Lankytojų susidomėjimas

Anot Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO Vilniaus knygų mugės projekto vadovės Mildos Gembickienės, pernai Vilniaus knygų mugė sulaukė rekordinio lankytojų skaičiaus per visą mugės istoriją.

Mugės renginiuose lankosi ne tik literatūros mėgėjai iš Lietuvos, bet ir agentai, leidėjai ir specialistai iš užsienio. Susipažinti su naujienomis atvyksta nemažai svečių iš kaimyninės Lenkijos, Kaliningrado, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Slovakijos. Tačiau mugės rengėjai pabrėžia, kad renginiai yra skirti paprastam skaitytojui, kuris domisi literatūra ir kultūra.

„Kasmet mugę aplanko daug tų pačių veidų. Matosi, kad žmonės aktyviai domisi knygomis ir kasmet laukia naujienų“, - DELFI pasakojo .

20 užsienio autorių

Šiais metais Vilniaus knygų mugė žada sulaukti ne tik rekordiško lankytojų, bet ir dalyvių skaičiaus. Savo naujienas atvyksta pristatyti per 250 dalyvių iš Lietuvos bei užsienio. Sąrašas dar ne galutinis - renginių skaičius vis dar pildosi.

„Į mugę atvyksta apie 20 užsienio autorių. Pirmą kartą sulauksime Rusijos delegacijos su savo rašytojais, poetais, kino žmonėmis, vertėjais. Seniau mugėje iš kaimyninės šalies dalyvaudavo tik pavienės leidyklos su nedideliais stendukais, kuriuose daugiausiai būdavo specializuota literatūra“, - pasakojo Knygų mugės projektų vadovė.

Mugėje su savo skaitytojais susitikimo laukia ir lietuvių autoriai, kaip Kristina Sabaliauskaitė, Sigitas Parulskis, profesorius Vytautas Landsbergis, Vytautas V. Landsbergis, Gintaras Grajauskas, Antanas Jonynas, Gytis Norvilas, Marius Šlepikas ir kiti.

„Kaip ir kasmet, skaitytojai mugėje tikrai atras ir naujų vardų. Pavyzdžiui, šiais metais su savo knyga debiutuos Andrius Tapinas“, - pasakojo M. Gembickienė .

Mugės vinis

Tarp gausos mugėje vyksiančių renginiu projekto vadovė išskiria diskusijų klubą, kurį rengia patys mugės organizatoriai.

„Jame vyksta aktualios diskusijos įdomiomis temomis. Tai jau tapo gera tradicija, sutraukianti labai didelio lankytojų dėmesio. Klube diskutuojama ne tik apie literatūrą ar kultūrą, bet ir apie politiką, ekonomiką, socialines problemas. Diskusijų klubas jau tapo mugės vinimi, - pabrėžia ji. - Tarp kitų renginių galima paminėti ir kūrybinę studiją, kuri Vilniaus knygų mugėje vyks jau 12-tus metus. Šiais metais kūrybinėje studijoje bus gausu ir meno parodų, ir susitikimų su prancūzų, lenkų, italų knygų iliustratoriais.“

Šių metų knygų mugėje atgims literatų svetainė, kurioje bus rengiami poezijos, muzikos ir vyno vakarai. Netrūks spektaklių, koncertų pagal lietuvių ir užsienio autorių kūrybą.

Ypatingas dėmesys - paauglių literatūrai

„Organizacinis komitetas aktyviai svarstė ir tarėsi dėl šių metų Vilniaus knygų mugės tematikos, kuria pasirinko paauglių literatūrą. Norime išsiaiškinti, kas jiems įdomu, aktualu. Ar jie apskritai domisi knygomis ir jas skaito. Todėl turėjome sugalvoti papildomas bendravimo erdves, skirtas paaugliams. Jiems šiais metais duris atvers atskira interaktyvi erdvė „Biblioteka@įkrauk.lt “, - pasakojo M. Gambickienė. - Tam, kad sudominti jaunimą, neatsitiktinai buvo pasirinktas ir šių metų šūkis: „Čia knygų erdvė – prisijunk“. Statistika rodo, kad paaugliai vis mažiau skaito, daugiau laiko praleidžia prie kompiuterių, naršydami socialiniuose tinkluose. Norime pamėginti juos grąžinti į biblioteką.“