didžiojoje Britanijoje, pavyzdžiui, darbuotojai yra teisiškai įpareigoti padaryti mažiausiai 20 minučių pertrauką, pasitraukus nuo savo darbo vietos.

Tačiau jei vis tiek esate pririšti prie kompiuterio, bbc.co.uk pateikia penkis patarimus, kaip elgtis pietaujant darbo vietoje.

1. Paisykite etiketo

Maistas visuomet būna skanesnis, jeigu valgomas iš normalios lėkštės, o ne plastikinių pakuočių, sako valgymo etiketo ekspertas Williamas Hansonas.

„Jeigu naudosite daugkartinius indus ir stalo įrankius, sustiprinsite įspūdį, kad turite normalią pietų pertrauką“, - teigė jis.

Popierinės servetėlės taip pat yra didelė etiketo klaida, sako W. Hansonas, rekomenduojantis iš namų atsinešti nuosavą medžiaginę servetėlę.

„Pietų servetėlė turėtų būti maždaug 40 kv. cm ploto, tuo tarpu vakarienės servetėlės būna 52 – 70 kv. cm ploto. Jos klojamos ant kelių, perlenkus per pusę ir sulenktuoju kraštu atsukus į save“.
„Pavalgę lengvai palieskite servetėle savo burną. Nevalykite burnos – atminkite, kad tai ne flanelė“, - pažymėjo žinovas.

Jeigu valgant jums tektų atsistoti, pagal etiketą servetėlę reikėtų palikti ant kėdės, sakė W. Hansonas.

„Tokiu atveju suteptos servetėlės niekada nereikėtų palikti ant stalo ar klaviatūros“, - teigė jis.

Jeigu toks etiketo lygis jums primena serialą „Downton Abbey“, kuriame rodomas aristokratų gyvenimas, ar nepakaktų į biurą atsinešti tik metalinės šakutės su peiliu ir, galbūt, vienos lėkštės?

Darbuotojai turėtų paisyti gerų manierų, net jei yra prikaustyti prie darbo stalo, tvirtina W. Hansonas.

„Biuro aplinkoje esate nuolat stebimi kitų darbuotojų. Jei prie savo darbo stalo demonstruosite skurdžias etiketo žinias, tai kaip tuomet elgsitės su savo klientais?“.

„Nuo to gali priklausyti net jūsų paaukštinimas, ypač jei jus mato viršininkas“, - sakė W. Hansonas.

2. Planuokite pietus iš anksto

Nors daug darbuotojų maisto nusiperka kavinėse arba greito maisto užeigose, dietologė Alison Clark iš Didžiosios Britanijos dietologų asociacijos rekomenduoja atsinešti pietums sveiko maisto iš namų.

„Jeigu užsisėdite darbo vietoje, sveiku ir patogiu pasirinkimu gali tapti skaldytos kviečių kruopos, vadinamos bulguru“, - sakė A. Clark, Jungtinės Karalystės biuruose skaitanti paskaitas apie sveiką mitybą.

„Subėrę kruopas į dubenį, užpilkite jas karštu vandeniu, uždenkite ir palikite išbrinkti. Į kruopas galima pridėti konservuotos lašišos, riešutų, razinų. Valgykite su natūraliu jogurtu“.

Taip pat galite paskaninti kruopas prieskoniais ir žolelėmis, pavyzdžiui, bazilikais, kalendromis, cinamonu ar net kario milteliais, teigė A. Clark.

Toks maistas kaip bulguro kruopos turi žemą gliukozės indeksą, reiškiantį, kad energija išsiskirs iš lėto. Tai padės jums sulaukti vakaro, sakė ji.

3. Pagalvokite apie kaimynus

Pernai atlikta apklausa parodė, kad britų darbuotojus labiausiai erzina tie kolegos, kurie garsiai valgo.

Be to, 26 proc. darbuotojų teigė negalintys pakęsti darbo vietoje pietaujančių kolegų maisto kvapo.

„Nesineškite prie kompiuterio maisto, kuris skleidžia stiprų kvapą, - perspėja A. Clark. – Šnairuojančius kolegų žvilgsnius gali sukelti žuvis. Lašišos ar tuno kvapą dar galima pakęsti, bet sardinės kitiems žmonėms gali kelti tikrą pasibjaurėjimą“.

„Jeigu nemokate elegantiškai valgyti spagečių, tuomet pietums jų nesirinkite“, - sako dietologė.

Taip pat stenkitės kramtyti uždara burna ir valgykite mažesniais kąsniais – taip išvengsite pilvo pūtimo.

„Valgydami mažesniais kąsneliais, ne tik būsite patrauklesni savo kaimynams, bet ir neprisirysite oro, dėl kurio vėliau pučia pilvą“, - teigė A. Clark.

Jeigu pietausite su peiliu ir šakute, kas keturis kąsnius darykite trumpas pertraukėles, pataria dietologė. „Geriausia tai padaryti padėjus šakutę virš peilio ir šiek tiek atsipūtus, - sako ji. – Atminkite, kad mes pirmiausia valgome savo akimis, o ne burna. Neskubėkite prikimšti pilvo – juk pietūs, galiausiai, yra tam tikras ritualas“.

4. Užbaikite pietus

Tradiciškai prašmatnių pietų dalyviai po sotaus maisto išgeria tokio virškinimą gerinančio gėrimo kaip mėtų trauktinė („creme de menthe“).

Ieškant nealkoholinės alternatyvos, galima suvalgyti šokolado su mėtiniu įdaru ar išgerti puodelį mėtų arbatos, sako W. Hansonas.
„Jei pavalgę norite kavos, tradiciškai ją reikėtų gerti iš mažo puodelio“.

„Cukrų rinkitės pagal gėrimą: rudasis cukrus beriamas į kavą, baltas – į arbatą“.

Maišyti kavą tik pagal laikrodžio rodyklę taip pat yra klaida, nes tai trukdo cukrui ištirpti, gėrimų saldinimo subtilybes atskleidžia W. Hansonas.

„Fizikai jums patvirtins, kad cukrus kavoje ištirpsta greičiau, jeigu maišote prieš laikrodžio rodyklės kryptį ir tuomet pagal ją, nuo 12 iki 6, - sakė jis. - Tai atrodo kur kas elegantiškiau – atminkite, kad jums nereikia sukurti sūkurio“.

5. Tam tikros trumpos pertraukėlės

Darbuotojai, norintys iš trumpų pertraukų turėti maksimalios naudos, gali išbandyti specialias atidumo technikas.

Jungtinių Valstijų mokslininkai nustatė, kad atidumo technikos – iš budistų kilusios pastangos sustiprinti savo dėmesingumą - turi teigiamos įtakos darbo rezultatams paslaugų sferoje.

Vis daugiau Didžiosios Britanijos įmonių savo darbuotojams siūlo atidumo mokymus, vildamiesi, kad tai pagerins jų dėmesio koncentraciją.

Juliet Adams, kurios firma „A Head For Work“ moko dėmesingumo technikų, sako, kad vos 10 minučių atidumo pratimų gali padėti darbuotojams grįžti iš pietų pertraukos atsigavus ir iš naujo susitelkus ties savo užduotimis.

Trijų minučių dėmesio pertrauka ar „atidumo pasivaikščiojimas“ gali padidinti proto aiškumą ir produktyvumą, tvirtina ji.

„Sugrąžinę dėmesį į dabartinį momentą, viską išvysime aiškiau ir galėsime priimti išmintingesnius sprendimus“, – tikino J. Adams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)