Kalbiname ilgametę šventės organizatorę, Violetą Masteikienę, kavos pasaulyje dažnai pavadinamą Barista Mama ir Barista Papa –Ypatingos Kavos Asociacijos koordinatorių Lietuvoje, Darių Vėželį.

„Panašu, kad Kavos kultūros dienos virsta į festivalį, – šypsosi organizatorė Violeta Masteikienė. – Žmonių susidomėjimui augant, keičiasi ir renginio mastelis. Šiemet šventė vyks tris dienas: pilna apkrova suksimės jau nuo pat penktadienio ryto. Vietoj tradicinių dviejų čempionatų – Kavos ruošimo ir Piešimo pieno puta, vyks net keturi skirtingi čempionatai ir vieno turėsime parodomąją programą.“

Didelio profesionalų susidomėjimo sulaukė degustavimo gebėjimų reikalaujantis Kavos ragavimo čempionatas. Savo jėgas kviesime išbandyti ne tik baristas, bet ir kitų sričių specialistus.

Norinčių dalyvauti čempionatuose profesionalių baristų skaičius išaugo visu trečdaliu, beje, nemažai jų atvyksta iš užsienio. Tai vis dar bus Lietuvos geriausių kavos ruošėjų čempionatai, tačiau nemažai lietuvių dirba užsienyje ir grįžta į gimtinę išbandyti jėgų, pasidalinti, ko išmoko svetur.

„Toliau vystysime ankstesniais metais didžiulio populiarumo sulaukusius projektus – kavos ritualų klubą „Kavariumą“ ir seminarų bei paskaitų ciklus. Tiek profesionalams, tiek kavos mėgėjams tikrai išskirtiniai lektoriai, garsios kavos pasaulio asmenybės skirs daug savo dėmesio“,- sako V. Masteikienė.

Kviestiniai svečiai mokys skonių pažinimo paslapčių, vyks seminarai kaip vystyti ir plėtoti kavos verslą, visi norintys galės susipažinti su kavos versle ir kultūroje vyraujančiomis naujovėmis.

„Lietuvoje situacija keičiasi,- antrina Darius Vėželis. – Lietuviai geria daugiau kavos ir atranda kavą lyg iš naujo. Ir tai nėra tik populiarioji kava, kurios reklama nuolat sukasi TV ekranuose. Vartotojai atranda daug kavos rūšių, domisi, daugiau perka ir atsirenka aukštos kokybės kavos pupeles, įsigyja ir kavos įrangą namams, kuri taip pat nuolat tobulėja. Džiugina atsirandantys vis nauji veikėjai kavos rinkoje – lietuviai vis drąsiau imasi skrudinimo verslo, beveik trečdaliu išaugo kavos aparatų namams pardavimai. Visai tai įpareigoja mus pasirūpinti, kad ir šventė, ir mugė būtų įdomi ir turininga.“

Su čempionu: iš pirmų lūpų

2012 metų Kavos ruošimo čempionas Mindaugas Ryškus savo asmenybe atspindi pavardę. Nors Pasaulio čempionate laurų skinti nepavyko (Mindaugas buvo 36 iš daugiau nei 50 dalyvių), tačiau ryškų jo pasirodymą Londone publika įsidėmėjo. Šiemet 24-erių metų barista pakviestas užimti garbingą Lietuvos komisijos nario vietą.

Nugalėtojų turnyrinė patirtis rodo, kad į sėkmę einama palengva, nuosekliai dirbant. Tačiau pats charizmatiškasis čempionas šypsosi, prisiminęs savo varžybų patirtį, ir tvirtina, kad talentas – ne mažiau svarbus.

„Prieš penkerius metus buvau studentas, ieškantis papildomo darbo, – pasakoja Mindaugas. – Baristos darbas man pasirodė idealiai tinkantis: daug besikeičiančių žmonių, maloni atmosfera. Jau pirmąją savaitę pradėjau domėtis ką galimą būtų pakeisti, kaip padaryti geriau, nei mane mokė kolegos. Vakaro draugu tapo visagalis internetas ir nuolatinė užklausa „How to“. Po kelių savaičių pagaminau kapučino gėrimą kavinės vadovui ir jis nustebęs pasiūlė man pereiti nuo automato iki rankinio kavos aparato, o po poros mėnesių ir galimybę dalyvauti čempionate“ - pasakoja M. Ryškus.

Anot baristos, prmas kartas dabar kelia juoką – krūva techninių klaidų. „Atrodė, kas čia sudėtingo – kapučino juk padaryti moku, espresso padaryti moku. Su savo kūrybos gėrimu visai kuriozas buvo – paskutinę naktį supratau, kad jis net negeriamas yra ir galutinai sustygavau tik likus pusvalandžiui iki čempionato pradžios. Tačiau visų ir savo paties nuostabai iš dvidešimt kelių tapau šeštas – finalo laureatas. Ši sėkmė turbūt ir buvo tas spyris domėtis dar labiau. Ir viskas – tapau priklausomas nuo čempionatų. Po sėkmingų pasirodymų juose sulaukiau įdomių darbo pasiūlymų ir tai, galima sakyti, apibrėžė mano gyvenimo kelią, kuriuo šiandien esu labai patenkintas.“

Dažniausiai čempionatuose dalyvauja žingeidūs baristos, kurie nori tobulėti, dalinasi su teisėjais informacija. Džiugu pastebėti, kad čempionatų lygis kyla, atsiranda naujų elementų, pvz., labai įdomūs seminarai ir paskaitos. M. Ryškus kviečia visus norinčius sudalyvauti workshope, kurio tema: „Sena-nauja mada! Filtrinė kava“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)