Tačiau drėgnųjų atogrąžų augalų mėgėjams išeitis yra: juos galima auginti ne tik specialiose oranžerijose, bet ir dideliuose stiklo induose.

Kūrybos malonumas

Miniatiūrinis atogrąžų augalų lopinėlis gali džiuginti ant palangės ar net kiek toliau nuo šviesos, tuomet jam reikės parinkti ne taip šviesą mėgstančius augalus arba specialiai apšviesti.

Lietuvoje dabar galima įsigyti jau visiškai įrengtą ir augalų prisodintą stiklo namą, kuris dažniausiai būna kubo ar stiklo spintos formos. Tačiau pastarasis kainuoja nemenkai ir atima šiek tiek kūrybos džiaugsmo. Tad variantas patiems sukurti tokį miniatiūrinį pasaulį daug kam atrodo patrauklesnis.

Juolab kad galima pradėti jį kurti daug neinvestuojant. Pagrindinis reikalingas daiktas – didelis stiklo butelis, rutulys ar kitas indas, galbūt net salotinė, kurią uždengsime stiklu. Tiks ir nebenaudojamas akvariumas.

Savąsias džiungles kurti reikėtų pirmiausia išrenkant tinkamiausią vietą. Daugiau šviesos, žinoma, geriau, tačiau galbūt namie norime pagyvinti visai kitą vietą. Tuomet reikės šalia įrengti specialų apšvietimą, kas nėra taip sunku – dabar galima rasti įvairiausių būdų apšviesti nesudarkant aplinkos.

Indas lemia viską

Kuo didesnis indas ir sandariau jis uždaromas, tuo geriau. Miniatiūrinėms atogrąžoms labiausiai tiks didelis siaurakaklis butelis, galbūt kadaise naudotas vynui gaminti. Užkišus jį kamščiu, viduje galima sukurti tokį mikroklimatą, kad į augalų gyvenimą beveik nereikės kištis – juos drėkins jų pačių išskiriama drėgmė ir papildomai reikės laistyti tik kartą per mėnesį ar du.

Jei indas nėra labai didelis, pakaks 5–6 augalų: vienas turėtų būti medelio formos, kitas – šliaužti gruntu. Kuo augalai mažesni ir lėčiau auga, tuo geriau, nes kompozicija gyvuos ilgiau ir gražiai atrodys.
Apgenėti per daug išsišakojančius augalus gali būti sunku – nėra kaip pasiekti. Dėl to paprastai nerekomenduojama siaurakakliame butelyje apgyvendinti ir žydinčių augalų, mat nėra kaip apskabyti peržydėjusių žiedų. Palikti šiltoje ir drėgnoje aplinkoje, jie ne tik gadins vaizdą, bet ir pūdami gali tapti įvairių ligų šaltiniu. Išimtis galėtų būti miniatiūrinės orchidėjos.

Paprastai renkamasi augalus gražiais lapais, atsižvelgiama, ar jiems pakaks šviesos ir drėgmės.

Didelė pagunda stiklo inde apgyvendinti sukulentus ar kaktusus, nes jie lėtai auga, yra išraiškingų formų, tačiau išties jiems tokia drėgna aplinka nėra tinkama. Joje kur kas geriau gyvena paparčiai, dauguma bromelinių, ajerai, karališkosios begonijos, Sandero dracenos, kalatėjos, kripantai, marantos, peperomijos, selaginėlės, fitonijos, nykštukiniai fikusai, gebenės.

Tačiau jei būtinai norime stiklo inde apgyvendinti sukulentus ir kaktusus, nes iki tol auginome būtent juos ir pabodo eilutė vazonėlių ant palangės, išeitis yra – stiklo indą reikėtų palikti atvirą, o kuo jo anga didesnė – tuo geriau.

Tinka skaidraus stiklo vaza ar įspūdingo dydžio taurė. Į didelio indo, pavyzdžiui, akvariumo dugną galima įpilti spalvoto smėlio, akmenėlių, stikliukų sluoksnių, o augalus mažuose vazonėliuose tiesiog įkasti, kad nebūtų matyti.

Tačiau atogrąžų augalams netiks sandariai uždaromas butelis siauru kaklu, nes vazonėliai ten paprasčiausiai netilps ir bus labai sunku juos gražiai įtaisyti.

Žingsnis po žingsnio

Stiklo indas arba butelis turi būti labai švarus, išdezinfekuotas ir sausas. Jei jo kakliukas nedidelis, iš standaus popieriaus reikia pasidaryti piltuvėlį, per kurį pilsime drenažinį sluoksnį ir gruntą.
Drenažo sluoksnis turi būti bent 5 cm. Jį galima suberti iš akmenėlių, stiklo rutuliukų ar kitos medžiagos, svarbu, kad atrodytų gražiai ir vanduo galėtų nutekėti.

Ant drenažo pilamas plonas sluoksnelis medžio anglies, o ant jo – storas sluoksnis grunto. Nelygu augalai, jame gali būti daugiau durpių arba daugiau smėlio. Kartais tarp grunto ir drenažo sluoksnių dedama samanų, jos palaiko drėgmę ir neleidžia gruntui su vandeniu nutekėti į drenažo sluoksnį, tuomet šis atrodo gražiau.

Grunto sluoksnis sutankinamas baksnojant jį lazdele su pritvirtintu vatos tamponu, medine siūlų rite ar kitu įnagiu, kurį pasigaminsime.
Kastuvėlį ar grėblį šioje gėlininkystėje atstoja šaukštas ir šakutė, o jei indas mažas – šaukštelis ir desertinė ar vaikiška šakutė. Jei indas labai gilus, šie įrankiai prailginami pririšant prie reikiamo ilgio lazdelių. Sodinant augalus praverčia ir ilgas pincetas ar kitas panašus įnagis.

Sodinant augalus reikia būti itin atsargiems ir jiems nepakenkti, o pasodinus atsargiai palaistyti. Paskui indą uždengti arba užkimšti kamščiu. Jeigu vidinės indo sienelės pasidengs garu, kuriam laikui jį atidenkime ir leiskime kiek pradžiūti, o tuomet vėl užkimškime.

Jeigu indas nedengiamas, jame geriau augs mažiau drėgmę mėgstantys augalai ir laistyti teks dažniau. Jeigu kompoziciją kuriame buvusiame akvariume ar kitame dideliame inde, tarp augalų galima išdėlioti natūraliai atrodančių didesnių akmenukų ar vaizdingų medžio šakelių.

Šie objektai turi būti gerai išdezinfekuoti: kelias valandas virinti. Jei indas dengiamas ir jame nuolat labai drėgna, medžio detalės netinka, nes greitai supūva.

Įgijus patirties auginant vazoninius augalus, turėtų būti nesudėtinga sukurti ir mažytę oranžeriją stiklo inde. Joje galioja tie patys dėsniai – dirva ir augimo sąlygos turi būti kuo panašesnės į natūralias.